自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

家長千萬買樓 忘轉地址失派位
(明報)2010年6月6日 星期日 05:05
【明報專訊】教育局昨日公布小一統一派位結果,約1.6萬名(約八成)今年9月入讀小一的學童獲派首三志願。有「烏龍」家長為讓兒子有機會入讀喇沙小學,花逾千萬元買九龍塘豪宅,卻因忘記更改地址,錯失區內統一派位機會;有新來港持工作簽證家庭,只申請一所小學也能一擊即中入名校。另外持私小學位的家長也參與叩門行列,令名校學額競爭更激烈。

小一派位 八成人派首3志願

2010/11學年小學統一派位結果公布,全港約4.1萬名適齡學童參加。部分人已於去年11月取得「自行分配學位」小一學額,20,848名失望而回的申請者,寄望在統一派位入讀心儀學校,今年約1.6萬人獲派首三志願。

烏龍爸爸﹕不是什麼大事

在東莞設廠的商人羅先生為讓兒子升讀九龍塘區名校,年多前由荃灣 搬往九龍塘,租住約2萬元單位,去年更花1000多萬元購入同區另一個900平方呎單位。由於統一派位的信件寄往租住的舊住址,同時兼顧兩地生意的羅先生一直未能接到通知,結果錯失派位機會。

羅先生昨到喇沙小學叩門,他認為﹕「正常地面對,不是什麼大件事,在這區住應該同區升學 。」他說,中華基督教會基華小學(九龍塘)已取錄兒子,但他想到拔萃男書院 附屬小學等5間九龍塘區名校再碰運氣。

只填一志願 新來港童入喇沙

九龍城(第41校網)統一派位中心在開放前一小時已有逾50名家長在外冒雨等候。莊太去年1月隨丈夫以工作簽證從深圳 來港,她說初來港不了解本港小學分別,聽朋友介紹喇沙小學教學質素好,故只填報一個志願,昨日兒子成功獲派該校。莊太說﹕「津貼學校比私校較樸實,不要追求名牌。」

另外,有些家長已獲得私校學位,但也加入傳統名校叩門行列。劉小姐大兒子下學年將升讀培正小學,她為兒子共報讀10間私立、直資學校,包括男拔、聖士提反書院附小等,她表示,去年暑假已參加多間學校簡介會,為增加面試成功率,參加貴價面試班,「通常首階段面試班價格便宜,但到了第二次面試精讀班、第三階段家長面試班價格便十分昂貴,數百至千元不等,班上有提供指定名校模擬試題」。

校長﹕家長宜「分散投資」

資助小學校長會主席梁兆棠建議,家長應「分散投資」,或會減少失望;家長亦要小心填報學校申請,以免「擺烏龍」。教育局指家長今日下午4時30分前,須到統一派位中心領取派位結果,周二、三(8至9日)可到獲派小學註冊。
.

禁止訪問

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 babesiu 於 10-6-6 13:50 發表
點解佢父母唔係香港永久居民個仔都可以入資助學校?

咪係囉

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可能小朋友喺 HK 出世...

**

原帖由 babesiu 於 10-6-6 13:50 發表
點解佢父母唔係香港永久居民個仔都可以入資助學校?

伯爵府

如果小朋友係hk 出世無得好講啦!
但唔係hk 出世係唔係無得抽 / 派ga?
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

伯爵府

只填一間都得?
,對循規蹈矩的家長很不公平

伯爵府

好似只要適齡都可以抽,如果唔係,要佢讀私校/國際學校呀?

我估只要佢有居留權期間,就可以入讀津貼學校。

伯爵府

有咩唔公平? 你夠膽都可以咁做架喎。 佢好彩, 一擊即中啫, 如果唔中,都唔知會派左去邊。

原帖由 20091 於 10-6-6 14:13 發表
只填一間都得?

伯爵府

DUP

只填一間都得?

伯爵府

DUP

只填一間都得?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 siulili 於 10-6-6 14:16 發表
有咩唔公平? 你夠膽都可以咁做架喎。 佢好彩, 一擊即中啫, 如果唔中,都唔知會派左去邊。

無錯, 如果唔中, 應該係到最後派剩有位既學校先比你, 所以千祈唔好試~

民房

只填一間都得?

又唔可以咁講,當年都係只係填左3間,不過3間都

水晶宮

畀面勳章

100%好彩啫 有咩咁勁
大家千祈唔好學佢

大宅

好過中六合彩安慰獎

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

:;pppp: 真係~

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

無話唔公平,你夠膽都可以,:;pppp: 不過我就無咁既膽量喇 !老師話一定要填晒區內既學校,佢十萬個好彩,呢d彩數唔係人人都得

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

傻就真啦.
今次好彩咋.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 siulili 於 6/6/2010 14:16 發表

比我都唔夠膽,係d大陸人先唔怕c~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

首頁

尾頁

跳至