基督家庭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 小慧 於 10-4-27 13:04 發表

分區之余,要分banding,仲要靠luck 抽到到靚D gei 隨機編號!! 因為同band 既學生可能好多,所以電腦會隨機幫大抽個編號作為邊個揀先揀後... 所以都係要講彩數!!! mouth:mouth:" /> ...

想死,好煩!唔怪得D人話要讀一條虫啦~!

伯爵府

原帖由 小慧 於 10-4-27 13:07 發表

你意思係你會誇區去荃灣讀??

唔係呀~! 因為聽妳地講,如果第一輪唔得,第二輪同樣揀番同一間,派到機會都會大D,所以諗,係咪只係講緊唔係超級掙崩頭果D學校炸? 如果超級掙崩頭果D,第2輪都好大機會唔得,睇下彩數呢? (第一,二輪都係同區)

王國長老

月餅勳章 王國長老

原帖由 米水 於 10-4-27 13:34 發表

MCDULL,

第2輪仲有分PART A,B,C...咁架?咁煩嘅!

無呀~我見安記果D家長第一輪唔得,EVEN仲係好鍾意第一輪揀果間,佢地第2輪都揀第2間話穩陣D! 我又唔知呀~所以問下! ...

第1輪分A同B咋嘛...

A 係誇區,你可以最多填3個options
B 係本區(即你住果區) 有30間學校比你填...

我唔係好明你講第一輪果間係誇區定本區?? 如果係本區你第1輪抽唔到,第2輪Part B 排番響第1 志願應該無影響架??

大宅

如果行左IB條路, 你要預埋一筆可觀既使費比兩個出國讀大學.

本地大學比IB學生d位比例唔多. 局住要出國.

大宅

多謝小慧姐d.

咪係law, 都唔知個大派成點, 又唔知考唔考倒私小所以個細, 死人都同佢今年考晒所有一條虫幼稚園先d都要去, 佢地的前途就是我既希望!

大宅

Ypt,

唔使甘擔心, 大家好好預備, 到時報名咪一起報, 有料一起研究, 仲有成年prepare…

米米,

係呀, 我地真係有屋都要租多間出面, 就係為個校網.
真係大開支, 如果兩個都要讀c , 又連埋出面d 貴租金, 加加埋埋真係 =.=

伯爵府

原帖由 小慧 於 10-4-27 13:38 發表

第1輪分A同B咋嘛...

我唔係好明你講第一輪果間係誇區定本區?? 如果係本區你第1輪抽唔到,第2輪Part B 排番響第1 志願應該無影響架?? ...

小小,

C,仲更唔明添! 妳話第一輪先會分PART A&B, PART A係跨區,PART B係住果區,係咪即係...

1. 第一輪PART A跨區失敗的話,仲可以喺第一輪嘅PART B揀住果區學校?

2. 妳話"第一輪抽唔到,第二輪PART B排番第1志頭應該無影響架....",又話ONLY第一輪有分PART A同B???

其實係咪由頭到尾總之得3次機會?
1. 第一輪可跨區,以手上分數去同人拼!
2. 第二輪跟番住個區等派位於!
3. 第三輪,當第一,二輪都揀唔到心水校就可以去叩門!

伯爵府

原帖由 米水 於 10-4-27 18:15 發表

小小,

C,仲更唔明添! 妳話第一輪先會分PART A&B, PART A係跨區,PART B係住果區,係咪即係...

1. 第一輪PART A跨區失敗的話,仲可以喺第一輪嘅PART B揀住果區學校?

2. 妳話"第一輪抽唔到,第二輪PART B排番第1志頭 ...

小慧,

打俾妳問完,我再問多次我家姐,依家明晒! THANKS!

伯爵府

原帖由 Emen 於 10-4-27 16:24 發表
Ypt,

唔使甘擔心, 大家好好預備, 到時報名咪一起報, 有料一起研究, 仲有成年prepare…

米米,

真係大開支, 如果兩個都要讀c 小, 又連埋出面d 貴租金, 加加埋 ...

EMEN,

如果讀私小,妳都未必一定要搬,搵間唔好太遠屋企嘅又得唔得呢?
不過,妳依家層樓係咪唔駛供架啦?如果係,都OK呀,無嘅~咪當供多幾年樓,只係投資左喺兩個囡身上囉~!

伯爵府

原帖由 Emen 於 10-4-27 16:21 發表
如果行左IB條路, 你要預埋一筆可觀既使費比兩個出國讀大學.

本地大學比IB學生d位比例唔多. 局住要出國.

我家姐同我講過,佢話俾IB學生D大學位雖然係相對少,不過,IB學生考本地大學嘅比例又會低D,因為好多IB學生係外國人/有外國護照/公務員子女...佢地讀完中學一定會去外國讀,咁掙嘅人又少左,只要學生本身成績優異,一樣可以考入本地大學,情況可能同本地學生考大學嘅競爭程度差不多都未定!當然,唔知我家姐咁講合唔合理呢?

不過當然,揀得哩條路,我都覺得要預佢地考唔到本地就要去外國讀,正如較好環境嘅家庭一樣,佢地都會預一筆錢FOR 個囝囡高考考唔到就送佢地去外國一樣......

伯爵府

YPT,

係呀~RELAX~!

雖然仲有一年,不過經小慧提一提,為免下年太急,我諗我會依家輕輕鬆鬆咁開始多留意D小學,有OPEN DAY就今年去睇定下啦~!

原帖由 Emen 於 10-4-27 16:24 發表
Ypt,

米米,

真係大開支, 如果兩個都要讀c 小, 又連埋出面d 貴租金, 加加埋 ...

伯爵府

ALL,

想問下大家,其實大家點睇"天父必供應","唔好為衣食憂慮"呢樣野呢? 係咪依家足夠但無餘,就可以安安心心生活,唔去為"將來"打算費思量呢?

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-27 23:40 發表
YPT,

係呀~RELAX~!

雖然仲有一年,不過經小慧提一提,為免下年太急,我諗我會依家輕輕鬆鬆咁開始多留意D小學,有OPEN DAY就今年去睇定下啦~!

米米.....係呀!好彩仲有一年時間,我都會慢慢留意下d 小學情況。仲有預備「叩門」之路!

子爵府

原帖由 PochaccoKoKo 於 10-4-27 11:40 發表

咁又唔好咁講..

喂..有咩料發現, 記住上來報告下呀!!

當然啦!如果我發現「勁料」,我一定上來報告給大家聽。(不過我而家仲煲緊,未煲熟呀!)

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-28 11:08 發表
ALL,

想問下大家,其實大家點睇"天父必供應","唔好為衣食憂慮"呢樣野呢? 係咪依家足夠但無餘,就可以安安心心生活,唔去為"將來"打算費思量呢?

米米.....點解咁問呀?你有咩心事?.....呢個問題,其實都好睇每個人的性格及要求呢!在我個人立場 (只是我個人性格 ) 事先聲明不涉及任何或全部基督徒對上帝的信心。

我自己比較杞人憂天的,我對上帝係有信心,相信佢會供應,會為我安排。但我自己也會努力,唔係咩都唔做,就只係坐係度等上帝安排lo~

例如︰我相信上帝會安排yingying入一間好的學校 (但我都會為佢張羅,為佢預備,再祈禱求上帝應允 ) 又或者我相信上帝會供應我生活所需,衣食住行一切東西。(但我老公都要返工搵錢,這些生活才可保障,當然我相信上帝會保守我老公有份工作啦!)

至於「將來」,我相信上帝會保守同供應。但我全家也會買人壽保險、醫療保險、教育基金等。當然心裡相信上帝會比我地有能力去供保險,為未來做準備。而唔係咩都唔做,只等上帝供應 或者 老左等政府養lo~ 在我立場,自己能力做到的,我都會自己做。好似我地「計劃買樓」咁,我地唔會因為相信上帝會供應,而唔儲錢,唔慳錢。只係等上帝供應lo~

我咁講, 唔知答唔答到你想知的答案 或者解開你個結,anyway 我相信上帝會供應架!(可能供應我在合適的時間買樓,或者供應我地有能力去儲夠錢買樓 )...但我自己都會努力儲錢lo~

王國長老

月餅勳章 王國長老

為免攪亂大家,等我更正番先:

第1輪,around 10月要填& 12月有結果gei 只係可以填一間學校,唔限港九新界...全何學校均接受申請。

第2輪先有分Part A同Part B...

呢個results 要到6月先知...

更正完畢,打攪晒

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 小慧 於 10-4-28 16:14 發表

第1輪,around 10月要填& 12月有結果gei 只係可以填一間學校,唔限港九新界...全何學校均接受申請。

B 係本區 ...

小慧...唔該晒
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

男爵府

原帖由 ypt 於 10-4-28 15:28 發表

我自己比較杞人憂天的,我對上帝係有信心,相信佢會供應,會為我安排。但我自己也會努力,唔係咩都唔做,就只係坐係度等上帝安排lo~ ...

yes...我都認同!

我記得我曾聽過一堂道, 個故事大約係有一個人病了, 佢不斷祈求神去醫治佢, 在佢病的期間, 佢拒絶了各方醫生的診治, 只不斷地祈求, final 佢c了, 上到天家, 他追問神為何不給他醫治, 神回答佢, 祂不斷派各方醫生去醫治佢, 但郤被他一一拒絕了!

作為基督徒, 除了要信神, 對神有信心外, 自己也要付出, 不是空等的, 正如我們也要去工作膁取金錢, 不會去妄求神從天而降下金錢以給我們所需!
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

男爵府

all...今胎我想餵人奶, 見mothercare賣medela swing 做緊hk$1,377 (AE card 15% discount)到呢個月尾, 心大心細唔知買唔買好, 又怕final攪唔掂放棄, 浪費左$$$, 大家有咩意見???而家買定等到時攪得掂先買好呢???

伯爵府

原帖由 小慧 於 10-4-28 16:14 發表

B 係本區 ...

首頁

尾頁

跳至