樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

地產經紀一直比我個印象都唔係好好, 但買樓無辦法就要搵佢地.
簽咗合約依家等成交收樓, 只係想佢搵業主傾番個成交日期, 都要拖拖拉拉, 真係火都來呀!
有無答案都覆個電話, 成日都要我去搵佢, 我都有比commission fee架! 唔該你地真係比番啲嘢我睇, 我比個陣時, 條氣都順啲呀!

侯爵府

好媽媽勳章

我個agnet 未簽野時, 成日都打比我, 而家有野想問, 米又係1樣, 算la, 我都係比7折佢者
原帖由 ykjovita 於 10-6-23 11:13 發表
地產經紀一直比我個印象都唔係好好, 但買樓無辦法就要搵佢地.
簽咗合約依家等成交收樓, 只係想佢搵業主傾番個成交日期, 都要拖拖拉拉, 真係火都來呀!
有無答案都覆個電話, 成日都要我去搵佢, 我都有比commission fee ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 ykjovita 於 10-6-23 11:13 發表
有無答案都覆個電話, 成日都要我去搵佢, 我都有比commission fee ...
我之前個agent都係咁架(full paid agent fee tim ar)...打比佢都好似懶理咁.....個個一樣....其實比得真係好唔順氣...

複式洋房

我的經紀是朋友,服務好好。有時有好盤會通知,一定唔會買貴。買賣是又跟得好足...,有時真係睇自己好唔好彩,撞到o岩o既經紀(並非廣告)

happy YauYau,happy baby

複式洋房

我之前租樓都激到彈起啦
個經紀咩都唔理唔在講, 連申請水電煤都卸話私隱條例唔可以幫租客申請
帶睇樓就搵0的 junior 0既同事去
連睇樓步程都慳埋
0係 office 坐0下講幾個電話就收半個月 commission.
最後個單位有白蟻, 仲同我講白蟻冇問題
話業主話唔影響樓宇結構, 唔會處理.
要我自己不停打電話check, 搵佢上司, call 埋地產代理監管局, call 差餉物業估價署, 嘈0左好耐先搞得掂.
結果都係退租, 仲要明知退租都仲要拎租約去打 stamp!
真係激死人唔使本0架!

大宅

個個都係一樣, 講真真係唔想比佣
原帖由 angelaJJ 於 10-6-23 14:47 發表
我之前個agent都係咁架(full paid agent fee tim ar)...打比佢都好似懶理咁.....個個一樣....其實比得真係好唔順氣...

洋房

又唔係個個都禁衰嘅...只係唔好嘅多...我朋友幫我經紀朋友買樓...佢地日日都有成4,5個電話...都唔見有咩投訴...所以真係要睇下你好唔好彩...

大宅

咁咪遲D先比佣囉

禁止訪問

BK Milk勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 fishys 於 10-6-23 16:24 發表
我之前租樓都激到彈起啦
個經紀咩都唔理唔在講, 連申請水電煤都卸話私隱條例唔可以幫租客申請
帶睇樓就搵0的 junior 0既同事去
連睇樓步程都慳埋
0係 office 坐0下講幾個電話就收半個月 commission.
最後個單位有白 ...

咁激!mouth:

禁止訪問

BK Milk勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

要遇到好經紀都要講綵數

大宅

真係睇彩數,幫我o個位agent 好熱心,個價我都ok 而佢仍然幫我揼業主價萬鬆,但我要 full paid 佣後再+數仟,就係這10k 令我唔可以用 h plan,利息多成倍,你o地話佢好/不好。

男爵府

所以我而加好多時都唔靠佢地,靠佢地食蕉喇,我之前賣樓都係自己放上網,同時有放地產,佢成日話我貴,想壓我價,專登唔帶客睇我單位,出晒D平貨先,但我最終好快自己放左,仲好好價,又唔洗比佣佢地,到而加出租一間屋比人又係靠自己擺上網,靠佢地真係...............屎得 !地產一個客都無帶過上黎睇過,無心做野咁,我自己放左一星期勁多人上黎睇同打電話問 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

洋房

我都試過, 老人家賣樓, 個agent竟然係張臨約上寫佣金80000 (實際是8000, 1%)。

另一case, 租樓, 剛睇完樓, 個agent竟然私下即刻約個業主過黎(飛的過黎), 仲叫我比訂金, 話我同意租。其實我都無話租, 只說了句"都ok"之類的話。現在都是上網搵樓/office, 盡量不經地產。

PS: 有沒有小型200-300呎九龍商業單位介紹??

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我收樓果日仲衰, 去到地產度話業主無擺KEY比佢, 我等到6:30pm, 叫我返屋企等, 原來個業主仲在層樓上執野(我住對面單位的窗見到), 最後我7:45pm自己上去問佢收key, 但個業主仲唔多想比, 話過幾日仲要上黎!(我話唔得) 經紀話陪我上去收key, 但係'無'囉! 我自己唔上去收, 都唔知果日我收唔收到! 過兩天又話要收錢喎! 但業主都未比齊智能咭我,(一張$50嫁), 我要佢追到, 我先比錢佢! 雖然一早話收8折啫, 但咩都唔理我都好嬲! 果間係海濱的日x地產!

首頁

尾頁

跳至