嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個囡已經18個月大, 而家都仲食緊杰粥... 其實1歲果陣已經叫我99試吓煲飯仔or整abc粉俾阿囡食, 但阿囡出牙遲 (9個月先出牙), 99驚佢啃到唔肯整... 到14個月再叫, 試過幾次, 阿囡都唔肯"趙"就咁吞, 攪到啃親, 有時仲嘔埋出黎. 自始之後99又整番杰粥, d菜同肉仲要攪碎晒...

我都知咁樣落去唔係辦法, 因為會對口部肌肉發展唔好... 但奈何次次食親飯果陣or大舊d既野叫阿囡"趙", 佢都無聽就咁吞落去, 有時就吞左先去"趙", 食到差d嘔... 我試過俾d菜心條佢自己揸住咬佢又唔肯... 99見到咁又俾說話我聽, 話我點解要迫阿囡...

但係阿囡出街食野飲茶食餅又識"趙"架喎...我真係無晒辦法, 有無人可以教吓我呀?

珍珠宮

成條菜心揸住咬又唔駛
試下d瓜切粒加入杰粥比佢食,例如節瓜, 甘荀, 但唔好太硬.
唔駛再用攪伴機0架啦, 肉用刀剁碎, 瓜切粒, 菜用較剪剪爛.
我果個而家19個月先出緊大牙咋, 粟米我都仲未敢成粒比佢食, 但瓜粒已經可以食.
同埋, 米唔好煮到咁爛, 煮到d米0岩岩開花, 仲係一粒米形, 佢都食到0架.

伯爵府

不如.. 你try下俾d bb餅佢, 睇下佢會唔會識得咬左先吞?

我估try餅先, 會吸引d.

大宅

哈哈....我同你囡都係一無一樣,但係我個女20個月,仲之食粥就咁吞,唔理粥入面有咩,吞左先,之後咁就閉呀,攪到"依依鱷鱷",有時食到最尾仲驚佢嘔,不過我而家食粥前,我會俾一D菜,紅蘿白等整到一細嚿,咁佢有食到喎,不過我唔會俾好多佢食,而家細葉心會俾5條,剪到好似手拍尾指甲咁大,紅蘿白好似手拍公甲咁大俾我個囡食,到我地食飯時我會俾d肉,魚,等食物可以俾佢學食野同"趙",我都係俾左佢2日試吓,如果我囡囡有所改變,我會馬上再通知你!!你唔好灰心,我99都係一個咁既人,有時我都俾我99激死!!你應該有安慰先呀,我個囡囡大過你個囡囡,仲之知道BB原來識食餅仔可以"趙"先呀,慢慢黎唔好心急,咁你囡囡講野方面點樣????

原帖由 mokcnine 於 10-6-2010 00:15 發表
我個囡已經18個月大, 而家都仲食緊杰粥... 其實1歲果陣已經叫我99試吓煲飯仔or整abc粉俾阿囡食, 但阿囡出牙遲 (9個月先出牙), 99驚佢啃到唔肯整... 到14個月再叫, 試過幾次, 阿囡都唔肯"趙"就咁吞, 攪到啃親, 有時仲 ...

大宅

原帖由 toto_maggie 於 10-6-10 14:56 發表
不如.. 你try下俾d bb餅佢, 睇下佢會唔會識得咬左先吞?

我估try餅先, 會吸引d.

我個囡食餅完全ok架~~ 連普通果d手指餅佢都識食, 只係食粥先唔"趙", 真係俾佢激到我暈低...

大宅

原帖由 tungtung103 於 10-6-12 00:47 發表
哈哈....我同你囡都係一無一樣,但係我個女20個月,仲之食粥就咁吞,唔理粥入面有咩,吞左先,之後咁就閉呀,攪到"依依鱷鱷",有時食到最尾仲驚佢嘔,不過我而家食粥前,我會俾一D菜,紅蘿白等整到一細嚿,咁佢有食到喎,不過我 ...

多謝你的鼓勵! 我而家都好俾心機train佢"趙"野, 今晚出街食飯, 剪左d菜+蛋+烏冬, 佢果衰妹竟然識食無鯁親, 仲食到lam lam俐...

我個囡講野麻麻地咋, 仲係講太空話多, 講到幾個單音, 不過唔夠8個, 所以健康院要佢2歲再返去做多次監察.

如果你試左你個方法, 得閒上黎報告下. 希望我地多d交流, 大家囡囡都可以進步得快d啦~~

大宅

我個女都係唔"o趙"野, 啖啖粥都係照吞, 但有時俾d飯佢食就會"o趙", 都唔之有什麼辦法﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我個女21個月得果6隻牙
食野好差, 仲食緊粥, 乾身少少都會啃, 之後就會嘔埋
好多時朋友聽/見到我仲餵緊粥, 成日都話我做咩仲比粥佢食
你估我唔想比佢食飯/粉咩, 食到先得架???
無大牙, 令佢連食少少麵都唔得, 好大機會嘔返出黎

大宅

而家差不多21個月,我個女都係要2歲去健康院,因為佢一歲半都係識小小說話,而家佢就叻左好多呀,佢有時學我地講野個發出個音都有3個字,而家佢識講爸,媽,腳,手所有五官,車,猫,狗,魚,杯,水,奶,VV,姐,家家,爺,嫲,街,好,都好多,教佢2-3次佢就記得,之前問佢你姓咩呀?佢會答"潘",有時有會問好唔好呀?會識答"好或不好",要真係一定要教佢,成日問佢野,我會每日同佢睇圖畫書,問佢呢個係咩,(先要教佢呢個係咩,講呢個係車)咁下一次佢就識呀,而家我唔怕佢講野問題,真係怕佢食野唔係好叻,但係有一次好大膽俾佢食花生,佢食到呀!!!哈哈~~~但佢好LIKE食銀雪魚加芝士,唔洗10秒"趙"同吞,食菜心有時食成1個字都唔吞只係"趙",人地話唔食硬D既野,第日怕佢係發音唔好!!
ME TOO"你都得閒上黎報告下. 希望我地多d交流, 大家囡囡都可以進步得快d啦~~"
原帖由 mokcnine 於 12-6-2010 01:00 發表

多謝你的鼓勵! 我而家都好俾心機train佢"趙"野, 今晚出街食飯, 剪左d菜+蛋+烏冬, 佢果衰妹竟然識食無鯁親, 仲食到lam lam俐...

我個囡講野麻麻地咋, 仲係講太空話多, 講到幾個單音, 不過唔夠8個, 所以健康院要佢2 ...

大宅

嘩~~~21個月得6隻牙??咁你就真係要同你個B係鈣到吸收多D,我囡囡係大約16個月16隻牙出醫晒,不過D牙出得唔好唔齊,因為我老公個邊人D牙唔靚仔,但係我同我老公D牙都好整齊,唔知咩原因??不過你可以俾D芝士同銀雪魚你個BB食,因為我個女細個時每日食,所以D人話佢出得好快,你可以試下,你唔知點煮再問我!!
我地BB真係食野唔叻,大家有苦自己知,D朋友親戚都話我地仲俾粥佢食,有時食得快都嘔,所以又點敢試,我又好想俾飯仔,我都唔知要食幾耐,不過我真係要試下,唔試又點知佢食唔食到呢?(痳煩的媽媽)
點都好呀,你個女得6隻牙唔怪佢,我個女有16隻牙,我咪仲驚個你....唔肯"趙"既BB媽媽各位唔好灰心,仲有一日會食得好叻,努力加油!!!!!!!!!!!!!!!!!

原帖由 Mimmy 於 15-6-2010 20:38 發表
無大牙, 令佢連食少少麵都唔得, 好大機 ...

大宅

你地BB有無食過抗生素令到牙齒變色??

大宅

原帖由 mokcnine 於 10-6-12 00:52 發表

我個囡食餅完全ok架~~ 連普通果d手指餅佢都識食, 只係食粥先唔"趙", 真係俾佢激到我暈低...

其實咁樣你可以比飯佢試吓食架喇,我個仔差一個星期就18個月,而家我己經比飯佢食左一個星期,佢以前都係一食粥就唔趙一嘢就吞,但佢食其他嘢又識趙咕喎,佢牙仔都唔算多,得前面八隻牙仔,大牙就啱啱先出緊,有三隻出左面頭少少,但佢都食到飯,不過就要食多幾餐練多d先得,開頭食飯時都會好似食食吓嘔咁,但識多兩三餐,佢就知點吞,重趙得越嚟越叻添!~你要比佢試多,就等如佢由食奶轉做食固體一樣,佢都要適應架嘛...加油啊~

大宅

tungtung103,

我想問點樣整銀雪魚呀? 我個女都係唔肯"o趙"野, 食粥都係照吞, 真係都唔知用什麼方法, bb先肯o趙野﹗都幾頭痛﹗我細妹個仔一歲時已開始食飯啦﹗

大宅

買銀雪魚俾佢食,返黎切開一小件(另外再放係雪櫃,每一件要分開,下次煮時就唔洗一大塊解凍,) ,用一小件用小火煎下佢,唔好落油要用牛油只可用小匙,但一定要熟呀!!之後切一小件芝士係魚上面(芝士要70%係容係魚上)俾BB食,要小心銀雪有骨,魚皮有好多小魚鱗,要清潔好!!我個女好鍾意食!!
原帖由 whitefishball 於 3-7-2010 00:44 發表

我想問點樣整銀雪魚呀? 我個女都係唔肯"o趙"野, 食粥都係照吞, 真係都唔知用什麼方法, bb先肯o趙野﹗都幾頭痛﹗我細妹個仔一歲時已開始食飯啦﹗ ...

大宅

whitefishball

比心機,如果你BB鍾意食的話,到時再同我地分亨下~~~

大宅

我SEND 左個BB食譜俾你睇下,睇下可唔可以幫到你~~~HEHE

大宅

我已到啦, 唔該晒, 我會試o下啦﹗

複式洋房

原帖由 Mimmy 於 10-6-15 20:38 發表
hi, 我呀女都21個月{7月}, 又係得6隻牙,勁擔心,又係食粥,近排仲無謂口,見到碗粥話"奶奶",但生果勁食.都唔知點攪

無大牙, 令佢連食少少麵都唔得, 好大機 ...

男爵府

咁其實食粥又真係唔使點0趙啊~
都正常既...
只要佢食粉麵, 飯. 瓜菜肉. 都肯0趙咪得囉~

加油
原帖由 whitefishball 於 10-6-15 20:30 發表
我個女都係唔"o趙"野, 啖啖粥都係照吞, 但有時俾d飯佢食就會"o趙", 都唔之有什麼辦法﹗

男爵府

18個月了. 可以盡量煮d 大人飯軟身d果隻.. 都唔使再煮一patpat 果d.. 我個仔細時反而杰粥. 一patpat既野.. 真係易嘔..可能痴喉~ 14個月左右已全大人軟飯... 依家20個月..已食左大人硬飯都好耐,. 大人食咩佢食咩..
只係肉.菜,瓜,.... 都係要剪到細細粒...
你地都可以先剪到細細細粒,, 等佢地0趙下野先.. 要提佢地0趙..

食餅都係一個好既訓練!

原帖由 whitefishball 於 10-7-3 00:44 發表

我想問點樣整銀雪魚呀? 我個女都係唔肯"o趙"野, 食粥都係照吞, 真係都唔知用什麼方法, bb先肯o趙野﹗都幾頭痛﹗我細妹個仔一歲時已開始食飯啦﹗ ...

首頁

尾頁

跳至