論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

工人姐姐走時可有一個月代通知金,大假.及機票
而加D agent收本地工人姐姐$2000費用
收顧主3千所以有工人博炒的trend

打壓博炒工人
1 機票不可退錢,不可轉名。
2 在你的休息日叫工人放大假(有時小朋友有D親子同樂日,或者復活節)
3 last day set在easter, X'mas or chinese new year前放下假種好唔使比工人假

象牙宮

原帖由 mollersai 於 10-9-29 17:29 發表
工人姐姐走時可有一個月代通知金,大假.及機票而加D agent收本地工人姐姐$2000費用收顧主3千所以有工人博炒的trend
打壓博炒工人
2 在你的休息日叫工人放大假(有時小朋友有D親子同樂日, ...

工人博炒
故意不服從合法而又合理的命令
不履行職責
欺詐/ 不忠實
疏忽職責

工人故意不服從, 不做自己的職責, 疏忽 : 為什么僱主要付一個月代通知金?

民房

but how can you prove them

the labour dept will not listen employer they only listen to employee.

伯爵府

機票就算可以退錢, 都只會退回我的account, 我的名字. 但我一定唔會以錢代機票.

2 在你的休息日叫工人放大假(有時小朋友有D親子同樂日,或者復活節)
發放大假要雙方同意, 放大假亦最少為7天連續假期, 將心比己, 返鄉下得果7日包來回, 實在太少了. (好工人都俾僱主迫壞.)

3 last day set在easter, X'mas or chinese new year前放下假種好唔使比工人假
如果真係要炒, 幾時都炒架啦, 唔會為左等勞假前先炒嘛....見多一日都眼yuen.

象牙宮

[quote]原帖由 mylulu007 於 10-9-30 11:30 發表
機票就算可以退錢, 都只會退回我的account, 我的名字. 但我一定唔會以錢代機票.

2 在你的休息日叫工人放大假(有時小朋友有D親子同樂日,或者復活節)發放大假要雙方同意, 放大假亦最少為 ... /quote]

想請教妳 :
1 機票不可退錢,不可轉名。機票就算可以退錢, 都只會退回我的account, 我的名字. 但我一定唔會以錢代機票.

怎么做法? 可以教我嗎? thx

民房

你個工人姐姐肯做你就覺得顧主過份

你個工人姐姐肯做你就覺得顧主過份,唔做又唔學,叫做又做錯
種要淨做自己野,放假回來一包二包衫幫朋友人洗,幫朋友人做衫,我家而加有螞蟻’,曱甴同跳颾

原帖由 mylulu007 於 10-9-30 11:30 發表

發放大假要雙方同意, 放大假亦最少為 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 6# mollersai 的文章

其實唔係幾明你做乜話lulu ,個個都哽唔小.
但法例就係法例, 你唔跟就犯法.
如果可以點就點,我 都想煎個偷嘢工人幾把.

民房

唔係話LuLu,

唔係話LuLu,不過想講下, 時下D工人行為,例如多事等等

水晶宮

係人事管理角度而言,任何強勢打壓,最終只會兩敗俱傷.
如果可以溝通,就一定係最好,
但如果你覺得工人無得教,無得救,
唯一方法就係盡快搵過個,
打壓工人,工人又會做番一D野來報仇.
你在明,佢在暗,防不勝防呀!

大宅

agree...
我個衰工人激到我早產, 我比一個月通知炒佢. 佢條友見我坐月仲係咁激我. 咩都唔做. 一星期後我頂唔順賠錢比佢走. 衰工人玩野你都無乎. 又驚佢加料. 咁不如早走早著... 唔想再對住佢.
原帖由 方方媽媽 於 10-10-14 14:45 發表
係人事管理角度而言,任何強勢打壓,最終只會兩敗俱傷.
如果可以溝通,就一定係最好,
但如果你覺得工人無得教,無得救,
唯一方法就係盡快搵過個,
打壓工人,工人又會做番一D野來報仇.
你在明,佢在暗,防不勝防呀! ...
最愛豆豆和丁丁~

首頁

尾頁

跳至