親子旅遊

跳至

首頁
12345...23

尾頁

大宅

好媽媽勳章

http://www.banian.jp/

我一年前去住呢間特色酒店, 好正!
好近“美ら海水族館”
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

大宅

呢間resort超正呀! 睇佢地info離景點好近...只恨我太早book好哂hotel喇

原帖由 LOOLOO 於 10-5-18 13:20 發表

好近“美ら海水族館”
以撒(Isaac),意為「喜笑」(laughter),借著恩典而不是借著努力、甘願犧牲、是「應許」的象徵..「弟兄們,我們是憑著應許作兒女,如同以撒一樣。」(加四28)

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好近“美ら海水族館”

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問係邊度book到或是要自己係網站book呢?

好近“美ら海水族館”

別墅

有冇試過縱橫遊嘅冲繩5天遊,住2晚Marriot的?
ok嗎?

Thanks

禁止訪問

子爵府

好近“美ら海水族館”

唔識日文, 可以點book? 我想睇下幾錢晚都搵唔到

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我昨日回來.

.......... 去過一次, 唔會再有沖動再去.

水上活動樣樣都好貴, 沙灘好靚, 但係如果係玩沙灘, 不如去THAI, 沙巴, 墾丁... 比我想像中落後, 冇SHOPPING, 國際街間間舖都一樣. 仲有D 野都貴. 唔抵買.

唔自駕遊, 好難玩. 因為交通好唔方便. (如果唔係住係單軌TRAIN附近)

我住個間RESORT, 要坐YEN$2000至去到最近的火車站. 食一餐, 淨車費來回都$3XX!!!

水旅館好值得去!!

禁止訪問

男爵府

原帖由 Pulmma 於 10-5-22 14:37 發表
我昨日回來.

.......... 去過一次, 唔會再有沖動再去.

水上活動樣樣都好貴, 沙灘好靚, 但係如果係玩沙灘, 不如去THAI, 沙巴, 墾丁... 比我想像中落後, 冇SHOPPING, 國際街間間舖都一樣. 仲有D 野都貴. 唔抵買.

...

So you went there by yourself??

I will join a tour end of this month to go there. I didn't expect it's a 'typical' Jap shopping city.. Hope I will enjoy it!

BTW, how's the weather there? Cold or hot? Rainy or sunny??

水晶宮

VERY VERY HOT~~~~

自己去必定要想想交通問題, 唔自駕我個人覺得好難玩, 因為好多景點係冇車到!!! (public transport)好似我住個間, 叫靚d個d, 好多都冇車直到, 要搭巴士, 起碼要行25min 至去到最近的站頭, 搭的士去最近的train 站, 要百多元hk$/1程.(我地第一日冇租車)

我自己去, book 咗個間冇記錯叫south beach resort, 去完都唔記得, 總之係美美沙灘個間. (近機場, 為hk$2xx的士去到)

我地之前未去過okinawa, 諗住都係日本,點都會覺得方便, 是實不是想像中.

我地冇好好plan 去邊, 只係臨出發前1個星期左右至search 有咩玩.

一落機, 如果冇晒d 日本字, 你唔會估到個度係日本.

大自然, 沙灘, 水上活動.

我地一心諗, okinawa 四面環海, 會勁多seafood 食, 玩咗5日, 我地都只係揾到一間似樣d, but....... 好貴, 仲要冇北海道or 築地咁多選擇, 好好好失望.

唯一推介係水族館.

我地去過一個把鬼動植物公園(為$hk1xx), 把鬼植物園(yen 1000), 首里城, 坐ship 遊萬里毛崖(yen 1500/大人, child 半價)坐水底ship 睇魚(yen$3000/大人,半價小童/45mins左右) ok靚, but 都係覺得物非所價, 我去過布吉蛋島淨潛見個d 魚仲多仲靚, 珊瑚多過佢靚過佢好多, 仲要平成半)

原本想去坐獨木舟玩森林, 我老公實在冇信心駕車送我地去玩, 因為離我地住個間酒店太遠, 問晒全酒店的職員, 冇一個完全聽得明, 我地又聽唔明佢地d 英文.

shopping~~~~~

全個島最旺, 好似得一間三越and ryo 的department store, 似我地柝咗個間hk 三越仲要舊一d. 仲有間duty free~~~~ 又係我地一般hk 人唔係日本買的名牌, 款又out, 又貴

去過個d 所謂的國際街. (最旺+最失望+想像唔到)

一條好好好好好長的街.真係行唔完咁長.

但係成條街, 我諗有90+%係賣同一樣野, 同同一個wholehouse 入貨賣的舖頭, 有2%係賣琉璃店, 2%賣一樣的cloths, 2%係食店, 1%賣生果.....

行半個鐘度, 我地就冇辦法行落去.

之前去日本, 勁愛行藥房!! 但係search 過好多都貴過hk 好多. (e.g. aquamoist, 一樣package, manning 冇特價都好似$150, 有時有special 都係百鬆d, 但係個度, 間間都賣yen$1980~~~~~~~)

唔係唔好玩, 只係覺得, 想玩水上活動, 布吉台南, 好玩好多仲要平好多好多好多好多(banana boat, yen$1500/10min, 潛水yen$20,000, 我老公都有玩, 佢有潛水牌, 佢都只係話ok啦!!! 冇咩特別, 不過d 水凍d!), 沙灘係靚, 但係好多地方都靚過佢

玩沼澤, 都係都係好多地方靚過佢, 平過佢.

都係個句, 風味唔同d, 各有各喜好啦.

唯一水族館必去.

仲記得去水族館途中, 停咗去familymart 賣完行咗出去, 見到周圍的環境, 老公突然講咗一句: 我諗除咗e間familymart 之外, e度周邊50年都冇變過.

總之一路去, 見到個d 屋, 冇咗d日本字, 你地唔會想像到個度係日本.

唔係唔好玩, 只係我個人覺得, 所用的$$$$ 以上的東西, 其他鄰近地方, 好多都好過佢仲要平過佢.(個人感覺)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我未去過沖繩但正在計劃中,
做左少少資料搜集:

-知"把鬼動植物公園(為$hk1xx),
把鬼植物園(yen 1000), "
係旅行社帶遊客必經地-買野
-菠蘿園500yen 有任飲任食菠蘿食品
-另有個苦瓜園係免費-參觀一下無妨
-制鹽工場/啤酒廠可免費參觀
-食海鮮可試"泊lyumachi魚市場"/
"牧志公設市場"
-美國村個面有星期六日有個市集-跳蚤市場
-近機場重有個outlet
-水族館係係海博公園內, 唔買水族館票都可以
免費參觀"海洋博公園"及其曾經得過奬的沙灘
-<國際通... 有90+%係賣同一樣野....
行半個鐘度, 我地就冇辦法行落去.>
網友都話行幾間等同行晒咁多間
-機場國際線個商場好細, 同隔離國內線無得比
所以未上機前可到國內線行下作最後手信沖剌
-自駕重可以去海中道路遊車河, 享受海中自駕之樂

但相對東京等地購物上沖繩確係略遜一籌
因為沖繩係一個渡假地區,
而日本地區消費的確較高又係真既!

公爵府

MM 上星期返泥, 5 太熱, 好正, 我新牌仔, 響HK 補左幾個鐘都渣到車, 好得, 如果5渣車, 要租的士, 唔係真係好難去D地方
我去左 海博館,鳳梨園,万座毛 ,殘波狎燈塔,座喜味城跡公園,gala青之海,美國村,首里城,國際通,波上宮

其中我覺得gala青之海係必去, 超靚, 我出發個日, 咁Q撞到我公司同事, 佢跟EGL團, 佢話冇得去, 我就買EGL package, 5d4n 自駕
我係鍾意大自然風景, 所以覺得好好, 但係我個fd 話冇得shopping, 佢就5 like 啦

PS:我住恩納rizzen sea park hotel, 響中部,全海景, 好得, EGL 都有得book 埋

水晶宮

嗱~~~~ 唔係話唔好玩, 個人感覺, 只係去過一次, 唔會再有沖動去多次咁解.

只係想提醒想自由行的朋友仔, 如果唔自駕, 要諗諗交通問題姐.

第一晚去到, 出咗市中心食野, 食夜咗, 想揾間的士返酒店都找咗好耐. 我地間酒店冇巴士直到, 最近站頭都要行至少25MINS, 原本諗住省D錢, 搭巴士, 再轉的士, 夜咗, 見市中心都咁難截的士, 就打消念頭姐.

沖繩好玩, 值得去的地方, 公共交通真係好少, 就算有巴士到的地方都要留意, 班次好少, 記住, 仲要好早就收.

租的士, 我係酒店問過, YEN$10000一日包司機, 仲要係7:00PM就收工.

自駕就過足楂車引, 青之海係好靚, BUT...... 講楂車玩, 我個人覺得北海道仲正多多聲. 租D 車靚多多聲, D 景我個人覺得, 北海道正好多, 浪漫得多. 自然風景靚得來仲好有日本FEEL!!!!

唔記得講, 我地有去玩琉璃, 阿囡好鐘意. 但好快就玩完, 唔記得好似都係為幾百蚊港紙.

仲有造SALT廠, 只係日文介紹呀~~~~~ 係唔駛錢! 但我個人覺得MAMA 地

SEAFOOD, 我地都有去個牧志MARKET, 唔得喎!!!!! 選擇唔多, 連我老公至愛的生蠔都冇呀~~~~~ 泊lyumachi魚市場冇去, 唔知會唔會好D.

仲有未去過沖繩的朋友仔, 唔好EXPERT OKINAWA 係好日本.

我地冇去跳蚤市場因為就唔到時間等跳蚤市場
開.

OUTLET?!?!?!? 當你見到市中心話最UPDATE 個D 貨, OUTLET 個D, 我同老公都冇沖動去睇.

係最開心係JUSCO SUPERMARKET SHOPPING LAW, 買咗好多APPLE~~~做手信. YEN$108, 大大個, HK CITYSUPER, SOGO 賣成$30,40個D SIZE.

嗱之前去東京, 去九州, 去北海道, 我去過的SUPERMARKT, SEAFOOD 部, 都有LONG LEG CRAB 食呀, 再唔係必定會見到個廚房有CFU 即割FRESH 魚生呀. 唔想去魚市場, 求其選一盒返酒店食都好和味.

但係我地去過JUSCO 同一間AEON CITY, 冇呀~~~~~~ ONLY 魚~~~ 有魚生, BUT 係SOGO, CITYSUPER FEEL, 我地冇買來試!!

水晶宮

<所以未上機前可到國內線行下作最後手信沖剌>

同國際通一樣的貨呀~~~~~我地都有去睇呀!! 一個字悶, 最終坐返去國際線個間餐廳仔食雪糕.

BLUE SKY SEAL 雪糕呀Y$300/1球. 老老實實冇咩特別好食呀.

但係講食雪糕, 必試SALT 味雪糕, 係好香奶味. 同好特別. 但係講個句, 都雪糕北海道仲好好好好食好多.

禁止訪問

男爵府

我下星期出發, 希望好好天!!

沖繩係好近大陸/台灣, 所以都EXPECT唔係好日本. 今次帶BB去, 所以我都無諗shopping...

別墅

邊間酒店好d?

大宅

I hv booked the hotel through agency, no surcharge for my kid (we booked twin for us, no breakfast n bed to be added for my kid), meanwhile, my kid just has to pay for air-fare only

Ya, I hvnt bought any guide book yet, coz i searched several and no recent one can be found, i think the info on web would be enough

for marriott, um, it located in nago 名護 and short distance to another tourist points, so we choose it finally .. suggested to check where you plans to go and consider which hotel is much suitable for you ..

原帖由 scotia.nova 於 10-5-21 00:18 發表
I was about to book UO at 36xx coz' I checked many days that the V class is full for early July. I called the agent and she said HX just released a cheaper fare to Okinawa but the flight is a bit lat ...
以撒(Isaac),意為「喜笑」(laughter),借著恩典而不是借著努力、甘願犧牲、是「應許」的象徵..「弟兄們,我們是憑著應許作兒女,如同以撒一樣。」(加四28)

大宅

請問美國村果個市集-跳蚤市場係咪星期六及日都開/星期日only?? 因為plan緊行程,如果係想跳蚤市場開果日先去美國村...thanks!

原帖由 010 於 10-5-23 01:18 發表
我未去過沖繩但正在計劃中,
做左少少資料搜集:

-知"把鬼動植物公園(為$hk1xx),
把鬼植物園(yen 1000), "
係旅行社帶遊客必經地-買野
-菠蘿園500yen 有任飲任食菠蘿食品
-另有個苦瓜園係免費-參觀一下無妨
-制鹽 ...

首頁
12345...23

尾頁

跳至