跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問點樣為之泵得清? 因為我突然決定餵人奶, 我用avent 電泵的, 有時埋身餵, 有時就pump, 請指教下, 謝謝!!!

複式洋房

我今次第二胎,阿b8月1日出世,係醫院生完第二朝比佢啜,因為未上奶,兩邊乳頭比佢啜損左好痛,到第四日上奶,一直比佢埋身食,除左夜晚由工人餵食兩餐奶瓶 (用M牌Swing泵出來的人奶),等我有得休息下,不過我會較時間3點起身泵奶,兩邊有180至 200ml,半夜谷奶好辛苦,到朝早6點起身我又會泵多次(150ml),之後我全日都係埋身食,一日餵7至9次奶,每1.5hr - 3hr餵一次,有時佢食5分鐘就訓,有時食足15分鐘,每次佢食完如果覺得谷奶我會泵入奶袋儲起放冰箱,so far阿b唔使補奶粉亦可以全人奶。

上一胎我阿女每餐都要補奶粉,因為佢埋身吸得唔多又唔夠力,食一陣又訓,反而食奶樽食得多,我怕佢唔飽所以補奶粉,冇埋身食所以奶量唔多。

複式洋房

我呀b都係埋身好快瞓, 因為有d黃力氣會差d, 所以我主要係pump出黎餵, 日間主要食人奶, night兩餐就食奶粉。

最初出院餐餐都係人奶再補奶粉既, 而家多d奶就可以日頭主要食人奶。

我之前都好洩氣, 不過身邊朋友同健康院姑娘都話, 其實好多人係冇咩奶既, 而補奶粉唔係罪惡, 少有少pump, 只要心情relax d, 遲d可能有改善, 可以越pump越多。

有時埋身餵, 辛苦得滯, 休息唔夠可能都影響到奶唔夠, 先take rest, mama健康小b先多奶食既, 大家加油。

大宅

我今胎第2胎, 上胎全人奶o左1.5yr, 兩胎都係開刀~
今次9點開刀, 10點幾出番o黎, 11點幾姑娘就俾呀女我開始餵人奶, 第1次左右夾埋餵左成10個字~ 到第3日就上到奶喇, 到依家1次奶粉都未補過, 淨係埋身食~
我都有買avent手泵, 上胎都係用佢, 真係超好用~
依家用個手泵o黎草奶, 1日草8-10安, 等我唔餵之後可以再食多1陣~
其實你地試多幾次, 如果得o既話, 就一邊埋身餵呀b, 另一邊同時泵奶, 咁樣兩邊刺激, 個胸sense到個demand大o左就會supply多o的人奶以喇~
同埋我覺得如果每次埋身餵到20mins以上, 而1日又起碼濕到at least 6條片片o既話根本就唔洗補奶粉, 再講奶粉o既營養價值點都唔及得上人奶~~
加油啦~ 奶媽們!!
湯水方面, 你地可以try下章魚雞腳豬手&梳欏魚嫁~ 呢2隻對增奶都好work嫁~~
仲有就係記得唔好食梅菜, 木耳, 乳鴿, 豬潤, 豆豉, 會收奶嫁, 1日atleast 要飲8杯湯/水呀!!!

複式洋房

我媽媽仲叫我食木耳清惡露, 點算呀?

原帖由 koala小寶寶 於 10-8-15 23:19 發表
今次9點開刀, 10點幾出番o黎, 11點幾姑娘就俾呀女我開始餵人奶, 第1次左右夾埋餵左成10個字~ 到第3日就上到奶喇, 到依家1次奶粉都未補過, 淨係埋身食~
我都有買ave ...

大宅

梅菜, 木耳 <-- 2樣99都有煮俾我食...

原帖由 koala小寶寶 於 10-8-15 23:19 發表
我都有買ave ...

大宅

bb有d黃,真係成日訓,叫好耐先肯wake up,食下又好快訓...醫生同姑娘都話要"狼心"整醒佢先得,仲有食足4個字先合格...否則bb成日食頭奶吾舒服好多風(屁)..
我暫時都係全埋身餵,最好要食10-12次,頭10天係"終極疲倦"...

原帖由 b笑 於 10-8-15 21:28 發表
我呀b都係埋身好快瞓, 因為有d黃力氣會差d, 所以我主要係pump出黎餵, 日間主要食人奶, night兩餐就食奶粉。

最初出院餐餐都係人奶再補奶粉既, 而家多d奶就可以日頭主要食人奶。

我之前都好洩氣, 不過身邊朋友同健 ...

大宅

我情況係醫院時(政府)餵奶時間會俾mami餵人奶...如果vv及便便吾多,姑娘會補奶粉...有次bb會喊得勁,未到餵奶時間都會推俾我餵,但會加軟喉入口補奶..

原帖由 kambobo2003 於 10-8-14 13:24 發表
我唔夠奶, 但E院又唔比補奶, 攪到阿B輕咗0.5lbs, E生唔比阿B出院

子爵府

好媽媽勳章

你哋就好啦, 成功咁餵到人奶, 我成日只係泵到1安咋, 阿囡又唔肯埋身食, 每次埋身都好似同我打交咁, 喊到得剎咁嘈, 而家大部份時間都係餵奶粉, 大家有乜成功秘訣可以教下我呀!

大宅

唉,我都有d想放棄唔泵啦,呢2日每餐泵都係得60ml,都唔夠個囡飲,比佢埋身食完,奶奶又話之後個餐佢又唔鐘意用奶樽,依架真係頭痛,夜晚泵奶比佢奶奶又唔鐘意將d奶坐熱,佢鐘意開奶粉比佢同埋佢覺得飽d!依架每日都飲魚湯幫助都唔大,最幣就係亞囡鐘意飲人奶多過奶粉而奶粉佢會食得好慢又少,我都想知點樣可以多d奶,有時用電泵泵完再比亞囡埋身,都知仲有奶未泵清,因為亞囡係咁啜但又唔吞,我以為佢訓左,一攞個nipple出黎佢就成口奶係口到流哂出黎,依架真係攪到我頭都大埋~有人奶我當然想剩比人奶,但係唔夠奶都唔知點好!

別墅

千其唔好放棄呀!我都係得60ml到,少有少餵 但人奶對bb真係好有益家,至於老人家未當佢耳邊飛,聽完就算,千其唔好影响心情,出奶仲少呀!大家一齊加油呀!
原帖由 愷蔚 於 10-8-16 16:43 發表
唉,我都有d想放棄唔泵啦,呢2日每餐泵都係得60ml,都唔夠個囡飲,比佢埋身食完,奶奶又話之後個餐佢又唔鐘意用奶樽,依架真係頭痛,夜晚泵奶比佢奶奶又唔鐘意將d奶坐熱,佢鐘意開奶粉比佢同埋佢覺得飽d!依架每日都飲魚湯幫 ...

別墅

想問雪過的人奶,如果無座熱過,阿B食食下瞓咗唔食,可以再雪番嗎?
本身已經少奶,阿B成日食唔哂就瞓,我pump得甘辛苦,真係想 依家完全明白"老豆賺錢仔享福"

大宅

雪奶攞左出黎好似唔留得架,我之前頭一星期都泵到好多,都有4包冰奶係雪櫃,不過一包都未用,就係諗住個囡食得多d先比佢飲咋!咁你bb依架幾多日大呀?佢食幾多奶?

大宅

原帖由 肥win 於 10-8-16 17:34 發表
千其唔好放棄呀!我都係得60ml到,少有少餵 但人奶對bb真係好有益家,至於老人家未當佢耳邊飛,聽完就算,千其唔好影响心情,出奶仲少呀!大家一齊加油呀!
...

唉,都唔知點解琴晚冇起身泵奶,今朝又谷奶之後泵出黎有150ml,再隔3個鐘泵都仲有90ml,之後3個鐘後得70ml而今晚又係隔3個鐘仲得返50ml咋,都唔知點解越泵越少!

大宅

原帖由 肥win 於 10-8-16 17:42 發表
想問雪過的人奶,如果無座熱過,阿B食食下瞓咗唔食,可以再雪番嗎?
本身已經少奶,阿B成日食唔哂就瞓,我pump得甘辛苦,真係想 依家完全明白"老豆賺錢仔享福" ...

雪過又攞出o黎攤過o既奶最好就唔好再留喇...

大宅

原帖由 kkjim2009 於 10-8-16 16:21 發表
bb有d黃,真係成日訓,叫好耐先肯wake up,食下又好快訓...醫生同姑娘都話要"狼心"整醒佢先得,仲有食足4個字先合格...否則bb成日食頭奶吾舒服好多風(屁)..
我暫時都係全埋身餵,最好要食10-12次,頭10天係"終極疲倦"...

...

如果bb黃o既你可以焗黃蟮飯食嫁, 去黃好work嫁, 如果呀b掛住訓唔食, 你試下彈佢腳板啦...不過呢招對我女都唔係好work 彈完佢喊2聲都係繼續訓, 俾佢激死~

大宅

原帖由 kkjim2009 於 10-8-16 16:12 發表
梅菜, 木耳

有d人食木耳去惡露, 有d人就話食梅菜夠正氣~
不過都唔好再食喇, 收奶嫁, 煲番多o的章魚雞腳豬手湯飲啦~ 同埋記得密密泵, 可以o既話就邊埋身邊泵奶, 對刺撃乳房好有用嫁~ add oil la!!

侯爵府

畀面勳章

我一日3餐係食木耳紅棗瘦肉加薑,都沒問題啊~d 奶量都係keep住有增無減~
你試下飲葡萄適呀, 我飲完支1.5公升第2日即刻上奶@@

複式洋房

我兩邊d奶唔balance呀, 左邊又少又難pump, 跟住我多d俾呀b吸左邊, 尋日開始無啦啦左邊多返右邊又少咗好多, 點算呀?

複式洋房

原帖由 kkjim2009 於 10-8-16 16:21 發表

...

可以係餵奶前用手或泵將頭奶泵出,bb食得舒服d(頭奶如果谷會出得快bb食時容易咳)同埋可以食到後奶。

首頁

尾頁

跳至