自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

我出呢個主題時知道我想法好另類,但好想抒發下自己想法。

一直見到香港似有個模式,小朋友要細細個開始學琴,可能一、二年班已經考四級,學琴時間同學費不停增加,上堂教既曲,下堂要練熟,幾乎年年要考琴。

我覺得我俾囡囡學琴係因為佢有興趣,而音樂係陶冶性情,對身心有益,學琴唔需要趕時間鬥快,小學生功課多,每日有空閒練琴固然最好;但如果唔得,都唔係急在一時,慢慢㴝囉,最怕學琴變成一種壓力,令小朋友反而對學琴抗拒,出現反效果。

亦知有家長覺得反正俾咁多錢去學,要子女考到教師級,將來可以當一技傍身,冇蝕底。

唔知又會唔會琴老師唔敢慢慢教,驚家長覺得佢地dum波鐘而換老師,要盡快谷d小朋友速成。

我只想囡囡享受音樂,唔想佢被拔苗助長。

不喜要插就請手下留情 只是哽在喉頭已久,不吐不快。

大宅

好媽媽勳章

只怪香港嘅風氣係咁,人有我有,慌死執輸....... 最緊要學得多,最緊要學得快,咁樣先至叫做"愛錫仔女"喎.....

男爵府

原帖由 edea 於 10-5-26 18:55 發表

一直見到香港似有個模式,小朋友要細細個開始學琴,可能一、二年班已經考四級,學琴時間同學費不停增加,上堂教既曲,下堂要練熟,幾乎年年要考琴。

我覺得我俾囡囡學琴 ...

edea,

其實我同妳一樣同係甘唸, 而且一開始就已經同老師講我唔要谷, 最緊要佢有興趣, 所以我同老師都配合得好好, 我又唔覺佢dum波鐘. 而家仔仔都不知學得幾開心.
:) :)

王國長老

王國長老

我覺得本末倒置左,學琴目的係為乜呢?

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

Toto:

喜見有想法一樣既朋友
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

將"讀書之我見" 套入樓主o既意見內....其實係成個社會心態問題

男爵府

edea, agree with you very much. Music is something to enjoy for life, not for exams. It develops high concentration, patience, focus, balance in left and right brains, good memories etc. I don't require my kids to take piano exams. The most important thing is to develop life-long interest in music.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我囡學琴都係佢自己提出, 加上我想 train 佢專注力, 所以搵到老師時, 我都同老師講明不要谷考琴試, 學琴只係佢興趣班之一.

水晶宮

畀面勳章

超認同你!!!!
我仲另類 亞女學琴9年,從未考過琴試

王國長老

王國長老

原來唔止我一個人咁諗,真好!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 toto 於 10-5-26 19:03 發表

edea,

其實我同妳一樣同係甘唸, 而且一開始就已經同老師講我唔要谷, 最緊要佢有興趣, 所以我同老師都配合得好好, 我又唔覺佢dum波鐘. 而家仔仔都不知學得幾開心. ...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我比個仔學琴都係想佢接觸下音樂,培養多樣興趣,如果第時唔開心,可以彈琴發洩下情緒,我又唔會同佢日日練,有時佢自己鍾意,走去攞本書彈,我成日就叫個老師,唔好教新野,彈返上堂果D,彈熟左至再教新,但個老師,成日就話學左幾耐,應該點點點,咩有時間規限學左幾耐要點咩?

其實我都無要求,又唔洗要佢去考試,我唔想個仔覺得學琴係一種壓力LOR

水晶宮

環保接龍勳章

我同你一樣.
我冇催谷阿女ga.如多功課or考試咪練小D或暫停,除非佢係懶啫,咁我就會 .
我都同佢講,唔一定要考琴,鍾意可一路拉落去....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

唔只學琴, 游水一樣~
我俾阿仔學游水, 唔係迫佢考咩章, 係想佢多練習強身健體而已...
當然, 希望佢學好手勢, 唔好太懶散掛住玩水

但我見有啲家長話阿仔學緊嗰度嘅課程太輕鬆, 係"揼錢落海"

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我自己就係受害者之一,學左咁多年都唔知為乜,年年都要考試,試過有一次老師問我考唔考,我冇問過阿媽就話唔想考,結果俾我媽鬧我浪費d錢同時間,搞到最後好抗拒彈學習嘅琴譜。
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係叫老師慢慢敎唔洗急,阿囝學得好開心

男爵府

好媽媽勳章

版主, 非常同意, 我亦係咁樣做.

好奇怪地, 我仔(由小一學到而家小三, 2級)上年已經自己話要考2級試, 不過早排因我家人係外國返黎我屋企住, 忙碌中唔記得去銀行入數, 搞到佢今年十月果次無得考.

有時又想, 係咪我地諗多左, 每個小朋友都係獨特既, 我地以為咁咁咁係為佢好, 但其實佢唔係咁諗......矛盾中

子爵府

咪即係求學不是求分數既理論,考試都係想証明能力既一種工具.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

版主, 我都認同妳的見解

小朋友太快考到級數唔係好事,
唔代表佢哋有相等水準...

子爵府

好媽媽勳章

好野, 原來有咁多家長同我一樣, 我囝囝3歲要求學琴, 到5歲佢再要求, 我先比佢學, 我都無打算叫佢考試, 我覺得唔需要, 佢學得好開心, 希望佢第日識得彈琴, 會係一種享受, 就好喇.

前排, 我同一個家長傾, 佢係迫囡囡考琴試既家長, 佢女女係懶練琴果隻, 佢話考試比到佢有上進既心, 但我覺得, 佢女女一唔學就咩都唔記得, 因為一直都無心學.

真係好, 係呢搵到同道人.
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

首頁

尾頁

跳至