時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

真係估唔到菲律賓政府內部每個部門做野d 人都係o甘低b, 無一個有智慧

別墅

問埋 d 白痴野....我地香港人係有修養架

珍珠宮

大使以為香港僱主會虐待d工人? 會用工人嚟出氣? 咁唔好俾佢地嚟啦, 叫佢地返屋企啦. :;pppp:

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

工人今朝都有俾我睇段短訊, 佢知道後好唔開心同埋眼紅紅, 佢話php 貪污好嚴重, 就算新總統都未必做到d乜, 我話唔明佢地政府/警察點解唔以遊客安全為首要, 今次 hk 人真係好嬲, 可能會影响菲律賓人嚟hk 打工, 佢都好無奈.
其實我地生於hk 真係好幸福, hk 人唔好成日咁多怨氣, 正面d 啦, 換轉生於php, 你唯一出路係做工人.

大宅

醒目開學勳章

我都有同感... 一邊睇, 一邊罵聲四起...

原帖由 oscar1117 於 10-8-25 02:02 發表
一諗起''佢掉支螢光棒上車'',''用錘打門連錘都丟埋入去'',仲有''搵條爛鬼繩想拉開到門個一幕'',真係火都黎,簡直係白痴低能腦殘既行為,唔知佢地想點 ...

大宅

原帖由 Cloudy007 於 10-8-24 23:49 發表
我的都是, 佢一面睇, 一面喊, 今日仲狂丙個廢柴總統!

佢今朝一早已同我講, 佢爸爸叫佢同我地講sorry!
又話佢個仔(只得13歲) 都話好shame of 自己係菲律賓人!
佢有親戚更寫左信去投訴擒晚笑的傳媒!
佢的auntie更喊住 ...

你地d工人真係好! 我屋企個只係問我donald tsang係唔係好嬲! 我諗佢只係擔心佢份工!

子爵府

my maid also received this message

according to my maid said: it's because some maids were fired because of this incidences

i told her that probably their relationships were not good already or
some reasons else that we, outsiders, did not know
just behave what you are!

Actually, i worry more about their cunning union!

子爵府

BTW, my maid keeps telling me the first hand information from Phil directly as her boyfriend keeps sending her SMS

apparently, some of their citizens were also not satisfied with their polices

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 MRSCLAW 於 10-8-25 10:47 發表
我係你就即刻要個傭人回覆領使館:就算個太太點對我,你哋救到我咩?會唔會又射死我咖?

呢兩日睇左咁多有關人質事件的post, 你呢個好正, 令我忍唔住笑左一聲.

其他的好多都讓人:cry: .

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

而家俾全世界指住佢地政府黎鬧, 佢地都唔知羞唔羞架:;pppp:
明知各地記者都報導/直播中, 都唔好好地處理, 都無得救架喇
你講得岩, 做一個菲律賓平民可以點? 有咁遠走咁遠, 靠自己LOR!
原帖由 rolandbb 於 10-8-25 12:04 PM 發表
工人今朝都有俾我睇段短訊, 佢知道後好唔開心同埋眼紅紅, 佢話php 貪污好嚴重, 就算新總統都未必做到d乜, 我話唔明佢地政府/警察點解唔以遊客安全為首要, 今次 hk 人真係好嬲, 可能會影响菲律賓人嚟hk 打工, 佢都好 ...

大宅

My maid told me that she received the SMS from the embassy, if the employer terminated their contract, come to the embassy and tehy will on behalf of the maid to negotiate with the employer.

My maid also told me some of her friends really terminated by their employers because of 823 and they are in the embassy right now.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請您地幫幫手,如您地工人都收到sms既,如唔介意,請pm我,我留個電話比您地,您地將段sms轉比我.
我已聯絡有關hk部門,收到會轉交比佢地投訴班白痴係度搞搞震.:tongue:

男爵府

緊係啦, 來香港做果d姐姐係個"嘜Q亞低落"的米飯班主來架, 緊係關心啦!

強烈支持以後吾輸入佢地既人, 叫佢食自已啦!

我地國內好多同胞都好窮, 我諗都係時候幫下我地中國同胞啦!

quote]原帖由 nougatbb 於 10-8-24 23:45 發表
果然係同胞, 自己友就冇事都咁緊張, 唔係自己友就死都唔關佢地事! 叻! [/quote]

男爵府

畀面勳章

驚咩呢, 驚就用包機送走呀, 我哋可以省回機票及一個月代通知金, 等佢地返去做公主.:;pppp: :;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係啦, 咁巴閉包飛機載哂佢D公主返歸囉, 聽到我都巴幾火

首頁

尾頁

跳至