跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

聖誕寶寶 : 09年12月媽咪加油站 (Part 31)

Part 30 回顧

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2928648-1-1.html
請不要點評我,謝謝!

翡翠宮

原帖由 kingbbsam 於 10-7-6 20:45 發表
我個仔轉左2號之後, 食奶少左, 好似好快飽咁

研究左一日, 我決定左聽日同佢轉返1號奶粉喇, 係咪其實好多bb都無轉到2號??

我打算8個月先轉2号奶粉,因為E生話BB個腎未發育得太好,繼續食1号會好啲!!

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

原帖由 wishwong 於 10-7-7 12:35 發表
我囝囝食日本雪印...個罐寫1號係0-9 months..我都未諗要唔要轉wor...你地o個o的牌子寫6個月就要轉架拿??

係呀, 我個仔食美素佳兒, 1號寫0-6個月, 咁我咪好聽話咁6個月時轉左

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

開左新版,大家過隔離傾啦~
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 4795&extra=page%3D1

請不要點評我,謝謝!

大宅

系呀.健康院個護士長都系咁講,1號最好,食到好大都行.唔洗咁換住.
原帖由 AikiAiki 於 10-7-7 11:07 發表

我都未轉...
1號奶粉係最有營養架..
我同事個仔都無轉過...
食1號食到歲幾2歲.....
之後到佢個仔開始食其他食品...
奶唔再係主餐之後...先開始食2號!!
我同事個舅父係家庭醫生....
佢個仔食既奶粉全部都係佢舅父買 ...

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個女係吃Friso的, 佢係寫6個月要轉..諗諗下都係睇定D先..俾佢吃多2個week先決定轉唔轉..

大宅

原帖由 littlecuitegirl 於 10-7-7 01:07 發表

聽人講,愈細個食既奶粉愈有營養嫁!!!(我真係聽人講咋...)

係呀,我都係有聽人咁講過.

大宅

原帖由 kingbbsam 於 10-7-6 20:45 發表

研究左一日, 我決定左聽日同佢轉返1號奶粉喇, 係咪其實好多bb都無轉到2號??

我個囡囡轉左2號,但食得ok wor......

男爵府

我囝囝食日本雪印...個罐寫1號係0-9 months..我都未諗要唔要轉wor...你地o個o的牌子寫6個月就要轉架拿??

伯爵府

. .咁我係唔係唔好幫阿囡轉住, 我仲諗住今日1號同2號各買1罐同佢轉奶粉.. 咁都係買多21號看門口先... 我見有D mama話成9個月先轉的, 我都係睇定D先轉.

複式洋房

係架...咁我轉唔轉番1號仔????

男爵府

原帖由 pigpig 於 10-7-7 09:05 發表

我果時既家庭醫生話,其實根本唔需要轉2號、3號奶粉,1號好有營養,食到大都無問題,佢話2、3號奶粉,其實係生產商攪既主意!

正常無理由同一品牌既奶粉會愈來愈平架~ 而且1號無得賣廣告, 一開始價錢應該會較平吸引人買先岩呀, 除非...質量問題囉, 我的c9諗法

男爵府

原帖由 開心小花 於 10-7-6 21:55 發表

我仲未同阿囡轉2號的, 不過好快會轉的. 始終營養成份唔同..我怕一號的營養唔夠

我開頭都係咁諗, 見到2號寫出來既雜項營養多d, 所以一到6個月就轉左了

見到marco仔條生長線趺左少少, 而佢又變得唔係好食得, 係好快飽個種, 就開始留意了

有幾個媽咪睇過醫生同我講返話1號係最容易被吸收的, 我自己都問過醫生朋友, 亦上網serach過, 個答案都係咁, 我先夠膽轉返1號

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都未轉...
1號奶粉係最有營養架..
我同事個仔都無轉過...
食1號食到歲幾2歲.....
之後到佢個仔開始食其他食品...
奶唔再係主餐之後...先開始食2號!!
我同事個舅父係家庭醫生....
佢個仔食既奶粉全部都係佢舅父買架...
佢都話最好食晒1號奶粉....唔洗轉都得

複式洋房

我轉左2號了..又唔覺佢食少左同之前差唔多

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我果時既家庭醫生話,其實根本唔需要轉2號、3號奶粉,1號好有營養,食到大都無問題,佢話2、3號奶粉,其實係生產商攪既主意!
My Two Princess

伯爵府

畀面勳章

原帖由 開心小花 於 10-7-6 21:55 發表

我仲未同阿囡轉2號的, 不過好快會轉的. 始終營養成份唔同..我怕一號的營養唔夠

聽人講,愈細個食既奶粉愈有營養嫁!!!(我真係聽人講咋...)

伯爵府

原帖由 kingbbsam 於 6/7/2010 20:45 發表

男爵府

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 kingbbsam 於 10-7-5 23:09 發表

仲有大半個, 明天再來
我已經忍住陣味, 扮好好味食俾佢睇, 但都封住個咀, 激死!

扮好好味?笑死我啦!
My Two Princess

首頁

尾頁

跳至