跳至

首頁

尾頁

大宅

我不是什麼專家,只是當時覺得他與其他bb有很大分別。於是便叫我朋友帶他的仔仔去檢查,結果他現在有接受一些治療。我想你最好問問醫生吧!

原帖由 meejh 於 10-7-27 17:02 發表
Dear Liz
Please explain (1) playing 門鎖and電器開關. That's my son!!! He does not like toys and likes to play by himself. He's also quite slow in talking. I'm really scared. What does that mean??? ...

大宅

我又覺得小朋友攪下電器開關同門鎖, 真係一D都唔奇怪喎, 好多小朋友對D按鈕既野係特別有興趣喎, 最喜歡按下LIFT既制, 無理由佢地玩下呢D野要去睇DR呀.....

大宅

原帖由 meejh 於 10-7-28 17:19 發表
Thanks hanbb for responding.
Yes he likes 會轉的野, but will also play w a car's other parts, not just wheels. Eye contact, he has when he likes. But when he's absorbed in playing something (like ho ...

我個仔都係好鍾意玩轆, 好鍾意轉個轆, 有時剛剛出左街的BB車轆都鍾意, 又鍾意玩門鎖, 不停開關道門, 當佢自己玩緊時, 佢唔鍾意應我, 但係如果我話有野食佢就即刻彈起身, 不過好多男仔都係咁啦, 總之最鍾意玩唔係玩具的東西,我又唔係好擔心喎

伯爵府

如果小朋友只出現一至兩個情況, 大家不用太擔心.

但如覺得樣樣都好似有出現, 或者很頻密, 我都會建議去健康院找醫生看看.
不是想嚇大家, 因為那都是社交阻礙的一些表徵, 歲半的小朋友已經可以被確診而接受訓練!
當然越早確診,越早訓練就好好多.
我們的小朋友都快兩歲, 家長有懷疑最好快些去檢查, 好過自己嚇自己.

男爵府

其實我有朋友個仔都真係check到有語言障礙... 如果真係太担心咪check下law.. 不過依家咁細個又好難講!

大宅

好媽媽勳章

我個仔同你個仔一樣, 不鐘意玩玩具, 返playgroup個個同學玩玩具, 佢會周圍睇人玩, 唔會坐定自己玩, 佢鐘意玩wheels, 亦鐘意玩電器開闢, 特別係mobile phones 同computers, 我覺得係好正常一般男仔嘅喜好, 從來無擔心過!

不過我個仔同人有好多eye contact, 尤其係佢知道我唔鐘意佢做一D野, 佢想做嘅時候, 一定會望吓我有乜反應!

原帖由 meejh 於 10-7-27 17:02 發表
Dear Liz
Please explain (1) playing 門鎖and電器開關. That's my son!!! He does not like toys and likes to play by himself. He's also quite slow in talking. I'm really scared. What does that mean??? ...

子爵府

好媽媽勳章

媽媽首先要冷靜d先...
其實如果有擔心,可以去健康院同姑娘講..安排見醫生..
如果有需要醫生會轉介去評估中心做評估ga..
如果可以請你上pg果個機構o既老師寫封信比健康院..
講下發行小朋友有咩問題...
咁樣就大d機會可以轉介...
不過好老實..
我地d小朋友依家先22個月...
可能一返學好快追返呢...
同埋...讀i位唔代表係弱智ga..
只係因為小朋友本身有輕微o既學習問題..
所以要靠i位1d特殊服務黎幫幫小朋友..
(例如:言語治療/職業治療..)

我有2個仔,大仔3歲9個月,細仔22個月...
我大仔o係岩岩返n1時老師覺得佢有問題..
唔講野唔同小朋友玩又坐唔定圍走...
所以叫我返健康院見姑娘/醫生.
仲寫埋信比我希望有轉介...
經評估後我大仔係有好輕微o既自閉傾向...
排左一年..今年9月會讀i位...
其實我仔1d都唔似"a仔"..
評估中心o既醫生都話,
比我仔讀i位只係想佢發展得更好...
進步得更好...
由2歲2個月去評估到依家3歲幾..
佢返左學之後真係成個人都唔同哂...
可以話佢同一般小朋友係冇入分別..
我照比佢讀i位都係因為我認同醫生所講..
想佢發展得更好...

呢個係我個人經驗,
希望幫到你la~
有咩問題你可以再問我ga~
阿Q d諗..
阿b無論有咩事..
都係我地寶貝...

民房

Rain.....

首頁

尾頁

跳至