單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

贍養費

各位單親媽咪, 我想問吓你地前夫有無俾贍養費你地? 介唔介意話俾我聽佢俾幾多你地? 係佢收入既幾多%? 因為我要同我老公離婚喇, 我想知我可以大約問佢攞幾多, Thanks!

洋房

Re: 贍養費

佢話俾的,但給了兩個月就沒有俾,我覺得憑良心,到分開的時間我先知原來佢咁哀,(之前佢每月俾$8500),因為我沒有做工,有個4year的女,佢每月收入有三萬

複式洋房

你可以最少羅佢一半,仁係多數比2-3個月佢地就唔比如果佢係有$,你次過羅佢,你同BB都有保障.男人要走,女人要狼D,唔好同佢講心.我老公直頭唔見人

大宅

咁即係攞佢4-5成都唔算多啦, 但佢唔俾, 唔係可以告佢架咩?

複式洋房

係呀!!
到時又要等上court,好似好耐,禁你點

大宅

其實我老公0岩0岩分居, 不過想聽多d有經驗既媽咪既意見囉.

複式洋房

christywai
你why 同老公分居, bb 幾大呀,我個女快2age

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我果個每月俾$4000...係佢人工既幾成我唔知 .. 因為有頭到尾佢都無講過一個月有幾多收入...但我仲要交埋亞女幼稚園學費...其他雜費...基本上所有開支都係果$4000 ... 所以個個月都唔夠洗...仲話想搬喎..真係幾難 ... :cry:

大宅

bblpj18,

老公出面有第二個, 又唔肯返屋企, 所以咪分開囉. 我個仔得16個月咋! 咁你呢? 你又同你老公分居?

wing,
我都諗住問老公攞$4000呀, 我都知未必夠, 但因為我自己都有返工, 咁個仔我都有份既, 咁咪自己俾小小囉. 我係咪對佢太仁慈?

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

christy ... 咁你搵人幫你湊仔仔呀 ?? 我就係無人幫到我湊..無辦法搵工 ... 出面搵人湊好貴..我怕我搵到份人工都唔夠俾 ...

複式洋房

christywai
我唔係分居, 係離婚佢打我

大宅

wing,

你無做嘢, 咁$4000邊夠洗呀? 我媽咪都可以幫我睇到吓, 但都搵緊人湊囉. 你個仔幾歲? 你做part-time得唔得呀?

bblpj18,
你老公打你咁衰? 呢d男人真係要唔要都罷! 我老公都仲未郁手打我, 不過我都驚佢有一日會架, 所以咪分開囉. 咁你離咗婚未?

大宅

大家好,我都係剛剛同我老公分開了2個多月,我已搵了律師做了張分居紙,因他不肯去簽名,他這2個月只給了4,000元給我,但我很擔心他之後會不俾,不知點算? :cry: :cry:

複式洋房

christywai,
宜家等法庭出最終離婚令就ok

大宅

bblpj18,

我想請問”最終離婚令”是什麼意思?謝謝

伯爵府

christy ... 而家係好唔夠洗呀 .. 因為要交埋學費 ... 我囡囡今年9月升小一la ... 等佢返定d ... 我諗都要搵part-time...但搵part-time係咪唔可以拎綜緩架呢 ?? 如果得是但一樣我都一樣唔夠洗 ... 唔知點好

大宅

ruru,
你都好吖, 你老公而家都有俾錢你, 我都想問我老公攞呀, 但唔知點問, 問咗佢都多數唔會俾, 我都好唔夠洗. 你老公點解咁好仲肯俾錢你?

bblpj18,
即係你同你老公分居夠一年, 可以正式離婚呀? 咁我想問你, 你係搵律師攪定係自己攪? 搵律師要幾錢到? 贍養費又如何?

wing,
如果你個女咁大, 不如等佢讀小學時搵人湊返學放學, 自己出去做嘢啦, 點都多過綜綬, 搵人湊應該唔洗好多錢姐.

複式洋房

我都係攞緊綜緩同贍養費,又唔係唔夠嘅。但真係要好慳好慳,你想同個小朋友出街食餐好D?得...請有心理準備之後要食罐頭。如你想比佢學乜學乜,發夢先得啦。所以我有時都會偷做part time.揾少少幫補吓囉!

複式洋房

christywai,
我同老公分居唔夠一年已經攪離婚,佢打我so,唔洗等一年.我係法律援助署攪唔洗$,個死老失蹤,$都冇比我,我已家羅緊綜援,得$3xxx,宜家慳慳地都ok啦仲羅埋公屋 係香港區

複式洋房

ruru,

最終離婚令係由法庭出,你分居or點樣都好,都係出一個叫暫准離婚令,要等法庭出最終離婚令大約等6-7星期就有,先至係正式

首頁

尾頁

跳至