烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

見食譜要用糖醋, 請問大家知唔知咩係糖醋呢? 是否=鎮江醋呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 acintl 於 10-4-19 11:28 發表
見食譜要用糖醋, 請問大家知唔知咩係糖醋呢? 是否=鎮江醋呢?

糖醋=糖+醋
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

原帖由 wong2323 於 10-4-19 12:27 發表

糖醋=糖+醋

應該糖加咩醋先岩呢?
因為我見到有D紅紅地色, 唔知係咪淅醋呢? 但用淅醋煮飯又好似怪怪地咁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我整糖醋排骨係用淅醋煮KA.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 acintl 於 10-4-19 17:29 發表

應該糖加咩醋先岩呢?
因為我見到有D紅紅地色, 唔知係咪淅醋呢? 但用淅醋煮飯又好似怪怪地咁

我用鎮江醋,因為香d同埋無咁刺鼻刺喉
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珊瑚宮

紅色多是人工色素.
玩具萬歲!

伯爵府

明白晒!
thx!

首頁

尾頁