嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... id=20100809&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=14325446

有錢買車養車, 有哂錢預備佢日後學呢樣O個樣時, 唔該買埋個CAR SEAT

就好似買車, 你唔駛問第三保要唔要買, 有冇用咁....好唔好?

大宅

醒目開學勳章

我都好多客人曾問我要不要買 car seat,話佢地覺得會抱得 bb 好實,覺得 car seat 仲無咁安全,有時真係難明,有錢買車、養車,但又唔安安全全買返個 car seat 比 bb。

另,好多人亦問二手平好多,但總是忘記了,car seat 不是裝飾品,是要給 bb 有最好的安全保障。如上手在使用時撞擊過, car seat 有機會有內傷問題,外表不易察覺的,到自己唔好彩時,就咁傷害到 bb 就最唔抵。

香港人真係好怪,安全問題常忽略,但口中就常說要給 bb 最好!! 外國及大陸,有車的人,根本一定有 car seat 比 bb / 小朋友的。

原帖由 sorman 於 10-8-9 09:00 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... id=20100809&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=14325446

有錢買車養車, 有哂錢預備佢日後學呢樣O個樣時, 唔該買埋個CAR SEAT

就好似買車, 你唔駛問第三保要唔要買, 有冇 ...

男爵府

totally agree!!!!!

別墅

完全同意,仲有D人成日話BB唔很坐CAR SEAT,買左會冇用,其實BB坐唔坐係CAR SEAT度,係父母話事,唔係BB話事.

男爵府

陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

agreed!!!

原帖由 littlepigstores 於 10-8-9 09:44 發表
我都好多客人曾問我要不要買 car seat,話佢地覺得會抱得 bb 好實,覺得 car seat 仲無咁安全,有時真係難明,有錢買車、養車,但又唔安安全全買返個 car seat 比 bb。

另,好多人亦問二手平好多,但總是忘記了,car seat 不是裝飾 ...

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

係,hk人有時真係好奇怪,兼無知(得罪講句),有錢買車,但連最基本既安全問題都可以忽畧。

別墅

聽到都嬲嬲地, d人究竟真係噤無知, 定出左咩問題(個腦)呢!?

子爵府

同意!!!當日阿b一出世時我買car seat,奶奶死話佢手抱仲安全,又話自己抱得幾緊.......但我想講無論你抱得幾緊,都唔可以違打物理定律--慣性ga,一有事上o黎阿b隨時做o左自己人肉氣袋!!

男爵府

好媽媽勳章

同意!

原帖由 littlepigstores 於 10-8-9 09:44 發表

另,好多人亦問二手平好多,但總是忘記了,car seat 不是裝飾 ...

伯爵府

應該要立法規定一定用carset!

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

我大囡7個月大我地先買車, 訂個car seat要個半月, 所以9個月大先用car seat. 佢開頭真係喊, 唔肯坐, 但我同老公好忍心比佢喊咗幾次都堅持要佢坐, 之後就乖乖坐car seat, 而家5歲幾都仲要坐. 細囡一出世就坐car seat, 有時佢瞓咗或者距離好近就咩住佢, 佢反而唔鐘意, 會係咁叫, 坐返car seat就無事, 仲成日係car seat瞓覺. 所以, 無話bb唔肯坐, 係父母堅唔堅持, 小朋友或bb好快就適應.

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 bee918 於 10-8-9 12:55 發表
應該要立法規定一定用carset!

Yes,最多好似大人要扣安全帶咁,一步一步黎,起碼私家車既BB要用。

子爵府

我知外國(美加)BB出院個日, 要帶埋 car seat 去接BB出院. 由護士檢查吓你地用得個 car seat 啱唔啱, 先俾你同BB離開醫院.
大陸... 無規定要用架(定係好多人都無理規定呢).

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

絕對同意!
2手carseat真唔應該買;上次我遇到交通意外,我大女既carseat完全無事,初時老公唔知,仲問可唔可以拎返,原來當carseat遇過交通意外後,保護功能會降低超過50%!最後,由保險公司全數賠錢購買全新carseat。
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 DebuPegg 於 10-8-9 16:24 發表

我知外國(美加)BB出院個日, 要帶埋 car seat 去接BB出院. 由護士檢查吓你地用得個 car seat 啱唔啱, 先俾你同BB離開醫院.
大陸... 無規定要用架(定係好多人都無理規定呢). ...

澳洲都一樣!
無carseat=BB唔可以出院
My Two Princess

大宅

咁搭的士點算???

伯爵府

我都係!因此我搭車都會用揹帶,希望大吉利是時bb都唔會飛出去...真係好驚!!!
原帖由 cincin_ko 於 10-8-9 13:39 發表
我屋企冇車, 但成日撘的士, 我都好驚..
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 DebuPegg 於 10-8-9 16:24 發表

大陸... 無規定要用架(定係好多人都無理規定呢). ...

Yes, in Canada u must have a car seat for baby by law.

公爵府

same here in Australia. if you don't have car seat installed in your car, hospital won't let you take your baby home.

even if you want to travel by taxi, the taxi also need have car seat installed for NB to 1 year old.

原帖由 jckyobi 於 10-8-10 03:48 發表

Yes, in Canada u must have a car seat for baby by law.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至