家庭理財

跳至

首頁
12345...75

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都俾基金佬呃過錢,輸了幾萬,如果我早d睇到大力大力 的文章就吾洗比人扼.
我遇到果兩個基金佬佢地係真係扼我的,第一個扼我錢,第二個扼我友情,
A經紀就叫我公老買基金比個仔第時讀書用,1-話只供頭兩年就吾洗再供<---(當然不是啦,我而家都仲供緊,因為每季都扣好多行政費,怕比佢扣到本都無.)2-佢話一定要供20年無得供15年<---(呢個已經係講大話了)
因為我老公果時check到有病,最多得兩年命,可cliam一些錢來醫病,A經紀就叫我公老把d保險cliam來的錢幫個仔買基金,我老公以為只供兩年,當佢走了之後,吾洗我供的.結果兩年之後張單就比我來供,而家係一面輸緊錢,一面又不停扣錢.呢個A經紀連個快要死的人都扼.
另一個M經紀原本是我由細玩大的好朋友,當佢知道我老公死左,有些小錢留比我,佢就不停約我出來介紹基金比我,不停幫我洗腦,又話d錢放銀行追吾到通脹,佢仲不斷sell D高風險的基金比我,結果我就幫佢左,而家輸了一半本金.佢仲同我講過一d好hurt的說話,佢話我:"老豆又死左,連老公又死,真係好適合用你做例子來sell保險."
佢令我輸錢我無怪佢,但我估吾到佢一做了保險就連性格都變了,眼中只有錢.
所以我以後都吾會再相信經紀,就算經過銀行我都好驚,因為佢到都試過check我戶口有幾多錢後,不停打電話叫我買乜投資計劃.很煩的.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 lalacat 於 10-7-29 11:29 發表
我都俾基金佬呃過錢,輸了幾萬,如果我早d睇到大力大力 的文章就吾洗比人扼.
我遇到果兩個基金佬佢地係真係扼我的,第一個扼我錢,第二個扼我友情,
A經紀就叫我公老買基金比個仔第時讀書用,1-話只供頭兩年就吾洗再供 ...

看到妳經歷真是無言,我會努力比多 d 人知,基金的黑暗!

經紀日日比公司洗腦,好似邪教甘,所以做這行的朋友都要小心及遠離!!!

prince0214    發表於 15-10-21 02:23

大宅

結果我呢個M朋友都有報應,佢比佢上同司炒左,佢上司攞曬佢d(MPF)公司客,因為M朋友新入行,帶了佢上司一齊去見客.結果d單就寫曬上司的名.原來做 MPF單,d經紀係每個月都有錢收的.
到最後,我個M朋友比人炒果日,佢上司對佢冷言冷語,話佢,"有人攞住個果紙箱走了,好似拍戲噤."
呢行真黑暗,真係"一山還有一山高",要好奸先可以做得住呢行.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 lalacat 於 10-7-29 12:01 發表
結果我呢個M朋友都有報應,佢比佢上同司炒左,佢上司攞曬佢d(MPF)公司客,因為M朋友新入行,帶了佢上司一齊去見客.結果d單就寫曬上司的名.原來做 MPF單,d經紀係每個月都有錢收的.
到最後,我個M朋友比人炒果日,佢上司對佢 ...

係呀!一定要無良心先做得住,越高級越無良心!!

大宅

係呀,真係越高級越無良心,扼我老公果個A經紀就是好高級的,而且佢真係好貪婪果種人.
佢上年轉了去P公司,佢就call我地呢d客,要我寫紙轉經紀,就係轉比佢老婆,佢老婆都係佢公司的經紀,但佢講明佢老婆剛生了Twins,乜都吾理.
佢噤做只係想keep住舊公司客的"傭金",另一面又收P公司的錢(高薪請佢去的),好鬼奸狗,我當然係吾So 佢.結果佢舊公司知道佢要d客轉經紀,公司寄信叫我地吾好轉,話A經紀呢種係不法的行為.
希望佢公司拉佢去坐監.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 大力大力 於 10-7-29 11:36 發表

看到妳經歷真是無言,我會努力比多 d 人知,基金的黑暗!

經紀日日比公司洗腦,好似邪教甘,所以做這行的朋友都要小心及遠離!!!

大力,支持你,你要努力去告訴世人不要受保險.IFA佬騙買基金,d錢係人好辛苦揾返來,就算捐比慈善機構都好過比d保險.基金佬婆呃

子爵府

原帖由 lalacat 於 10-7-29 12:01 發表
到最後,我個M朋友比人炒果日,佢上司對佢 ...

你friend除非好冇數或犯大錯,唔係保險公司好少抄人

男爵府

我都信唔過d基金, 手續費高, 透明度低
講真買果陣都係睇個名,睇地區, 入面有乜, 有時都有幸睇到佢入左咩貨, 但係換馬後, 佢入錯貨都無仇報.

最慘係我地d MPF 供養左d fund佬, 避無可避

大宅

但經紀佬話我份基金買左2年幾升左13%, 不過賺得$500美金...

大宅

我相信大家講緊嘅係保險公司嘅unit linked investment product. 保險公司從中收取一筆頗大的手續費(可以高達40%-50%),以應付agent的commission和admin cost.

其實一般基金認購費最多只係5%,管理費係1%-2%左右。

本人都有買基金,都有增值,又可以儲蓄,其實唔係大家講得咁無良。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 tongtracy 於 10-7-29 15:05 發表
但經紀佬話我份基金買左2年幾升左13%, 不過賺得$500美金...

妳明天打電話,給你經紀佬,話要贖回,妳就知道事實的真相!!!

別墅

原帖由 lalacat 於 10-7-29 11:29 發表
A經紀就叫我公老買基金比個仔第時讀書用,1-話只供頭兩年就吾洗再供 ...

真係聞者傷心,聽者流淚,,,
保險業的前線人員(銷售團隊)只重視
個人的銷售成績,及佣金,,
客戶的個人切身利益卻不是考慮首位,,,
銷售手法又異常誤導....

別墅

"雷曼迷你債券,
你可以當係債券,
風險低,回報卻相對較高,比定期存款更高回報,適合一般散戶買,"
但睇番章程,D細字寫住其實係結構性金融產品.
但人在江湖,身不由己,
銷售人員就係靠促成交易及成功銷售賺取佣金,,,,, 要怪的只可怪幕後的高層及整個金融行業的運作模式...........

男爵府

咁講真, 買乜都好, 都要自己白紙黑字睇清楚, 我老公就係嗰啲全部細字都睇晒嗰啲人, 我就係是但乜都簽嗰啲人...

買雷曼嗰啲, 我個人認為唔抵可憐, 買咩都有風險, 如果跌就搵人賠就真係講唔過, 又或者你信有投資產品唔會LOST又真係太天真... 不過如果真係騙啲唔識字的阿婆阿伯又真係好衰!!

我係C公司買咗基金, LOST緊錢, 依家問緊經紀QUOTE拿晒錢可以拿幾多, 有一部份佢話唔可以拿, 問緊拿埋會LOST幾多...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 chowhui97 於 10-7-29 18:47 發表
咁講真, 買乜都好, 都要自己白紙黑字睇清楚, 我老公就係嗰啲全部細字都睇晒嗰啲人, 我就係是但乜都簽嗰啲人...

買雷曼嗰啲, 我個人認為唔抵可憐, 買咩都有風險, 如果跌就搵人賠就真係講唔過, 又或者你信有投資產品 ...

雷曼迷你債券, 我相信大步分係苦主,我甘小心都機乎中招,在爆煲前半個月,入東X 銀行,己好人心唔比門口 CS 見到 (因為熟),閃去櫃台做了 USD 定期,三小時後 CS 打電話比我,話 USD FIX 無勿息,叫我轉債券,有 4 厘幾 (唔係多),我立刻推佢,如果企業有問題就勿都無,想返都一額汗!!!

別墅

原帖由 大力大力 於 10-7-29 18:57 發表

雷曼迷你債券, 我相信大步分係苦主,我甘小心都機乎中招,在爆煲前半個月,入東X 銀行,己好人心唔比門口 CS 見到 (因為熟),閃去櫃台做了 USD 定期,三小時後 CS 打電話比我,話 USD FIX 無勿息,叫我轉債券,有 4 厘幾 (唔係多),我 ...

咁好彩,大力原來都.爭D都做左疑似雷曼苦主,,
美元之後都狂跌喎,澳元又係狂瀉,
但得個金價狂升,成為亂世下的資金避難所.

子爵府

原帖由 wongmanyi_mummy 於 10-7-29 18:16 發表

真係聞者傷心,聽者流淚,,,
保險業的前線人員(銷售團隊)只重視
個人的銷售成績,及佣金,,
客戶的個人切身利益卻不是考慮首位,,,
銷售手法又異常誤導.... ...

向毒品說不, 向101說不, 遠離保險與101, 你我做得到, 生活更美好

侯爵府

環保接龍勳章

唉.. 我又朋友剛轉左做IFA
而家諗緊點推.

佢話IFA唔同agent,
係咪真係唔同?
有咩唔同? 食水無咁深?

其實同佢吹水係打算買份醫療保,
but淨係講你退休要用多少$.....唉

男爵府

我對基金開始冇信心,但自己又唔會日日睇住個巿..比錢人賺我冇問題,問題係d錢駛得唔值,最後蝕又咪係自己.....:;pppp:

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 CPY 於 10-8-2 17:56 發表
我對基金開始冇信心,但自己又唔會日日睇住個巿..比錢人賺我冇問題,問題係d錢駛得唔值,最後蝕又咪係自己.....:;pppp:

唔好聽 d agent 講要什麼睇住,分散投資,睇長線,平均投資法。。。。全部都是呃人!!!

小心小心!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...75

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊