跳至

首頁

尾頁

別墅

我既baby已經2個月,食奶既時間表係8am, 12 noon, 4 pm, 8 pm, 12 am, 4 am. 因為就快放完產假, 想幫佢戒夜奶, 但佢成日4am 都好準時起身,如果唔俾佢食, 佢會喊到好大聲呀..請問我可以點做先幫到佢戒夜奶呢?
仲有呀,因為工人姐姐成日抱住佢訓, 白天佢完全唔可以自己訓,但好奇怪,夜晚8點食完奶, 我放佢落床,氹下佢, 佢又可以自己訓. 請問點樣先可以令佢白天都自己訓呢?

複式洋房

回覆 1# queeniechan2004 的文章

拜谢queeniechan2004!!!!我家二少爷四个月多我突然看到你个POST, 然后狠下决心为二少戒, 哇哈哈, 两个夜晚搞定. 大家有好觉睡! 不过那两晚真系好好好狠先得, 我赶老公去隔离房同大少睡, 他听到半夜二少哭都忍不住要喂, 我赶他走, 然后自己大被盖头当听不到. 真系有用啊! 7, 11,3,7,11 呢个时间表, 我同工人贴张表出来, 工人都觉得好神奇. 哈哈哈. 我地而家话好好记, 即系7-11便利店3点钟又去多次7-11,哈哈哈. 二少不哭又好睡, 太多谢啦!哦,我二少都系今年4月B, 现时每餐180ML, 我朝早11点个餐开始加薯泥, 甘笋, 不知道是不是还是这个钟点呢?

禁止訪問

別墅

我個B自己都會12am 左右醒架, 不過有時係我搞醒佢食既, 咁係咪12 am佢醒先俾佢食, 唔醒就由得佢訓? 如果佢半夜2,3點醒, 咁又俾唔俾佢食呢? 因為我覺得佢應該唔可以由8點捱到第二朝5,6 點囉, 唔會肚餓咩? 希望佢快點戒到啦.. 搞到我好煩呀 :<

原帖由 mrs.hamster 於 10-9-29 14:29 發表
你改最後o個餐係8pm啦,之後就快d齊齊訓,就算無8點都盡早訓!我相信你個B 12am無自己醒係你搞醒佢/訓住飲奶嘅,其實BB一入夜就想訓,所以8pm你唔使暗都即訓,佢訓得好熟比你搞醒少少飲奶就好易訓唔熟啦,所以咪幾個鐘醒一次囉,你趁 ...

禁止訪問

男爵府

樓主*
我都諗住學你7週開始幫bb介夜奶
我想問.....
開始頭幾日....呢幾日既夜晚係咪照喂夜奶咖?
我bb而家4週幾....
食奶時間又係好亂好唔定時(人奶b)
又係佢喊我先喂既

首頁

尾頁

跳至