自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

咁如果用鉛筆寫.乜鉛筆鉋好d.
另外得閒又問下: rubber碎成曰成枱都係又點清理?

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

我囝用鉛筆, 咁鬼大力多多鉛心都唔夠俾佢斷.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我囡成日整到書包.書枱.通地都係筆鉋碎, 所以我買最粗的0.9鉛芯筆比佢用, 大大力寫都唔會斷。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 961123 於 10-4-27 09:49 發表

1. 铅筆, 有D 學校唔俾用铅芯筆
2. 買D RUBBER 係少D碎屑個種, 唔知明唔明我講咩! 會易D 清理!

別墅

好媽媽勳章

我响大眾書局買了好似鉛筆支筆芯咁粗的鉛芯筆,都幾好用,唔會斷!

象牙宮

ha...ha..

男爵府

鉛筆好似好啲.
察膠碎用小型吸塵機.

原帖由 961123 於 10-4-27 09:49 發表

伯爵府

屋企樓下間小學唔比用鉛芯筆
自己用開2蚊店d 大陸擦膠,所以勁多擦膠碎...
平日擦完唔好掃落地用間尺將佢掃埋一堆,撥落張紙度清理,再用濕水紙巾擦一擦就ok...
落左地o既... 無計,都係要吸塵機...

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔用鉛筆或鉛芯筆都成日斷,
所以而家佢係用鉛芯筆,
唔洗刨~

擦膠碎就掃晒落地,
做完功課一次過用吸塵機吸晒佢~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

k2~一年級時...我都係買返我細時用嗰d冇公仔...紅色/黃色最普通嗰隻中x牌比佢用...
我好傳統地...覺得呢兩隻係好用過其他公仔or貴d嗰d-.-!!!多數都"鉋"定8支比佢一日返學用...上到二年級小朋友已唔受控...開始要求用公仔鉛芯筆-.-...ok...中英默100分一次就可以買一支...上學期就買左4支@@...
最貴都要3x蚊支/.\...冇計自己衰...應承左...
加上多左d同學仔...唔知點解...日日唔帶筆要用我小朋友d筆...點解我會知...
因為我幫佢鉋鉛筆時佢自爆左出黎-.-!!!
4支鉛芯筆有3支每日都有人輪住用@@~
最後下學期...得返一支最平既重用到...
其他當然係作廢啦\./...
嗰次之後我就同小朋友講....唔會再買鉛芯筆比佢返學用...就算買都唔可以帶返學校用...
而家筆袋...哈哈哈...
7支鉛筆+得返嗰支平既鉛芯筆...
佢錫到支筆燶呀...ccc
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 karry 於 10-4-27 10:01 發表
我响大眾書局買了好似鉛筆支筆芯咁粗的鉛芯筆,都幾好用,唔會斷!

貴唔貴ga? 等我番來時買定先.....haha.........行理肯定過磅, 好多野要買.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

象牙宮

原帖由 oilamyoyo 於 10-4-27 10:45 發表
k2~一年級時...我都係買返我細時用嗰d冇公仔...紅色/黃色最普通嗰隻中x牌比佢用...
我好傳統地...覺得呢兩隻係好用過其他公仔or貴d嗰d-.-!!!多數都"鉋"定8支比佢一日返學用...上到二年級小朋友已唔受控...開始要求用 ...

咁有冇好的筆鉋介紹下ar?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 961123 於 10-4-27 10:50 發表

我女學校唔準帶鉛心筆返學, 我會幫佢準備多幾支鉛筆o係筆盒. 至於筆刨, 用開座檯手動攪攪下果隻, 因為細筆刨好易壞, 又成日刨斷筆心.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 961123 於 10-4-27 10:50 發表

CARL ANGEL-5

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 cy101 於 10-4-27 10:56 發表

CARL ANGEL-5

我就係用呢隻, 傳統型好好用.

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

囡囡學校兩樣都可以用, 但我只會比佢用鉛筆.
筆鉋我買左 Staedtler 藍色圓形雙鉋頭個款, 試過好多款, 最好用係呢隻.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囡囡用STAEDTLER三角筆,
鉛筆鉋,擦膠都係呢個牌子,好好用

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

做功課,我嚴禁亞女用鉛心筆.
而家玩啲小遊戲又好,交換禮物又好,甚至抽獎都好,獎品都係鉛筆.多到用唔完.

象牙宮

oic

首頁

尾頁

跳至