少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

可否教我如何同仔仔(15months)讀唐詩?

如題
HI ! 我叫MATTSON 仔,

大宅

Re: 可否教我如何同仔仔(15months)讀唐詩?

珍珠宮

畀面勳章

恕我直言, 你仔仔得15個月, 岩岩開始講野, 點解要咁早讀唐詩? 有點勉強, 拔苗助長呢?

要讀既話, 同佢唱下兒歌仲好啦.

別墅

Hi,
我哋兩公婆由囝囝幾個月已開始讀唐詩俾佢聽(唔定時嫁 ),佢好鍾意聽 :-P
早幾日當我讀李白的靜夜思俾佢聽時, 囝囝居然一口氣唸晒首詩出嚟 讀完之後仲自己拍手掌讚自己添 (囝囝而家23個月多D)

翡翠宮

係, 我聽個人地講小朋友細個學野快, 你比咩佢佢就學曉咩的, 所以無話十五個月細而唔啱讀, 但我個人認為小朋友都有自己既興趣唔係個個都一定會鍾意的, 我個女就麻麻了我試過讀遊子諗比佢聽佢彩我都傻掛住睇電視. 所以有時d野係迫唔黎的.

珍珠宮

好媽媽勳章

Teresa 寫道:
恕我直言, 你仔仔得15個月, 岩岩開始講野, 點解要咁早讀唐詩? 有點勉強, 拔苗助長呢?

要讀既話, 同佢唱下兒歌仲好啦.

同佢當歌仔咁唱,佢地好快就識啦,我仔果時,唱左五次,佢就有印象,唱多幾次,佢就識背囉,其實佢地鐘意的話,可以無限量輸出比佢地,但當佢地覺得討厭時就停止,咁還可以增加佢地既學習興趣添

水晶宮

your son just 15 months old, quite harsh to your son por.

公爵府

畀面勳章

買唐詩家族la, 我一得閒就會比囡囡聽.

大宅

我又唔覺得有咩問題, 當然睇吓大人用d咩嘢心態去教佢地啦!!我個女由出世到而家, 我周不時都會念"燕詩"比佢聽, 有時會念一句, 解釋一句, 等佢當故仔咁聽. b b 的時候用來氹佢瞓, 而家大咗d就當故仔咁講. 其實我唔係想迫佢識, 不過我覺得呢篇文章好有意義, 想早d同佢分享.
但好神奇, 佢學講嘢比我想像快, 唔知你咪成日念比佢聽的效果 ?-( ?-(

大宅

點解要讀唐詩?
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

珍珠宮

好媽媽勳章

根據杜曼既概念,咁可以訓練佢地既記憶能力的呀,另外,指住大大隻字一齊讀,還可以認得多d字,對佢地既閱讀能力有幫助
rmvv8888 寫道:
點解要讀唐詩?

大宅

rmvv8888 寫道:
點解要讀唐詩?

可以學習"靚/精景"D既字,詞彙更豐富。一首五言,單單20個字,已經好有故事性,好有意景,就算吾識解比小朋友聽,比佢當兒歌咁唱,一樣有益。

不過15個月就早左D,我仔2歲10個月才開始接觸唐詩,現在3歲5個月,有時佢一路玩一路諗,有時我話不如一齊睇書丫,佢第一本多數law"唐詩精選",最近成日叫我讀七言又問首詩點解...。我問佢why咁鍾意唐詩,佢話:D詩好好聽麻。

別墅

係咪得普通話??

christina 寫道:
買唐詩家族la, 我一得閒就會比囡囡聽.
知足知不足, 有為有不為

大宅

我鍾意同個仔一齊揸住本書讀。大人鍾意係邊度停就停,然後解比佢聽,問下佢野。遇到D字應該比佢學既,又停,如:床前明月光---呢個床字咪我地訓覺個張床個"床"law。久而久之,小朋友學到好多字,對學習中文字及閱讀都提高了興趣。

複式洋房

乜咁早呀,我個囝3歲我仲味教佢,好似有些兒歌既唐詩
碟架,妳可買比佢.

洋房

早晨呀!potatoo.我0固仔仔啱啱4歲.以下係我由佢一歲左右開始講唐詩0既一段過程.因為,我覺得每個小朋友都唔同.我同仔仔講唐詩0既目的,係想同仔仔講國語及煅煉他的記憶.

記得那時夜晚9點鐘我準時關燈陪OMA睡覺.因為我小時候在北京成長,中文課程很早就接觸了唐詩.古詩中簡單押韻及精美的語句,令到我有個想法:不如背出來給仔仔聽.所以,我就用高低起伏的語調開始和OMA"講唐詩."(我覺得,此過程,父母要先背熟唐詩,就像講故事或朗誦,語調要慢)

首先我就發現,每當夜晚講唐詩的時候,OMA就會安靜下來,躺在床上,15分鐘左右就睡著了.就這樣,仔仔可以聽著唐詩,不再需要抱抱入睡了.我就買了一本唐詩300首,每天坐巴士時,自己先温習好適合OMA的唐詩.方便夜晚"交功課".

OMA慢慢長大了.吃過晚飯,我就帶他去元朗公園散步.拉著仔仔的小手,在公園的草地上,看到天空中的月亮,我就會講"靜夜思".那時仔仔快兩歲了.他開始幫我"接句子".至今,我仍然記得,有一晚,我念到"舉頭思明月"的時候.OMA接了句:低頭思媽咪.我就蹲下身來問OMA:"你是不是很思念媽媽呀?"仔仔當時用非常肯定的語調答我:"是呀,媽媽."當時OMA還太小,不會用太多的語言表達,但他懂得思念我了,令我覺得世界上最最開心的事------就是做個好媽媽.

元朗街邊,有很多短期租約的書店,我又無意之中買到一本簡体字的"三字經".里面還有簡單的插圖.而OMA慢慢成長到晚上要講小故事才能睡著啦.所以,那段時間,三字經又成了我們睡前的娛樂了.唐詩呢,OMA仍就和我玩"接句子".

時間飛逝,OMA大哥已經4歲了.兒時的"睡前唐詩"可能也忘得差不多啦.我沒有測試過仔仔是否還記得我們念過的唐詩,也沒有期盼過他以后可以出口成章.但是當中的確帶給我們很多難忘的親子樂趣.

大宅

OMA媽咪 :
多謝妳的分享,好感動呀。
當然做好媽媽一定不易呢。
[

大宅

OMA媽咪,

你的確是個好媽媽.

非常同意我們不需要在乎"仔仔是否還記得我們念過的唐詩,也沒有期盼過他以后可以出口成章.但是當中的確帶給我們很多難忘的親子樂趣"!!!

我現在也會每晚和舜舜洗澡時念唐詩,並等待著有天他會跟我玩"接句子".

大宅

OMA ma,
wow! quite a story on the reading part to your son...
I read to my bb all kind of books since she's only half years old and she loves to hold books and read and check out the photos also...

and for the Chinese one u ladies are talking about, I started to read the one with pitures to her when she's 1 yr old...she will point to the pitures and listen quitely to my reading...

I think it's a good sharing with the kids wor no matter they really understand right now but it's part of their learning and being together with mom :-P

tt

大宅

每晚我會講故事給囡囡聽, 後來在講故事完了, 再讀唐詩, 囡囡便這樣愛上讀唐詩, 亦可能囡囡喜歡講嘢, 她真的講不停口.

首頁

尾頁

跳至