自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我去過chicco, 睇中一件夾棉,
sales話呢件夾棉再加佢地的羊毛底衫已經夠,
請問有無人知係咪真係夠呢?
佢地的羊毛底衫係咪咁勁?
夾棉外樓又是否足夠?
我怕過到去唔夠暖,
凍死我個女呀~~~~

thx~

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

玩雪...睇下你去邊度同幾多度, 負幾度同負十幾度又唔同, 我唔知你所講夾棉係邊d? 去得落雪地方, 好多室內都有暖氣, 著羊毛底一入室內會勁熱, 今年年初同囡囡去玩, 最凍負18度, 著滑雪褸/羽絨+背心夾棉, 冇咁凍果幾日, 就淨著雪褸/羽絨.

原帖由 Cmcl 於 10-9-20 14:30 發表
我去過chicco, 睇中一件夾棉,
sales話呢件夾棉再加佢地的羊毛底衫已經夠,
請問有無人知係咪真係夠呢?
佢地的羊毛底衫係咪咁勁?
夾棉外樓又是否足夠?
我怕過到去唔夠暖,
凍死我個女呀~~~~

thx~ ...

大宅

我打算1月尾或新年左右同個女去韓國玩咋,
所以我都未搜集資料,
但就一定要買褸比佢,
所以睇下係邊度買,咩褸先夠暖.

原帖由 lestat 於 10-9-20 14:56 發表
玩雪...睇下你去邊度同幾多度, 負幾度同負十幾度又唔同, 我唔知你所講夾棉係邊d? 去得落雪地方, 好多室內都有暖氣, 著羊毛底一入室內會勁熱, 今年年初同囡囡去玩, 最凍負18度, 著滑雪褸/羽絨+背心夾棉, 冇咁凍果幾 ...

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我仔4歲果年聖誕我帶佢去韓國,去左旺角信和中心旁既商業中心樓上鋪買左件羽絨比阿仔,2件既,可以拉開果隻囉.ok wo.著到我阿仔叫好熱..(其實我係買大左架,因佢地話無甘細件)
件羽絨著到我仔8歲..hehe(3百幾,著幾年)

別墅

當年我帶2件羽絨。一件貴(相對較薄較輕,所謂貴都是在行山舖賣嗰d。我揀的是日本貨), 一件平(相對較重)。結果貴嗰件較好用,香港又用得。所以我都係覺得一分錢一分貨。如果去滑雪,有雪褸租!我自己覺得穿件保暖的開胸Fleece仲實際,最緊要香港着得番。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我想問小朋友穿甚麼鞋 如果要穿雪靴在邊到買, 大概幾多錢一對
原帖由 lestat 於 10-9-20 14:56 發表
玩雪...睇下你去邊度同幾多度, 負幾度同負十幾度又唔同, 我唔知你所講夾棉係邊d? 去得落雪地方, 好多室內都有暖氣, 著羊毛底一入室內會勁熱, 今年年初同囡囡去玩, 最凍負18度, 著滑雪褸/羽絨+背心夾棉, 冇咁凍果幾 ...

大宅

去太子龍濤買, 料好, 夠輕, 仲可以摺埋夠方便, 褸面仲可以防風, 一件夠晒.

大宅

赤柱大街都有好多

大宅

nono76: 嘩,值回票價, 我都想佢買件著到幾年, 但到時我媽實質疑大咁多夠唔夠暖.

TansonMA: 我都係想買件香港著得返呀, 其實我打算買件去得玩雪,又可以做埋校褸就 very good 喇.

ronleung: 龍濤我地一家都買左背心型果款,但上年著完,又唔係特別覺得好暖, 所以有d擔心去到夠唔夠. 請問你講的係咪背心型呀? 定係有d更好??

但其實, 去買羽絨的話, 我要睇咩先知件衫會著得暖呢?

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

阿女套滑雪裝+雪靴, 我都係响淘寶買, 滑雪裝同雪靴都係100人仔有找, 質料比想像中好同埋好暖, 另外太原街年初時都見過有.
原帖由 mickeyeva 於 10-9-20 19:03 發表
我想問小朋友穿甚麼鞋 如果要穿雪靴在邊到買, 大概幾多錢一對

大宅

100人仔有找??
等我都去search下先

原帖由 lestat 於 10-9-21 16:45 發表
阿女套滑雪裝+雪靴, 我都係响淘寶買, 滑雪裝同雪靴都係100人仔有找, 質料比想像中好同埋好暖, 另外太原街年初時都見過有.

伯爵府

醒目開學勳章

舊年同囝囝去韓國玩都係淘寶買滑雪裝同靴, 佢就非常暖, 我自己無買雪靴同佢玩雪兜差d凍到我隻腳cc下. 因為滑雪裝唔可以太鬆身, 買貴既一年就著唔返好唔抵. 而且玩雪都會熱, 著件綿質樽領長袖衫+滑雪吊帶褲就夠. 反而我帶多左件貴既背心羽絨俾仔仔.

另外如果你會玩雪兜, 最好買定滑雪面罩俾小朋友, 因為衝落黎果時都好大風, 唔帶面罩著咩都無用, d風會係頸位扯入去, 仲會凍到個鼻流鼻水. 我都係雪場買左個俾囝囝.
原帖由 Cmcl 於 10-9-21 16:54 發表
100人仔有找??
等我都去search下先

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

eva,

你去買 d 出入口既行山用品買雪靴

oscar 上年去北海道都係係依 d買

**

原帖由 mickeyeva 於 10-9-20 19:03 發表

大宅

今日SEARCH過,
我用雪褸來SEARCH,
出來有好多都過百,
亦有好多係夾棉,
咁我應該睇雪褸定羽絨呢??
我見D雪鞋都唔過一百,
係咪果D已經OK??
唔好意思,咁多野問......

原帖由 lovelyfelix 於 10-9-21 17:29 發表
舊年同囝囝去韓國玩都係淘寶買滑雪裝同靴, 佢就非常暖, 我自己無買雪靴同佢玩雪兜差d凍到我隻腳cc下. 因為滑雪裝唔可以太鬆身, 買貴既一年就著唔返好唔抵. 而且玩雪都會熱, 著件綿質樽領長袖衫+滑雪吊帶褲就夠. 反而 ...

首頁

尾頁

跳至