自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

你話d野咁似我c6既...入場券...哈哈

原帖由 miffymiffy 於 10-5-4 13:17 發表

讀到一定俾仔女讀, 覺得起碼係最基本既入場卷

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

林乙太

原帖由 goat 於 10-5-4 13:08 發表
某名人個女中學第一名畢業, 但該名人唔俾佢讀大學, 覺得社會先更重要, 結果呢個女仔第一份工就係係yale教書...
呢個就真係大學唔一定要讀勒
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

侯爵府

我讀書係為了自己, 喜歡讀書, 我覺得追求真理好有滿足感,

正如有些人喜歡追求名牌的感覺一樣..

同一句說話, 可以改成..

名牌, 要不要一定去買...

LV, 要不要一定去買...

讀大學, LV, 名牌,真係見人見智..

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 eeb 於 10-5-4 23:10 發表
林乙太
林太乙?林語堂個女?

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

二女
(我果然有讀障)

原帖由 AnnaFlower 於 10-5-4 23:45 發表
林太乙?林語堂個女?
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 洗手盆 於 10-5-4 04:47 發表
我讀大學最大嘅成就就係.....

識到我個c6......

同我一樣喎...基本上係唯一一個成就tim.....

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

This is a piece of good writing. So many youngsters (not all) are negative thinker!!!

男爵府

真係大把呢d人, 都咁大都未識諗, 同佢講來都係 ....

公爵府

原帖由 cathy-tse 於 10-5-5 08:36 發表
Who???
林太乙,林語堂次女,前讀者文摘編輯.

侯爵府

讀到肯係讀la,但唔得都唔好迫佢地去讀,搵到錢的人未必係大學生hehe,但我都係讚成讀下好

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 cindy83215 於 10-5-4 13:04 發表
我眼見好多大學生25歲出來,無經驗,人情世故又唔識,空有抱負,淨係識搵d高尚工,LV sale過萬,又唔肯做,寧做紅酒sale得8-9千,話紅酒點都高尚d,成年都搵唔到工,要屋企人擔心,相反我自己F5出來,肯做肯捱,1個月都有15K,所以 ...

我都眼見好多大學生出呢做野自視過高
覺得自己係大學生,做乜野要同你換燈膽
少少粗重野都唔願做,搞到神僧鬼厭,
前輩冇人願教佢,就話人地排斥佢
跟住就連份工都唔做la

出呢做野,人際關係非常重要

侯爵府

原帖由 kk80400 於 10-5-5 14:26 發表

我都眼見好多大學生出呢做野自視過高
覺得自己係大學生,做乜野要同你換燈膽
少少粗重野都唔願做,搞到神僧鬼厭,
前輩冇人願教佢,就話人地排斥佢
跟住就連份工都唔做la

出呢做野,人際關係非常重要 ...

而家d大學生係唔係真係唔識做呢?? 在公司裏, 我真係會教佢地點做野, 最重要係, 教佢地點做人..

唔好講話換燈膽, 我真係連清潔都做埋, 送文件都做, 以前個老細, 唔準我做埋清潔, 覺得我要分清楚自己的工作崗位, 其實我係想身教, 教好而家的朋友...

希望佢地有得著啦..

首頁

尾頁

跳至