論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人還完錢, 第8 個月我開始覺得工人膽係大左, 態度都無之前咁"協". 做左唔夠一年, 有日佢抹緊呀仔房個氣窗出面, 我check 佢, 用布一抹, 塊布有黑色嘅麈, 我話唔得, 呀仔鼻敏感, 要佢抹乾淨啲, 佢好嬲, 話佢已用左3 塊布抹, 我咁要求, 佢唔識清潔, 叫我炒佢. 過後, 我無理佢. 上星期, 我發現鐵閘頂一tat tat 漬, 仲有之前留下嘅雙面膠紙漬, 佢係個個星期都要抹, 竟然會咁污遭(比以前污遭好多),問佢點解, 叫佢俾人口 個理由我, 佢就話唔做, 俾一個月通知我. 我真係好嬲. 我老公話佢應該搵到好路素. 我真係好嬲, 用3 千幾請佢嚟,又教佢做嘢/煮飯,又啱啱買左新一份勞保, 又同佢打埋流感針. 對佢自問唔差, 細路唔使佢睇,只係清潔, 都唔滿意份工 ? 要去搵過份仲可嘅工 ? 我付出咁多, 真係一啲保障都無. 請佢地, 佢地家庭生活已經改善左, 啲人就好似搵我地做踏腳石, 要我地不停花錢去俾佢地轉工, 俾機會佢地搵多啲. 香港真係一個天堂, 係俾外傭搵笨嘅天堂.

子爵府

對住佢地真係好勞氣, 但又可以點?! 總之你話多佢兩句, 佢就話唔做, 叫你炒佢, 再唔係就話 : 太太, 你唔鐘意我, 我唔做! 佢地係無責任, 無良心, 無意識既人! 有錢既咪一年換10個8個工人, 無錢既咪忍到佢完約!

原帖由 3509 於 10-5-6 13:50 發表
工人還完錢, 第8 個月我開始覺得工人膽係大左, 態度都無之前咁"協". 做左唔夠一年, 有日佢抹緊呀仔房個氣窗出面, 我check 佢, 用布一抹, 塊布有黑色嘅麈, 我話唔得, 呀仔鼻敏感, 要佢抹乾淨啲, 佢好嬲, 話佢已用左3 ...

伯爵府

工人咁既態度, 佢唔自己走你都想炒佢啦.

佢話俾一個月通知期, 有無寫resign letter俾你?

無就要佢快d寫喇, 你都快d手搵工人喇.

伯爵府

點解同我個 case 咁似, 我有同樣經曆, 佢又係同我講唔做, 要返家, (佢係我家做了一年).

男爵府

工人剛做滿14個月, 我寫左封好簡單嘅離職通知信,係以工人名義寫俾我, 我叫AGENT幫我翻譯成印尼文, 叫佢簽名. 佢簽得好爽手. 我都知呢啲工人留嚟都無用, 但真係好唔憤氣. 未話唔做時, 都無俾面色我睇, 而家只係幾日, 塊面一日黑過一日. 真係俾錢仲要受佢氣, 只係未買到機票, 買到就唔等一個月要佢走. 今日仲叫我個女打電話問我佢聽日係唔係放假, 佢係放星期六, 5/1未補俾佢, 佢就發夢聽日放假, 唔通我要請假俾佢放 ? 態度真係變得過份.

大宅

工人resign,要唔要通知人民入境事務署?

洋房

僱主真係毫無保障!d賤bun搵我地做踏腳石去外國,我俾2個bun炒我都係因為咁原因…我想問有無得追番佢之前整爛我野d錢?

男爵府

玩具勳章

因為佢地諗住去蝦阿婆阿公!

我是全職媽媽,個工人來了2個星期都係話唔做,要轉僱主,後來問清楚d姊妹同agent,原來要還得好甘,佢先轉軚,佢話好羨慕d湊阿婆阿公的姊妹喎.........點都好過有隻貓看住呀!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我個工人琴晚放完假返來又係話唔做, 佢仲欠2個星期至夠一年, 我係咪唔駛俾足7日假佢, 因佢之前已advance攞了8日假, 之前係冇任何先兆話唔做, 不過就真係越做越差, 定下的規則要佢每星期清潔廚房一次佢都開始冇跟足, 問佢清潔未佢又話未, 根本就唔想做, 仲諗住可以捱埋放出年暑假, 結果而家俾佢飛起

大宅

我工人都係咁. 尋日話唔做.
俾一個月通知我. 做0左0既野俾我搵到證據.
仲兕我老公. 死未.

我依家都要搵工人. 仲要得返一個月.
都唔知點死

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 3509 於 10-5-7 00:13 發表
工人剛做滿14個月, 我寫左封好簡單嘅離職通知信,係以工人名義寫俾我, 我叫AGENT幫我翻譯成印尼文, 叫佢簽名. 佢簽得好爽手. 我都知呢啲工人留嚟都無用, 但真係好唔憤氣. 未話唔做時, 都無俾面色我睇, 而家只係幾日, ...
你要叫佢親手寫比你,唔係佢搵唔到工返轉 頭話你"big"佢簽,就煩啦.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 vhunghk 於 10-5-7 00:18 發表
工人resign,要唔要通知人民入境事務署?
要,佢走嗰日咪fax去入境署

水晶宮

原帖由 manman519 於 10-12-6 04:56 發表
僱主真係毫無保障!d賤bun搵我地做踏腳石去外國,我俾2個bun炒我都係因為咁原因…我想問有無得追番佢之前整爛我野d錢?
你當時唔追,宜家佢啋你都傻啦.mouth:

水晶宮

原帖由 snoopy888 於 10-12-6 10:09 發表
我個工人琴晚放完假返來又係話唔做, 佢仲欠2個星期至夠一年, 我係咪唔駛俾足7日假佢, 因佢之前已advance攞了8日假, 之前係冇任何先兆話唔做, 不過就真係越做越差, 定下的規則要佢每星期清潔廚房一次佢都開始冇跟足, ...
advance咩假? no pay leave or annual leave,有無簽嘢,係咪到時計 可以扣返

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

佢之前放了annual leave, 佢有簽名, 到時可能扣返佢1日錢, 因佢一年應該有7日假, 我地費時同佢計到咁足, 雖然佢未夠一年, 但都唔差得幾多, 費時煩

原帖由 sillything 於 10-12-6 10:48 發表
advance咩假? no pay leave or annual leave,有無簽嘢,係咪到時計 可以扣返

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唉! 其實我都真係請工人請到心淡架喇!

我第一個工人 ~ 臨尾完約半年前學壞,我有花心思教佢野。

第二個工人 ~ 做左1年自己走,我乜都無教,佢自動波,做得最好既一位。而家係搵左份好工!

而家呢個 (做左3個月) ~ 仍在觀察中,好就叫好在,無黑面駁咀,叫做乜都會做得到,但睇得出係懶人,懶得就懶咁。我都怕佢搵緊好路數,或一還晒錢就出事。

我得出左一個結論,其實真係唔驚得,唔嬲得咁多,賺得1個月就1個月。總好過,真係請左10日就係咁要我駁炒既一類。所以,我第一個工人,當賺左年半,第二個工人,當自己賺左1年,而家個工人,睇下又賺得幾耐囉。
錢方面 ~ 就無得計喇 ~ 當打大條數去請佢地囉。

咁佢地要走,就走啦 ~ 留唔住! 你要留佢,佢肯留,你亦未必好過 ~ 放過佢=放過自己!

男爵府

me too, she work at my home 1 mth
原帖由 epang 於 10-5-6 17:40 發表
點解同我個 case 咁似, 我有同樣經曆, 佢又係同我講唔做, 要返家, (佢係我家做了一年).
[

男爵府

佢自己話唔做都仲好D,博炒果D先氣頂...!

洋房

原帖由 sillything 於 10-12-6 10:45 發表
你當時唔追,宜家佢啋你都傻啦.mouth:

我個賓仲未走,我意思係佢最後一日走時可否追番3個月前整爛野的$$?

首頁

尾頁

跳至