親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問吓有無人搭過Air Asia,會唔會成日delay架?佢無飛機餐咁有無水提供架?機票包幾多KG行李架?

等待驗證會員

會唔會成日delay架? 會架

佢無飛機餐咁有無水提供架? No,食物可在機上買

機票包幾多KG行李架?15KG

別墅

I have taken last Dec to Phuket (nite flight) with my girl and hubbi. Based on my previous experience:-

1. Fligth delay? No wor...on schedule and quite good!

2. Catering on flight? No...but you can buy food and drink @ airport or book the flight meal when u make the rseservation or @ flight. The food is quite nice and not expensive!

3. If book via online, u need to pay for the luggages and only hand carry of under 7KG is free. Just check the website of airasia can help!

原帖由 HaoHaoMami 於 10-4-24 22:45 發表
會唔會成日delay架? 會架

佢無飛機餐咁有無水提供架? No,食物可在機上買

機票包幾多KG行李架?15KG
http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

大宅

咁究竟包15kg行理定包7kg手提行理

男爵府

畀面勳章

原帖由 lauhehe 於 10-4-25 23:11 發表
咁究竟包15kg行理定包7kg手提行理

hand carry 基本上唔太大佢唔理你, 上次有人成果喼 hand carry 上機 tim, 寄倉行李無 free, min 15 kgs 係 $48, 上年 $24 咋, 加左成果 double

大宅

原帖由 mimiso 於 10-4-26 12:28 發表

hand carry 基本上唔太大佢唔理你, 上次有人成果喼 hand carry 上機 tim, 寄倉行李無 free, min 15 kgs 係 $48, 上年 $24 咋, 加左成果 double

想問咁係咪 我同老公只係一個大喼 各要 15kg, (total:30kg) 
或 其中一人要25kg 呀

男爵府

畀面勳章

原帖由 sammiskyu 於 10-4-26 13:07 發表

想問咁係咪 我同老公只係一個大喼 各要 15kg, (total:30kg) 
或 其中一人要25kg 呀

除非你哋有好多寄倉行李, 如果唔係 2 个人共 15 kgs應該夠哂, 我哋一家 3 口去布吉6天都唔夠 15 kgs

男爵府

畀面勳章

[quote]原帖由 mimiso 於 10-4-26 14:46 發表

除非你哋有好多寄倉行李, 如果唔係 2 个人共 15 kgs應該夠哂, 我哋一家 3 口去布吉6天都唔夠 15 kgs, 是旦一个買就得, 唔使每個人買.

大宅

我剛book了7月去吉隆坡,我也是第一次上網book,一家4口,book了兩個20kg,預定了機位(每程加$12.4),還有什麼要注意或加定?請指教!

原帖由 mimiso 於 10-4-26 14:49 發表
[quote]原帖由 mimiso 於 10-4-26 14:46 發表

除非你哋有好多寄倉行李, 如果唔係 2 个人共 15 kgs應該夠哂, 我哋一家 3 口去布吉6天都唔夠 15 kgs, 是旦一 ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 mayc 於 10-4-27 12:52 發表
我剛book了7月去吉隆坡,我也是第一次上網book,一家4口,book了兩個20kg,預定了機位(每程加$12.4),還有什麼要注意或加定?請指教!

唔好講指教啦, 我都係 easter 搭過先知, 2個 20kgs係咪即係去程 20 kgs, 回程 20 kgs? 如果唔會買好多野番梨都應該夠. 係機上食野我覺得唔貴, 所以唔駛話食飽先上機. 玩得開心D啦!

別墅

原帖由 mayc 於 10-4-27 12:52 發表

去到吉隆坡,記得開電話,如航班取消/大更改,airasia會send sms給你已登記了的電話。

大宅

mimiso:
係每程40kg,可能運隻象仔返來做寵物都得喎!

君媽,mimiso:
多謝你們的溫馨提示!

原帖由 mimiso 於 10-4-27 14:33 發表

唔好講指教啦, 我都係 easter 搭過先知, 2個 20kgs係咪即係去程 20 kgs, 回程 20 kgs? 如果唔會買好多野番梨都應該夠. 係機上食野我覺得唔貴, 所以唔駛話食飽先上機. 玩得開心D啦! ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 mayc 於 10-4-28 11:43 發表
mimiso:
係每程40kg,可能運隻象仔返來做寵物都得喎!

君媽,mimiso:
多謝你們的溫馨提示!

waaa........每程 40 kgs, gum 你買多D la wor

大宅

順便一提...24小時前可online check in, 去到機場拿boarding pass就唔使點排隊, 快好多!!

男爵府

畀面勳章

原帖由 kaiyee 於 10-4-28 14:39 發表
順便一提...24小時前可online check in, 去到機場拿boarding pass就唔使點排隊, 快好多!!

online check in 一樣要排隊, 無分別, 不過就會快少少, 除非你遲 check in, D 人都 check in 哂咪唔使点排 lor!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

係within 48 hr已經可以chk-in
原帖由 kaiyee 於 10-4-28 14:39 發表

別墅

原帖由 jcy 於 10-4-29 14:11 發表
係within 48 hr已經可以chk-in

請問如果沒有訂飛機餐,在機上有沒有三文治﹑蛋糕﹑杯面之類的食物買?價格如何?

男爵府

畀面勳章

原帖由 君媽 於 10-4-30 14:17 發表

請問如果沒有訂飛機餐,在機上有沒有三文治﹑蛋糕﹑杯面之類的食物買?價格如何?

有, 杯面十幾, exactly 唔記得但係平過坐船嘅杯面, 椰張雞飯都係十幾, juicy/drink 都係 $10倒, 總之唔算貴啦, 所以都唔使訂定, 想食先買 lor

首頁

尾頁

跳至