跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我見好多BB都飲緊5安甚至6安,但我小B而家仲係飲緊120-140一餐,每日5-6餐。

佢係唔係飲得太少呢?

但佢真係唔肯食喎!

男爵府

好媽媽勳章

最緊要長肉呀,我個5安 x 5餐 per day,但佢唔係好大隻,唔係好肥

原帖由 irene_the_pooh 於 10-8-10 22:13 發表
我見好多BB都飲緊5安甚至6安,但我小B而家仲係飲緊120-140一餐,每日5-6餐。

佢係唔係飲得太少呢?

但佢真係唔肯食喎!

男爵府

環保接龍勳章

我bb 2months大都係一日6餐每餐4安,佢而家重4.5kg,姑娘話佢重得幾好,話佢個重量一餐食3安夠,但我bb唔夠飽,所以我比4安佢,

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我bb都係4-4.5安一餐咋
佢仲要一日食5餐咋(試過4餐添呀)
我都驚佢唔長肉
但佢係都唔飲
都逼佢唔到囉

原帖由 irene_the_pooh 於 10-8-10 22:13 發表

佢係唔係飲得太少呢?

但佢真係唔肯食喎!

別墅

my bb is almost 2 mths, and 4-5 ozs, 6-7 meals per day. i wanna reduce to 5-6 meals, but he used to eat every 3-4 hrs per meal. and he drinks very slow, take at least 20 mins to finish, sometimes 45-60 mins tim....very tried ah

子爵府

我個囡 2 個月時 , 都係食 4 安 , 不過慢慢增加 , 到今日 3 個月喇, 尋日食到 6 安 !!

伯爵府

原帖由 Rachel-mi 於 10-8-11 10:26 發表
我個囡 2 個月時 , 都係食 4 安 , 不過慢慢增加 , 到今日 3 個月喇, 尋日食到 6 安 !!

點慢慢加架?
點可以tum到佢食多d呀?

大宅

我個囡一日5餐, 每餐160-180ml! 奶粉同人奶都係食到一樣咁多...

公爵府

My baby boy drinks 7 meals per day, totally around 720ml whole day, mostly 4oz each (except 7am).

His weight is in the line of 25%, the nurse at Health Center said his stomach is small and cannot help. He is still drinking milk at 5am every day.
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

好媽媽勳章

會唔會個咀孔太細?試下拮大少少比佢

原帖由 cocochen2511 於 10-8-10 23:08 發表
my bb is almost 2 mths, and 4-5 ozs, 6-7 meals per day. i wanna reduce to 5-6 meals, but he used to eat every 3-4 hrs per meal. and he drinks very slow, take at least 20 mins to finish, sometimes 45-6 ...

別墅

我個仔每日食7-8餐奶, 每餐4oz. 試過比5oz佢, 食唔晒之餘仲嘔番啲奶出嚟. 健康院姑娘話可能佢胃仔細喎

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

你都好吖
我囝囝生長線排10%咋
好在姑娘都說ok
所以我都唔理喇
因為個個bb都唔同
胃口細無理由夾硬逼佢食多d嘛
一陣佢嘔返晒出來咪仲弊﹖!

原帖由 Honey 於 10-8-11 22:22 發表
My baby boy drinks 7 meals per day, totally around 720ml whole day, mostly 4oz each (except 7am).

His weight is in the line of 25%, the nurse at Health Center said his stomach is small and cannot hel ...

子爵府

原帖由 irene_the_pooh 於 10-8-11 21:25 發表

點慢慢加架?
點可以tum到佢食多d呀?

因為係婆婆湊 , 起初佢食 4 安 , 婆婆話佢食哂仲想繼續啜 , 下一餐就加到 4.5 安 , 慢慢見佢食哂 4.5 安後又想食時 , 又加到 5 安比佢 ....... 係佢自己仲想食 , 唔係迫架 , 所以慢慢加到 6 安佢都食得哂 !!

禁止訪問

男爵府

我對孖b仲有幾日就兩個月,而家一日食5餐,4個鐘一餐,每餐150ml(其實加左奶粉後有160-170ml左右),一滴都冇剩,有時細孖唔夠要加多30-60ml,佢而家有11磅幾差唔多12磅,好驚佢食滯,都唔知應唔應加多d奶比佢.

別墅

咁一日食幾多餐?
原帖由 Rachel-mi 於 10-8-12 10:04 發表

因為係婆婆湊 , 起初佢食 4 安 , 婆婆話佢食哂仲想繼續啜 , 下一餐就加到 4.5 安 , 慢慢見佢食哂 4.5 安後又想食時 , 又加到 5 安比佢 ....... 係佢自己仲想食 , 唔係迫架 , 所以慢慢加到 6 安佢都食得哂 !! ...

別墅

我個仔2個月多幾日,係佢8個星期大時,已經係一日六餐,每餐 160 ml,依家每次食完都會喊幾聲,但我見佢已經食好多,唔敢再加比佢!

原帖由 NaughtyLuiLui 於 10-8-12 14:22 發表
我對孖b仲有幾日就兩個月,而家一日食5餐,4個鐘一餐,每餐150ml(其實加左奶粉後有160-170ml左右),一滴都冇剩,有時細孖唔夠要加多30-60ml,佢而家有11磅幾差唔多12磅,好驚佢食滯,都唔知應唔應加多d奶比佢. ...

男爵府

你個bb好勁wo,一日食成960ml,甘佢係唔係好大隻?
我剛剛餵完細孖,佢食左180ml仲好似唔夠........ 真係唔敢比甘多佢食.

原帖由 ksfhtt 於 10-8-12 15:17 發表
我個仔2個月多幾日,係佢8個星期大時,已經係一日六餐,每餐 160 ml,依家每次食完都會喊幾聲,但我見佢已經食好多,唔敢再加比佢!

子爵府

原帖由 ksfhtt 於 10-8-12 15:13 發表
咁一日食幾多餐?

朝早七點埋身食 , 跟住日頭食 3-4 餐 6 oz (用樽), 到六點半後 , 我又全埋身餵 (2 餐) , 所以計唔到佢一日食幾多 ml 架 !

一日約食 6-7 餐 !

別墅

佢出世時個weight 係排第 10,依家 2個月變左75,身高就 排 90,我都覺得佢好大舊,D newborn 衫已經唔夠長。所以我都唔敢再加比佢,驚佢過重。
原帖由 NaughtyLuiLui 於 10-8-12 15:29 發表
你個bb好勁wo,一日食成960ml,甘佢係唔係好大隻?
我剛剛餵完細孖,佢食左180ml仲好似唔夠........ 真係唔敢比甘多佢食.

首頁

尾頁

跳至