跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近幫個仔報了一個playgroup,佢而家20個月大,一上playgroup,唔知係咪見到成6至7位小朋友,地方又大,就會跑來跑去,唔聽老師講解,自己想點就點,我抱住個仔,個仔就好反抗,結果,我成日上到中途就要抱個仔出去,唔想佢影響到其他小朋友。但佢係屋企又好正常,只係在playgroup同公園先係咁..............
我個仔到而家都只係識好少單字..........最近,playgroup老師同我講,話我個仔有問題,話佢學習delay,但佢講到我個仔好似弱智咁,"佢20個月啦wor,仲係咁....." "放心,d幼稚園有i 位,可以接納到佢",我聽到之後好想哭.......我個仔學嘢係慢d,我聽好多人講男仔係真係慢少少,佢又不至於係弱智。佢成日跑來跑去,我覺得係佢平時不是成日接觸小朋友之ma,就算係我唔識教佢,我都已經好難過,點解要係我面前咁話佢呢...........
各位太太,可唔可以比d意見我,定係我個仔真係有問題?

男爵府

Have you bring him to MCHC? 健康院? Had he passed the 18 months old development test done in 健康院? I think some kids need time to adjust in new environment. However in this case, it worths to have a earlier assessment by medical personelle.

侯爵府

原帖由 anitalok2005 於 10-7-10 17:30 發表
最近幫個仔報了一個playgroup,佢而家20個月大,一上playgroup,唔知係咪見到成6至7位小朋友,地方又大,就會跑來跑去,唔聽老師講解,自己想點就點,我抱住個仔,個仔就好反抗,結果,我成日上到中途就要抱個仔出去,唔想佢影響到其他小朋友 ...

個人經驗話俾我知playgroup嘅型式同埋導師本身能唔能夠吸引到小朋友嘅注意力都會影響到小朋友上playgroup時的表現。我囡囡之前喺維記上過playgroup,佢除咗第一堂係乖d之外,就幾乎堂堂都作反,人哋個個喺度聽導師講故仔,佢就要周圍去玩,攪到我每次上完堂都謝哂。上咗兩個月就轉咗去第二間,因為第二間嗰度d活動係一個接一個無間斷,所以我個女就出奇地可以大部時間都可以坐定定聽指示。雖然我都知道自己個女學嘢都係慢d,而且專注力都係差d,但係我真係覺得佢上咗一個月後真係進步咗好多,唔知係真係上playgroup學到嘢,定係因為年紀比之前大咗。 其實,如果你担心架話,最好都係問吓母嬰健康院d姑娘先,睇吓需唔需要約見醫生.

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我唔覺得你BB有問題, 甘小朋友去到一個有玩具既地方走來走去係好正常, 佢有好奇心先係甘, 佢無喊, 我反而覺得你唔好抱佢出去, 而係要同佢講要聽老師講, 指吓其他小朋友, 要BB學佢地跟住老師一起玩, 他識講單字已經無問題LA. 唔好甘擔心, 多地帶佢去公園玩, 等佢見多D小朋友, 學野都會快D.

伯爵府

PLAYGROUP 的導師, 經驗可以好參差, 加上活動內容不一定適合你的小朋友, 有唔同表現唔出奇.

如果係讀N1/K1的 老師話小朋友有問題就可信性高D.
而且老師通常觀察一段時間, 俾小朋友適應, 確定唔係適應問題先和家長講, 唔會上幾堂就咁肯定講一定係小朋友有問題的.
所以點解N1都唔肯收太細小朋友啦.

媽媽唔好自己嚇自己

仲有, 你個仔都未曾接受正式評估, 讀咩i 位呢?? 剩係呢句都唔夠pro 啦!
媽媽如果真係咁擔心就返健康院叫姑娘排隊check, 唔好剩係聽人講.

禁止訪問

別墅

原帖由 anitalok2005 於 10-7-10 17:30 發表
最近幫個仔報了一個playgroup,佢而家20個月大,一上playgroup,唔知係咪見到成6至7位小朋友,地方又大,就會跑來跑去,唔聽老師講解,自己想點就點,我抱住個仔,個仔就好反抗,結果,我成日上到中途就要抱個仔出去,唔想佢影響到其他小朋友 ...

我個仔岩岩星期六上完第一堂playgroup,當日有3個小朋友都係第一堂, 其中一個13個月大, 叫咩做咩, 好乖, 另一個女仔大d, 有23個月, 佢全程要媽咪抱, 唔抱就扭, 但都肯聽老師指示, 我個仔就...係咁痴實我, 咩都唔肯做, 派玩具唱歌, 唱完要收返玩具重大喊 , 導師都話佢唔聽話, 平時緊係得一個玩, 我話係同依家又眼訓, 所以扭d, 但個導師話呢到個個小朋友都係得一個, 佢返學點算, 諗住讀上午定下午? 不過當時即刻有個媽咪同我講 "唔緊要架, 我個仔(不過佢個仔細d)都係咁, 開頭幾堂都喊, 依家係唔喊...,但你都見到佢重四圍爬四圍攪, 唔俾就發脾氣大叫, 平時工人湊, 所以重衰, 係好激氣架"
完堂同個識員傾下, 佢都話會係咁, 十幾個月大個d, 未識野, 係唔怕生, 聽話d, 有得2幾個月大個d, 開始識野, 有性格, 有要求, 就係好扭計架, 無問題喎
不過我都會轉上堂時間同課程內容, 試多幾個, 反正間playgroup俾, 都只係想個仔玩下, 學下野咁姐, 唔好煩咁多

大宅

我個仔都係咁架, 一去到公園/見到好多小朋友既地方, 佢就好開心, 好似失左控, 周圍走, 叫都唔停架..... 有時去到D商場到, 佢又係都要落地, 但太多人唔俾佢落, 佢又反晒腰咁係喊, 俾佢落喇, 佢又唔俾我地拖, 所以有時都攪到我無晒氣架...... 但我自己咁諗, 佢都係好奇, 無辦法, 唔係我可以點做啫...... D朋友都叫我多D同個仔講, 唔係唔講呀, 以係佢都唔聽, 咁又點呢......

複式洋房

唔洗唔開心喎..我唔覺你個仔有問題..我個女番playgroup開頭都係咁架.....慢慢黎...又可能佢比較好動..唔鍾意坐定學野既形式呢..

至於個老師咁同你講....我覺得佢真係好有問題...佢冇資格去評估個小朋友....唔好放係心上面..

比d時間同耐性小朋友,佢會慢慢進步架喇~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好傷心啦! 我女返playgroup都係咁,之前一歲時會坐定定任你擺佈,而家愈大就愈鍾意走嚟走去坐唔定又唔聽你講,好有性格。
其實當小朋友進入trouble 2 階段會好自我中心,唱反調、固執、難纏同孤僻。佢地有自己的主張,對周圍敏感,每一樣野都会引起佢地注意同反應,但又是即興、冇規律,又会同你唱反調,脾氣差。總之,呢個階段小朋友會比你好多挑戰同驚喜。雖然會帶來困擾,但這樣嘅改變其實正代表他邁入了另一個成熟的階段,所以你唔好因此而洩氣呀!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 BB13 於 12-7-2010 11:13 發表
我個仔都係咁架, 一去到公園/見到好多小朋友既地方, 佢就好開心, 好似失左控, 周圍走, 叫都唔停架..... 有時去到D商場到, 佢又係都要落地, 但太多人唔俾佢落, 佢又反晒腰咁係喊, 俾佢落喇, 佢又唔俾我地拖, 所以有 ...

我個女同你個仔幾乎係完全一樣~
不過我見到佢健健康康,開開心心咁周圍走,我都冇阻佢,只係跟佢貼D,費事佢撞到人或者俾人撞到

大宅

都係既, 其實見到佢周圍走都會好開心既, 不過有時D地方真係唔可以, 諗住拖住佢行喇, 佢又唔俾我拖喎, 真係有性格喇, 咁如果妳夾硬捉住妳個女唔俾佢周圍走, 妳個女會點呀.....

原帖由 sheung1126 於 10-7-13 14:51 發表

我個女同你個仔幾乎係完全一樣~
不過我見到佢健健康康,開開心心咁周圍走,我都冇阻佢,只係跟佢貼D,費事佢撞到人或者俾人撞到

大宅

我想我沒有資格評論你的兒子是否有問題。不過,你可以細心留意他日常生活上的一些細節。
例如:1.他會否只喜歡玩門、門鎖、電器開關等,非玩具的事物。
2. 他會否只喜歡自己獨個兒玩,不理會身邊小朋友玩樂的情況。(未必是參與其中,但會留意別人的一舉一動。)
3. 我囡囡的說話能力不高,但她聽得明,又會跟著說,所以我不擔心。你嘗試多留意他會否跟著你學講說話。

如果以上統統也沒有,我想你不用太擔心!若有以上的情況,早一定找醫生看看情況!

不用太擔心,每個小朋友的學習進度也不一樣,最重要是不要跟別人比。每人的起步點也不一樣,但人生是一場耐力賽,不要太短視,或受別人影響。記著:「小時了了,大未必佳」。

在神的眼中,每個人也是獨一無二,同樣珍貴。加油啊!

別墅

我個仔都係好似你個仔咁架, 佢鐘意跑嚟跑去, 搞吓呢樣, 搞吓個樣, 坐唔定, 佢仲未識講嘢 ( 爸爸媽媽都唔識 ), 又唔聽指令 ! 但我又唔覺得佢學嘢慢喎, 反而佢有佢自己方法去學嘢, 可能佢仲學得多啲.

我以為佢有過度活躍, 但驗完,佢又唔係. 可能只不過佢係active 過其他小朋友.

我哋有上 playgroup 同 gym, 我哋見到佢係2 個人嚟架, 係playgroup 個時, 佢會坐定啲, 雖然得一陣, 但都好過上gym 堂, 一放佢落地, 真係甩繩馬榴, 我覺得係安全, 我會比佢自己跑, 要坐定定個時, 要迫佢坐定, 久而久之佢會知道架.

係playgroup 到玩colouring, 我發現到我個仔好鐘意架, 跟住我買咗啲水彩比佢玩, 佢坐定定畫畫, 坐定半個鐘, 我仲幫佢take video, 比人睇都無人信.

唔使咁擔心啦, 其實每個小朋友都唔同, 佢哋開始有自己思想, 係啱既嘢, 放手比佢哋玩同試.

大宅

我個女都係咁,其實小朋友走黎走去係好正常的,尤其依家我地lee d月份既bb,佢地係好反判的,所以我覺得你個仔行為係好正常,同樣我個女都係咁,有時出街仲發晒脾氣,你點講佢都唔理你.反之我覺得個導師有問題,小朋友又未做過評估,就亂咁同家長講野,如果我知道係邊間playgroup,我一定唔會報讀的.

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 BB13 於 13-7-2010 15:49 發表
都係既, 其實見到佢周圍走都會好開心既, 不過有時D地方真係唔可以, 諗住拖住佢行喇, 佢又唔俾我拖喎, 真係有性格喇, 咁如果妳夾硬捉住妳個女唔俾佢周圍走, 妳個女會點呀.....

...

佢會坐喺地下唔起身囉,咁我放手唔捉佢佢就會自己起返身。我個女成日都行行下fing開我隻手自己行左去架,我就會追住佢捉返住佢隻手同佢講 : <要拖住我先行得,唔拖唔俾行,只要拖住我想行邊我都俾佢行> (咁當然馬路之類既危險地方除外啦)咁佢好多時都會聽話拖住我既,不過有陣時佢都會嫌我地行得慢fing開我地想自己行快d,如果點講佢都唔肯拖住我我就會抱起佢唔俾佢行,就算佢點大叫大喊我都唔會俾佢落地,同佢講因為佢唔拖住我所以唔俾行囉,之後再放落地佢都肯拖,因為只要佢一唔拖我就即刻抱起佢唔俾佢行。
(以上只係我對付我個女既方法,唔知其他bb work 唔work架 )

大宅

Dear Liz
Please explain (1) playing 門鎖and電器開關. That's my son!!! He does not like toys and likes to play by himself. He's also quite slow in talking. I'm really scared. What does that mean???

原帖由 lizchung 於 10-7-20 16:34 發表
我想我沒有資格評論你的兒子是否有問題。不過,你可以細心留意他日常生活上的一些細節。
例如:1.他會否只喜歡玩門、門鎖、電器開關等,非玩具的事物。
2. 他會否只喜歡自己獨個兒玩,不理會身邊小朋友玩樂的情況。(未必是參 ...

伯爵府

原帖由 meejh 於 10-7-27 17:02 發表
Dear Liz
Please explain (1) playing 門鎖and電器開關. That's my son!!! He does not like toys and likes to play by himself. He's also quite slow in talking. I'm really scared. What does that mean??? ...

咁佢鐘唔鐘意玩會轉的野?? 例如望風扇轉動, 玩車仔只會玩車輪......

男仔學講野慢d 唔出奇, 但佢會唔會講野時有eye contact?
又, 你覺得佢明唔明你講野? 如取/放簡單物件等.

大宅

Thanks hanbb for responding.
Yes he likes 會轉的野, but will also play w a car's other parts, not just wheels. Eye contact, he has when he likes. But when he's absorbed in playing something (like holding a CD or remote control), he'll ignore me.
Simple instructions I think he understands, but again, depends - if he doesn't like, he won't listen.

But what is this fascination w locks, and on/off switches and wheels? My son "LOVES" these things.

原帖由 hanbb 於 10-7-27 23:24 發表

咁佢鐘唔鐘意玩會轉的野?? 例如望風扇轉動, 玩車仔只會玩車輪......

男仔學講野慢d 唔出奇, 但佢會唔會講野時有eye contact?
又, 你覺得佢明唔明你講野? 如取/放簡單物件等. ...

男爵府

大少少帶佢去check下啦, 不過我又覺得唔駛咁担心! :)

首頁

尾頁

跳至