論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

新請印印

最近請了個新印印(24歲, 巳婚有1個3歲半個仔),來港巳一個星期多,我發覺佢在我面前都幾鍚我個女,肯同佢玩,做家務和煮食物都o.k.。人都算乾淨,不過,我還未放心俾佢餵奶,同照顧bb都需要train下。其實,佢第1日上返工我巳同佢講我會在公司監察家裏情況,可能佢聽唔明扮明,話yes。點知我昨天錄影了我返工後的情形,發現原來我一走了,佢就一手抱住我個女,一手去拿東西食,食到地下都有便用隻腳掃埋一邊。跟住就一隻手拿紙巾抹地下但沒有跟住掉去,繼續拿住張dirty紙巾抱我個女。跟住可能身痕,又伸手入條褲內面抓pat pat,抓腳,抓腋下和 乳房。又冇洗手、又冇同我個女玩,放她在sofa坐俾個奶樽蓋佢玩。到我亞媽突然來我家,佢就馬上抱起她,唱歌和同佢玩。你話我應該怎樣做好。

複式洋房

Re: 新請印印

比佢睇返 D 帶, 踢爆佢, 唔好以為太太唔係到就乜都唔知, 同佢講: 再有下次, 即到返鄉下

子爵府

其實 all 印印 is the same. --- Very dirty.
I have no comment, as I only will choose Bun Bun.

別墅

what is yr helper's name?
my previous helper also very dirty ...

洋房

我之前都是請bun bun,點知佢唔換under-wear,"捉"腳趾,只是用清水抹衣服表面當洗了。洗奶樽洗得唔乾淨,等我個女食奶時奶咀跌落奶樽,而奶樽裏面就擦到花晒。後來被我發現。而當我返工後,佢就search我間屋抄我d資料,放低我個女在high chair,被條手巾仔我個女食,自己就去拿東西食或訓覺。等我個女食到倦喊到倦自然訓。餵奶塞佢食,偷得慢慢餵。食完飯叫佢執檯,點知可以執漏一隻碟,冇抹檯,重話有。洗碗洗1個半鐘,煲水用最細火煲,煎食物用最大火,外面燒焦內面不熟。最後忍冇可忍炒佢。所以今次請印印希望會好d。我心都淡!

洋房

咁你點算?只是炒佢?

複式洋房

what do you think? how can we improve the hygiene of our maids? I think we better set out rules and standards for them to follow. But apparently they are really dirty!

But, do your indo maid has any overseas expereince ? I just employed an indo maid, she will probably arrive in Aug. I should think of something to prepare!!!

複式洋房

My Indon. helper arrived my home on last Friday, & thanks God, she's unexpected good to me!

別墅

其實賓印都同樣污糟的,我賓印都用過,賓賓就多左一樣野聰明d,就係識得將d污糟野收收埋埋.

如果發覺工人唔係真心愛鍚小朋友,咁就唔好理佢污糟定乾淨,一於早炒早著,遲炒訓唔著.

洋房

I've already prepared the house rules in English and Indonesian and ask her to follow and confirmed receipt it by her. Hope it can improve. But it's not fair, if we want to terminate the contract, we have to give her the payment in lieu of notice. cos my baby is only 8 months, so I don't want to take any risk.

^^ :tongue:

首頁

尾頁

跳至