跳至

首頁

尾頁

別墅

介紹下, 邊隻驅蚊劑好用??
X夫人隻野紅蕃好唔好用?
我見電視話好天然??!!

複式洋房

你會唔會試下自己做呀

原帖由 bimum 於 10-6-17 08:14 發表

大宅

我哋用花露水......

別墅

雙妹妹花露水?
得架咩?? 咪好香??

原帖由 chunwai_315 於 10-6-18 11:06 發表
我哋用花露水......

別墅

我個仔用完花露水之後...d蚊無針佢呀
但係d虱咬到佢傻呀!~~

大宅

我用緊雙妹X,防蚊能力好高.
但唔知細路仔用得唔得.
請CHECK清楚.

大宅

我都研究緊比小朋友用邊隻蚊怕水.....

之前用過ChuChu,非常好用,不過...有避蚊胺,如果返學日日搽就吾係咁好.

至於野紅蕃,我吾敢比小朋友用,因為睇左個盒好耐,成份未明,有d驚.

我寧願買貴d比小朋友用,之前用過瑞士寶寶果隻6個月以上用得的防蚊護膚油,佢話100%全天然,亦有認證,都吾錯,但好大陣味.開樽後大概一年就會走味,走左d味就驅蚊效果差d.但未試過係學校用,最擔心係學校玩完之後,出左汗,吾知仲店吾店?加上我個小朋友間學校最勁的吾係大蚊,而係好細好細的蚊滋.

我諗住小朋友大左,就試下轉用瑞士寶寶三歲以上用得的護膚防蚊膏,點知....係做校服果日,係學校附近的車站搽左,返到學校就見到三四隻蚊滋痴住佢隻手,仲咬左幾下,嚇死人!最主要係開樽的時候就已覺得無之前用開(六個月用得)果隻咁大陣味,枝野係新架,吾知點解?所以吾敢再用瑞士寶寶.

早排係Alfresco的英國官方網頁訂左兩set旅行裝,今日收到,未用,吾知店吾店.之前係BK,見好多媽媽讚呢隻牌子好,我係荷花見到只係剩返比人試用果枝,一枝都比人買晒,所以上網睇下邊到有得買,原來係官方網站直接買兩枝,可以全球免費付運,仲平過香港買.要8月中正式返學時先可以試用,到時再話比大家聽效果.

原帖由 bimum 於 10-6-17 08:14 發表

大宅

如果你確定有虱咬,你可以試下用紙包起一d沙薑粉,放係小朋友的衫褲袋裡,好見效.

四年前,我去過柬埔寨做義工,當地的宣教士比左一包沙薑粉,叫我地放係床上先好訓.

你可以試下.

原帖由 @kelly@ 於 10-6-19 16:12 發表
我個仔用完花露水之後...d蚊無針佢呀
但係d虱咬到佢傻呀!~~

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

請問是否煮餸用那種呢?
原帖由 as_sheep 於 10-6-22 17:45 發表
如果你確定有虱咬,你可以試下用紙包起一d沙薑粉,放係小朋友的衫褲袋裡,好見效.

四年前,我去過柬埔寨做義工,當地的宣教士比左一包沙薑粉,叫我地放係床上先好訓.

你可以試下.

...

複式洋房

不如試下自己做呀

薰衣草花水30ml
醋或者蘆薈gel 2g
茶樹 6滴
檸檬草 3滴
絲柏 4滴
天竺葵 2滴
迷迭香 1滴

男爵府

好媽媽勳章

我都研究咗好耐, 唔知x蕃茄好定係莫xx好.

x蕃茄喺藥房搵極都搵唔倒, 可以淨係萬寧至有 (連百佳惠康都冇). 而莫釘我, 我見在萬x好似$48, 但在新墟麥記斜對面嗰間見只係$39. 不過最我都係買咗莫xx嘅驅蚊貼 ($29.5 / 24片). 因為阿女主要係俾蚊咬腳, 所以貼係裙邊應該殺傷力冇咁大啩.

大宅

係呀!
原帖由 galiegalie 於 10-6-24 14:13 發表
請問是否煮餸用那種呢?

大宅

我原本都有諗過用蚊貼,但擔心蚊貼效果吾夠勁,又擔心小朋友跌左張蚊貼,被蚊咬到變豬頭,又或者手多多搞張蚊貼....所以都係搽or噴就隱陣.
原帖由 sensei 於 10-6-25 03:47 發表
我都研究咗好耐, 唔知x蕃茄好定係莫xx好.

x蕃茄喺藥房搵極都搵唔倒, 可以淨係萬寧至有 (連百佳惠康都冇). 而莫釘我, 我見在萬x好似$48, 但在新墟麥記斜對面嗰間見只係$39. 不過最我都係買咗莫xx嘅驅蚊貼 ($29.5 / ...

男爵府

多謝分享呀~講真去郊外地方,真係虱多過蚊,所以用咩驅蚊野都冇用~等我下次下先...但我應該用咩袋住D粉??
原帖由 as_sheep 於 10-6-22 17:45 發表

你可以試下.

...

別墅

花露水我bb好ok呀, 不過我成日補既
依家用雙妹嘜, 買枝大既再去買個小噴噴bottle分開(抵d嘛,haha)
我以前用蚊貼(莫釘我), 但實在太貴啦(日日用,我每次胋幾個的)
bb幾個月大時又用過Alfresco, 不過個時唔覺好多蚊, 功效好似一般. (同埋太貴啦, $300, 唔用得好耐)
只係....我唔得囉, 同bb去公園, 唔咬佢, 咬到我叫住要走呀
所以我依家都係用蚊怕水, bb用花露水

話時話, 我自己覺得今年d蚊患好勁. 我一程輕鐵, 咬佐十粒

大宅

係柬埔寨的時候,宣教士比果包沙薑粉,係用舊式藥房用黎包藥,黃黃地色果隻紙包住.

我個人認為,用咩野包住都無所謂,最仲要係吾會漏到周圍都係,只要有沙薑粉的味道走出黎就得.就算少朋友食左落肚,都吾驚,因為100%食得的野,只係未煮過會比較難食.

原帖由 maggieymh 於 10-6-27 01:32 發表
多謝分享呀~講真去郊外地方,真係虱多過蚊,所以用咩驅蚊野都冇用~等我下次下先...但我應該用咩袋住D粉??

大宅

Alfresco,

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 as_sheep 於 10-6-25 19:28 發表
我原本都有諗過用蚊貼,但擔心蚊貼效果吾夠勁,又擔心小朋友跌左張蚊貼,被蚊咬到變豬頭,又或者手多多搞張蚊貼....所以都係搽or噴就隱陣.

吓, 我買咗未用過, 我估係強力膠紙咁黐實咋. 不過家姐俾咗今日到期嘅$50萬XCOUPON我, 最後我買咗細細枝嘅大紅蕃茄. (有同學仔媽咪陣味太強, 試完冇再用喎0

萬X牌同Off都有deet, 小心小心.

別墅

大紅蕃茄陣味好強架咩? 我打算去買添.....
而家用緊老虎牌蚊貼, 貼得好實架喎.....貼上身都有陣味架!

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

想問吓驅蚊帶WORK唔WORK?

首頁

尾頁

跳至