少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

反叛的2歲

糾正孩子固執的方法
固執,暴躁和粗暴,愛打人等,都是2歲孩子常見的行為問題. 這類行為是無可避免的,會經常性地發生,因此,我們要在此時開始教導孩子學會控制自己.

每種行為都有不同的應付方法,並沒有一個固定的公式,必須針對孩子不同的性格發展,而採取不同的方式去對付.

許多家長投訴孩子不聽話,例如要他穿衣服,離開遊樂場,或者將散落地上的玩具收拾等,孩子總是置若罔聞,令父母相當激氣.

要孩子服從你的指示,你必須要以清楚而堅定的語氣,向他表達你的要求,千萬不要將要求變成徵詢,例如問孩子:"你可以把玩具收拾一下嗎?" 這樣對孩子說話,孩子是會有一半的機會說"不"的.

此外,也要避免絮絮叨叨地向孩子作冗長的解說,譬如早上叫孩子起床,你只須簡短清楚地對他說:"現在是起床的時候了!"若孩子咆哮,你要堅持下去,望著他,重複你的說話,這樣做通常都會收到效果的,但記著不可對孩子用威嚇的方式.

預防孩子暴躁的方法
孩子發脾氣的情況,你很難完全禁絕,但可以將其發作的次數減至最少. 許多家長想盡方式去應付會發脾氣的孩子,倒不如設法去預防,更為上策.

尊重孩子的生活程序,可減少其發脾氣的機會,譬如當孩子想睡覺時,你卻帶他外出逛街,他一定會令你不得安寧,因為一個飢餓,疲倦的孩子,你很難要他有好脾氣的!

若孩子正在發脾氣,不要和他爭辯,你只需站在一旁,不作聲,漸漸地孩子便會安靜下來.

孩子發起怒上來,可能會失去自制能力而打你,此時你可以對他說:"我不喜歡你打人!"然後走開不理他,過了一會,你回到他身邊,若孩子仍然打你,你便再把說話重複一遍,直至他停止為止.

2歲是孩子的反叛期,到了3歲左右,他的脾氣便會平和得多了.
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

Re: 反叛的2歲

hi tuenyima

好多謝你提點, 我個女而家2歲, 你講d 野對我好有幫助.

你個女好得意 & 隻眼好靚 !!!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

thx~

大宅

summer_66:

多謝你呀!

係呀,2歲真係難攪d,我個女都係2歲,我成日都要同佢鬥智鬥力,所以咪睇多d有關o既書,見到有用的資料就o係BK分享吓囉!

tuenyima

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

summer_66
thx!
我仔仔宜家未兩歲都已經好中意打人
你即資料好有用呀,不過真係要多d耐心囉

大宅

thanks for sharing.

<到了3歲左右,他的脾氣便會平和得多了>
哈!咁希望今年快d過.

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thanks for sharing
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

大宅

各位, 我個仔20個月, 但不明所以由5月份開始晚上都比較易發脾氣. 他每晚都不比婆婆煮晚; 就算我回來他都不要我,點都要婆婆陪住他. (我每天都放低個仔及每晚接走的.)
我們試過罵他或 帶他出去行行, 讓他平靜. 但他總是大哭沒有停過直至婆婆抱或婆婆在他旁才收聲. 我真的不明. 有沒有方法解決. 我們一家人都不能安靜食餐晚飯.

:cry:

大宅

hi snwm,

我個女 24 個月同你個仔一樣, 佢一唔happy就要搵工人姐姐 (我諗多數都係在職媽媽問題) 因多數時間都係工人 or 婆婆揍, 小朋友會對佢地有多d安全感, 所以我都會比更多時間陪佢曾加母女感情, 希望遲d佢唔happy會搵我. (但我唔會咁情形就遷就佢, 一定唔妥就要教). 努力....努力......

大宅

hi summer_66,
謝謝! 但昨晚又是這樣, 我已用硬及軟方汰都不得, 而且明明玩得很開心, 但當話婆婆要煮飯便哭一定要婆婆在廳.

但無論如何謝謝你的勉勵.

大宅

snwm,
可唔可以玩玩下咁, 婆婆要煮飯時, 唔好出聲走入廚房煮飯, 你繼續同佢話, 又或者你陪佢到廚房口(當然唔可以走入去)睇婆婆煮飯
:lol:

別墅

snwm,
婆婆的態度要精簡一致, 不可鍚返和拖泥帶水, 媽媽亦不要再提"婆婆"二字, 例如婆婆好快煮完飯喇, 我諗小朋友喊叫時什麼也聽不到, 一聽到"婆婆"就會失控, 要不理他一會, 婆婆煮飯去也, 他發現冇人理佢, 會冷靜d, 然後媽媽同佢玩玩具, 久而久之一星期左右, 佢會忘記此事
以上是我的經驗, hope it helps

snwm 寫道:
謝謝! 但昨晚又是這樣, 我已用硬及軟方汰都不得, 而且明明玩得很開心, 但當話婆婆要煮飯便哭一定要婆婆在廳.

大宅

snwm 寫道:

snwm,我女女都係咁.我地返工時係嫲嫲湊,佢每逢嫲嫲去邊,都要跟到實;就算有時我係度,佢都係咁.
仲有,我女女宜家好識喊,少少野(總之一逆佢意),就喊到拆天咁.都唔知可以點做.次次一定要等佢自己收聲,我地先可以同佢"講道理".我地成班大人都無晒辦法.嫲嫲就一路錫佢錫到佢收聲; 我就企左係度. 投晒降~~~~
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

Hi Antheal Lin,

thanks for your suggestion, i will try see if workable. Thanks a lot anyway.

別墅

Qing 寫道:
....我地成班大人都無晒辦法.嫲嫲就一路錫佢錫到佢收聲; 我就企左係度. 投晒降~~~~

我們的處境好相似, 原因我估是嫲嫲....要同嫲嫲傾下, 大家態度要一致, 唔應該係小朋友控制全家人的情緒

等待驗證會員

thanks

男爵府

唉.我呀仔就2歲,開始越嚟越唔聽話,成日做埋d危險動作,叫佢食飯就揾手食,有時都肯自已畢,但只係倆3羹,叫佢坐定定訓話,佢就睬都唔睬我,都唔知点先可以令佢乖d

大宅

I totally agree! :-( My son is 2 & 4 mths, one month before, he was a very nice child, he liked sharing and playing with other children. I was proud of his behaviour. Suddenly, he changed (so fast). He, now, likes to hit other children and snatching others toys! No sharing at all! He almost hit all the children in his playgroup! Unfortuneately, most kids in his group are quiet kids,not as active as he. Children are sarced of him, i feel really really sad! How comes a lovely kid become a devil kid?! Hope it will change after he's 2 1/2 yrs. Any same experience? share pls! :-( :-( :-(

子爵府

以前囡囡是受軟唔受硬的,只要哄
正義或會遲來但不會缺席

男爵府

tuenyima
thanks for share~
我囡囡1歲3個月,已經會發脾氣,佢唔會打人
但會搵周圍既物件發洩,佢發洩完就走開,我都唔知鬧唔鬧佢好,佢只係拎起d野再大力放低,
連續幾下就停,然後繼續玩
搞到我都唔知比咩反應佢好

首頁

尾頁

跳至