醫護健康

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

我阿dad年紀大,又thin,有冇d好有營養ge奶介紹,全脂奶粉好唔好?想佢肥d。thx。。。。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

加營素,好多藥房都有得買,有時或者老人中心都有:)
原帖由 tanping 於 10-6-20 23:55 發表
我阿dad年紀大,又thin,有冇d好有營養ge奶介紹,全脂奶粉好唔好?想佢肥d。thx。。。。

公爵府

全脂唔等如營養好d, 如果佢唔做運動乜滯, 仲會易令脂肪在血管內積聚, 引致心臟病. 脫脂同全脂的奶, 營養成份差不多, 脫脂仲健康d.

你亞爸有無飲開奶? 如果無的話, 要問吓佢地想唔想飲, 因為有d老人家飲唔慣, 又怕鮮奶寒涼同有陣味, 盞浪費d奶.

而且看落去瘦, 唔等於係唔夠營養/唔健康, 要睇吓佢BMI係咪正常.

如果真係有需要增磅/增加營養吸收, 你可以試吓沖奶粉飲, 安怡長青, 三花高鈣柏齡都夠. 想營養再豐富d, 可以試加營素(我護士同事話其實一段老人唔使飲呢隻, 因為呢隻係差不多三餐都食得唔好, 又或者大病要補充好多營養先用, 而且係非常甜). 不過奶粉通常都比較高糖份, 如果有糖尿, 又唔飲得普通奶粉, 可能要飲怡康寶之類低糖奶粉.

又或者食吓燉蛋白, 總之食多少少含豐富蛋白質既食物, 唔一定要日日飲奶, 多d變化令老人家易d接受.

水晶宮

畀面勳章

係ah,佢三餐都食得唔好,冇胃口喎,重thin過新馬仔 我諗佢要飲加營素,明天會去買,一日飲幾杯好?咩時間飲好?唔好意思咁多問題,不過多謝你地ge回覆。thx。。。。

公爵府

你去揾下睇下有無白鴿蛋............好高營養架

珊瑚宮

環保接龍勳章

原帖由 tanping 於 21-6-2010 12:32 AM 發表
係ah,佢三餐都食得唔好,冇胃口喎,重thin過新馬仔 我諗佢要飲加營素,明天會去買,一日飲幾杯好?咩時間飲好?唔好意思咁多問題,不過多謝你地ge回覆。thx。。。。 ...

你去萬0/屈紳士/超市.......睇下有無細細罐(即開即飲)
比你Daddy試下,佢接唔接受個味道.

伯爵府

我覺得如果系老人家既話,唔好俾全脂或者高膽固醇既野距地食。距地新陳代謝已經會比較慢,瘦唔等於唔會高膽固醇,唔等於唔會塞血管。
你爸爸咁瘦,又無胃口,可能食左都唔吸收。不如你試下帶距去睇下中醫,調理下身體,等開胃D同身體吸收得好D。

公爵府

越細隻的蛋, 膽固醇超高架

公爵府

原帖由 tanping 於 10-6-21 00:32 發表
係ah,佢三餐都食得唔好,冇胃口喎,重thin過新馬仔 我諗佢要飲加營素,明天會去買,一日飲幾杯好?咩時間飲好?唔好意思咁多問題,不過多謝你地ge回覆。thx。。。。 ...

睇個罐既指示, 早晚一杯好喇 (完全唔食嘢就一天三次, 用佢取代).

首頁

尾頁

跳至