醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我媽咪近d幾年2隻腳膝蓋痛, 用過腳cool就好d, 但宜家天熱焗住, 媽咪話一有汗就好痕, 但唔用又好痛. 請問用d咩 or 食d咩可令情況好d? thanks

公爵府

如果因為退化而腳痛, 無乜好攪, 通常係食止痛藥同做吓物理治療同針灸, 但係只係治標既

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 MrsTing 於 10-4-20 22:34 發表
我媽咪近d幾年2隻腳膝蓋痛, 用過腳cool就好d, 但宜家天熱焗住, 媽咪話一有汗就好痕, 但唔用又好痛. 請問用d咩 or 食d咩可令情況好d? thanks

我媽咪都有這問題, 而家每星期往國內做腳部穴位按摩及推拿. 好番好多.

珊瑚宮

食-屈記-葡萄糖安
貼 --大陸--消炎鎮痛貼

子爵府

穴位按摩及推拿
我覺得係有用的
可引導氣血流通
好比溫柔d的運動
總好過你坐係到吾郁

原帖由 Mimi_Ma 於 10-4-20 23:00 發表

我媽咪都有這問題, 而家每星期往國內做腳部穴位按摩及推拿. 好番好多.

禁止訪問

大宅

2個星期前我媽媽都係用緊柺枚行路(一向都有膝痛, 不過今年特別嚴重), 跟住有一次去飲茶佢朋友見佢禁嚴重, 介紹左一個醫師比佢, 呢個醫師係做針灸既, 大慨3百幾一次, 佢朋友話佢99針左7次坐緊輪椅都可以行返, 本來我媽媽都覺得好貴唔想去睇, 但係有一日痛到入急症室於是佢就去睇下個醫師.
第1次起佢膝頭抽左50cc既黃色水出黎, 跟住已經好返好多, 唔須要再用柺枚.
到前日佢睇第3次, 又抽左25cc既黃水出黎
我媽媽話抽既過程係完全唔痛架
到而家都係針左3次已經好返好多
我媽媽話佢會繼續去睇喎, 暫時未知可唔可以完全康復, 不過都要試一試

snownik  pls pm me the details, tks  發表於 12-11-21 12:46

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 jlac 於 10-4-21 10:59 發表
2個星期前我媽媽都係用緊柺枚行路(一向都有膝痛, 不過今年特別嚴重), 跟住有一次去飲茶佢朋友見佢禁嚴重, 介紹左一個醫師比佢, 呢個醫師係做針灸既, 大慨3百幾一次, 佢朋友話佢99針左7次坐緊輪椅都可以行返, 本來我 ...

好厲害!!!

可以 pm 醫師information 給我嗎? 我婆婆 80幾歲, 又係膝蓋痛......

別墅

I also want to have the doctor's information. Can you PM me too? Thanks a lot.

男爵府

我老公都有膝痛問題,可以的話麻煩PM埋俾我

原帖由 jlac 於 10-4-21 10:59 發表
2個星期前我媽媽都係用緊柺枚行路(一向都有膝痛, 不過今年特別嚴重), 跟住有一次去飲茶佢朋友見佢禁嚴重, 介紹左一個醫師比佢, 呢個醫師係做針灸既, 大慨3百幾一次, 佢朋友話佢99針左7次坐緊輪椅都可以行返, 本來我 ...

大宅

我問左話你地知

公爵府

我公司個物理治療師話, 年紀咁大, 食葡萄糖氨補唔到d乜

333s  外用內調 + 補氣 來調理 起碼百日.  發表於 11-12-6 09:57

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

麻煩PM埋我. THX

禁止訪問

引用:2個星期前我媽媽都係用緊柺枚行路(一向都有

男爵府

可以打骨膠原針,有效一年

禁止訪問

回覆:老人家腳膝蓋痛, 有咩辦法可醫到?

象牙宮

老年人 可有三高?

老年人患膝关节滑膜炎,多为内亏所致,主要是因气血不足,肝肾亏虚. 要內服外用 + 運動
外用的 :
自發熱護膝 對抗關節疼痛 膝關節

膝關節炎理療儀
藏紅花 藏藥中藥泡
医用家用,特定电磁波治疗仪
紅外線療儀
按摩/ 針灸/ 運動/ 拉筋
葯膏貼
+
內服
古老方 : 黑豆, 防己, 青風藤 @50g 煎服 可舒緩
青風藤一 祛風濕藥 風濕關節炎良藥
仲 一 腎虛腰痛 強筋骨 降血壓
黨參 一 補血補氣抗疲勞

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆 MrsTing 的帖子

好多長者都有這情況

要問下醫生是什麼原因:

如果痛風,要食藥,有D野唔食得

如果退化而起,可以做物理治療,及針灸。

痛時食止痛藥。

如果可以,減少少重,少吃紅肉,有幫助。

我見過嚴重的,要換人做膝蓋,上次聽一位伯伯講,大約六萬左右。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 ALAL 的帖子

IT IS DIFFICULT TO LAST A YEAR AND CAN LAST A FEW MONTH ARE VERY GOOD.
Carol mama

男爵府

TONGKITYI 發表於 11-12-7 11:28
回覆 ALAL 的帖子

IT IS DIFFICULT TO LAST A YEAR AND CAN LAST A FEW MONTH ARE VERY GOOD.

my father has do this for 3 times already. first time, the vaccination just last for 3 months. he change to another doctor. this time can last for one year. now he just did the operation to change the bone in the knee for one leg. for the other leg, the doctor do the vaccination in the operation.

so it just depends on which doctor and what quality of the 'gu jiao yuan' he is giving you.

首頁

尾頁

跳至