跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔一路都唔係話喜歡食野, 14, 15月時都會食到半碗, 有時大半碗粥, 但近排唔like 粥, 試過一餐整晒粥, 飯同通粉, 每款都係只食得一兩啖, 想盡辦法, 都冇用, 唯一喜歡食係包包同餅餅, 長期落去, 我真係怕營養不良, 係咪要帶佢睇下醫生??

複式洋房

原帖由 Roseyuen 於 10-4-29 13:24 發表
我個仔一路都唔係話喜歡食野, 14, 15月時都會食到半碗, 有時大半碗粥, 但近排唔like 粥, 試過一餐整晒粥, 飯同通粉, 每款都係只食得一兩啖, 想盡辦法, 都冇用, 唯一喜歡食係包包同餅餅, 長期落去, 我真係怕營養不良, ...

我個仔都係,之前連蕉都唔鐘意食,但係到左最近,佢又開始食多左固體野,今日返playgroup見到同學仔隻蕉仲要扭計要食,返到屋企仲食左成隻,有時我都唔知點比咩佢食好,口味成日變。

大宅

我個囝近來又係咁wor! 飯麵粥通通食兩三啖就唔食, 麵包肯食多d, 餅乾就多多都食mouth:

而家我推遲左阿囝的食飯時間, 等佢餓d先食, 就好少少咁多~~~有時佢明明係餓,都唔肯食....就放佢落地走, 佢先肯食多d...(其實我唔係好想佢一路玩一路食野...)

有冇媽媽可以share仲有咩辦法

複式洋房

原帖由 babylovelove 於 10-4-29 22:31 發表
我個囝近來又係咁wor! 飯麵粥通通食兩三啖就唔食, 麵包肯食多d, 餅乾就多多都食mouth:

而家我推遲左阿囝的食飯時間, 等佢餓d先食, 就好少少咁多~~~有時佢明明係餓,都唔肯食....就放佢落地走, 佢先肯食多d...(其 ...

我都係一路比玩具佢玩才肯食多d,有時佢食左一d又唔肯坐high chair,我只好放佢落地再比佢食多dd呀。

我個仔有時連食餅餅都未必肯食,真係無計。

大家加油吧~~~~ 我諗繼續咁落去,要先增強自己d EQ先囉。

複式洋房

我個仔比玩具佢玩都唔食啊, 以前可以, 但而家唔得, 佢唔食就係唔食, 迫都冇用
最後我發現我個仔唔係唔食, 而係喜歡食好濃味的野, 但成日食濃味野都唔得架! 真係好煩!

複式洋房

我細b都係咁樣, 唔肯食奶, 食飯仔或粉時, 又唔肯張開個口, e+玩玩具都已經唔得, 係要播佢鐘意的碟比佢睇就可以食一陣...唉...大家加油呀 !!!

大宅

我阿女都係呀, 呢兩日食半碗粉/粥, 合埋口死都唔肯食, 婆婆話可能佢鐘意食大人D飯

但我諗佢可能係出大牙, 牙肉唔舒服, 近排連見到支牙刷已經喊晒

原帖由 carsonethan 於 10-5-3 17:15 發表
我細b都係咁樣, 唔肯食奶, 食飯仔或粉時, 又唔肯張開個口, e+玩玩具都已經唔得, 係要播佢鐘意的碟比佢睇就可以食一陣...唉...大家加油呀 !!!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

Bebe豬都係呀...成日含住啖飯, 啜晒D水就吐渣

一係就發晒皮氣唔肯食, 俾玩具要佢鐘意嘅, 之但係玩唔夠1分鐘又唔要, 要搵新野玩

好頭痛...煩死~

複式洋房

可以加半塊芝士落d餸度,好香又唔會咸,菜同瓜就唔好切太碎.. 等佢自己用手拎黎食.預備一個大少少的碟或碗放係佢前面.佢覺得食野好玩就唔會玩其他野架啦.大家比心機啊!

大宅

有無試過比巨自己畢黎食,等巨有d細藝呢...

複式洋房

原帖由 gu 於 10-5-5 11:03 發表
有無試過比巨自己畢黎食,等巨有d細藝呢...

我阿B頭一兩啖會自已食, 但跟住就唔食架啦, 跟住又係追住佢來餵, 煩死......

大宅

會唔會因為食得慢, 0的食物凍左唔再食呀, 我個女都係咁, 所以係屋企我會用暖壺暖住0的飯, 0的送會少少咁拎出黎, 其他放住廚房KEEP WARM, 咁呀女食多0的呀, 同埋整一碟佢一定食既送, 你再煮其他新野俾佢試, 佢唔食新野, 都有一碟佢一定食呀~,另一方面又可以試下佢0的口味, 我個女至愛蕃茄免治牛, 腸仔蟹柳"精"蛋, 茄子煮牛肉, 薯仔雞翼...etc...
另外佢地會好易口乾, 所以食飯期間我會俾0的湯佢飲....

王國長老

畀面勳章 王國長老

一歲半應該會到健康院檢查喎, 到時問吓醫生啦

首頁

尾頁

跳至