婦女醫護

跳至

首頁
12345...19

尾頁

男爵府

因為呢幾個月不停復發,醫生已經叫我食半年藥(一星期食一次)但係食藥之後,都係有 我已經好小心保持清潔衛生,但佢都係不停返黎搵我,我到底做錯D乜 俾呢味野真係搞到我好煩好煩 有冇人試過好似我咁跟住好得返呀??救我呀

大宅

milulu,

我以前都好似你咁...煩左我2-3年啦

好頂唔順就睇婦科, 次次都係個句....你有念珠菌啊...聽到怕聽到悶...每次回家要塞藥, 又要吃抗生素, 好番隔1-2個月又翻發...

到後期, 見醫生見到怕, 索性自己去藥房買藥食, 塞到熟晒, 自己覺得長期係咁唔掂...

有次睇中醫, 佢話叫我打好個低, 有菌都係因為身體抵抗力差, 成日食西藥, 惡性只會循環

我往後只做左2樣野, 念珠菌多年都無再番黎搵我:

1) 介甜
2) 盡量訓夠7小時
3) 開始食蜂膠(增加女性抵抗力)

唔好意思, 我唔係sell藥, 不過, 自己當年飽受痛苦, 只係希望將方法同大家分享, 邊隻牌子既蜂膠都work...我成日都轉牌子..(總之來來去去都係紐西蘭, 澳洲出產個di囉)

至於個di女性護液, 我覺得係無咩用, 沖完個刻心裡舒服一陣子, 係內在問題啊...

你試下啦.

不知不覺, 我都有3-4年無復發囉....

原帖由 milulu 於 10-9-20 02:28 發表
因為呢幾個月不停復發,醫生已經叫我食半年藥(一星期食一次)但係食藥之後,都係有 我已經好小心保持清潔衛生,但佢都係不停返黎搵我,我到底做錯D乜 俾呢味野真係搞到我好煩好煩 有冇人試過好似我 ...

manicheung  多謝分享  發表於 12-2-7 17:17

男爵府

回覆 2# kawaidesu 的文章

我已經做緊你上述三項啦!!都係咁,而家開始睇中醫,我連蜂皇漿都食埋,而家開始試食活乳酸菌膠囊,係介甜呢方面,冇完全做,只係飲下凍檸茶,甜品我已經冇食啦

大宅

原帖由 milulu 於 10-9-20 14:01 發表
我已經做緊你上述三項啦!!都係咁,而家開始睇中醫,我連蜂皇漿都食埋,而家開始試食活乳酸菌膠囊,係介甜呢方面,冇完全做,只係飲下凍檸茶,甜品我已經冇食啦 ...

其實係你自己身體抵抗力差, 我以前呢 D 野煩左我幾年,
而家已經冇, 你唔好用有香味既沖涼液, 我用女性護液沖埋涼已幾年, 如果食蜂膠有幫助你又可以試下, 而家我冇介口架, 以前就乜都唔敢食,
你打好個(低), 就會自自然然好番架喇.

男爵府

回覆 4# sukky73923 的文章

要幾年~簡直係惡夢 我都唔知點算!!我都有用女性護理液洗架啦!我而家就黎連冬蟲草都要試

luck_tang  吳好女性護理液,會洗走好的細菌,減低抵抗力!  發表於 11-9-20 18:20

禁止訪問

男爵府

回覆 6# yvonnefrances 的文章

可唔可以話我知係邊度買呀?

大宅

請問可否 pm "外用一款含有6種益生菌的膠囊" ?

原帖由 yvonnefrances 於 10-9-21 00:44 發表
我有念珠菌都7年多,食醫生的藥及內用藥一樣無用,後來朋友介紹我食+外用一款含有6種益生菌的膠囊,到現在都無返法過了

男爵府

check 吓有無 "糖尿病",因有糖尿有念珠菌就比較難搞.

禁止訪問

洋房

原帖由 yvonnefrances 於 10-9-21 00:44 發表
我有念珠菌都7年多,食醫生的藥及內用藥一樣無用,後來朋友介紹我食+外用一款含有6種益生菌的膠囊,到現在都無返法過了

請問你,係咩牌子呀??同埋喺邊度買到呀??thanks

別墅

150mg 口服藥Diflucan

OR Cantensten cream or tabs

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

樓主唔知你有無性生活????如果有應該從呢個方向去諗,如果你有同老公或者男朋友行埋,你一定要佢地一齊食藥,之前我個婦科醫生話男人都會有念珠菌,不過係帶菌,如果只係你食藥佢唔食,一行埋又野返俾你.

大宅

我想問外用一款含有6種益生菌的膠囊那裡有得買,可以P.M我嗎

http://www.lifeconceptshk.com/

複式洋房

內褲要100%棉, 不要nylon, 穿了兩三個月便要丟棄, 因為容易藏有細菌, 每晚自己用手洗, 用肥皂洗, 洗衣粉太多chemical, 不可同其他衣服一起洗, 否則容易沾上細菌!

大宅

原帖由 pollybell 於 10-10-14 18:18 發表
樓主唔知你有無性生活????如果有應該從呢個方向去諗,如果你有同老公或者男朋友行埋,你一定要佢地一齊食藥,之前我個婦科醫生話男人都會有念珠菌,不過係帶菌,如果只係你食藥佢唔食,一行埋又野返俾你. ...

TOTALLY AGREE.
My doctor gave me cream and asked my husband to smear on his balanus and kill the germs together.

伯爵府

我在懷孕時和生完bb後前後年幾時間都有念珠菌或其他陰道炎, 那位男醫生每次都叫我塞藥和食抗生素, 結果都係不斷翻發, 後來的起心肝轉去睇另一位女婦科醫生, 果位女醫生睇完我d報告後, 唔幫我檢查不單只, 仲用d比較惡嘅語氣話我, 佢話根本就唔應該不停食藥, 食抗生藥會令到自身的抵抗力無晒... 佢叫我保持心境開朗, 做多d運動, 就會有改善... 佢又話用唔用女性清潔液隨便我, 但佢唔認為有用... 之後我無用藥, 結果過咗一排, 的確ok, 到宜家已年幾了, 宜家懶了, under連埋其他衫一齊放入機洗都一樣無問題.

sarahyuen917  你唔食藥發炎果時點頂 ??thanks><  發表於 11-9-10 23:06

別墅

回覆 ioi 的帖子

你唔食藥發炎果時點頂 ??thanks><

首頁
12345...19

尾頁

跳至