懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

畀面勳章

Re: 若有15萬,你會選私家or政府生bb呢?

我同意係政府生,通常聽得多,係私家生有咩事,最後都係推回政府,所以有錢都係留番日後補身用好!

男爵府

靘瑤媽咪 寫道:
生仔都係辛苦既啦, 政府平back up 廣, 就算態度差都值啦, d $ 留番比bb唔好咩, 都係住幾日, 忍下都好快過, 何況又唔係一定態度差, 你態度好時人地都唔會差得去邊怪,將心比己!! 又唔係有病, 有病就話要人勁照顧姐, 如果比人話兩句同無耐性等既, 咪去c+, 但我覺得 $ 洗得勁唔值, d $$要黎買燕窩 lv 都好呀!! 何況交左d稅, 做咩唔用番d設施
靘瑤媽咪 寫道:
[quote]
ac321 寫道:
就算有150萬閑錢都要係政府醫院生。因為交左+幾廿年稅,已經什望福利都冇,唯一可以用返少少就係呢次!

agree [/quote] [/quote]絕對同意!

大宅

我會選擇政府生.....

別墅

Agree with all of you! I will also choose giving birth in government hospital.

子爵府

我會係政府生..留返d 錢第時俾bb 用好過
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

男爵府

我好同意,
有錢留給bb好,
ac321 寫道:
就算有150萬閑錢都要係政府醫院生。因為交左+幾廿年稅,已經什望福利都冇,唯一可以用返少少就係呢次!再者,現在在產前/後病房,有一半人係"大陸人"黎生仔,我地local人再吾去生,成間產科病房都變成大陸孕婦的"殖民地".... 重要加我地稅去維持"殖民地"的開支!

別墅

Agree!留返啲錢俾bb&自己補身好過!

callymum 寫道:
我好同意,
有錢留給bb好, [quote]
ac321 寫道:
就算有150萬閑錢都要係政府醫院生。因為交左+幾廿年稅,已經什望福利都冇,唯一可以用返少少就係呢次!再者,現在在產前/後病房,有一半人係"大陸人"黎生仔,我地local人再吾去生,成間產科病房都變成大陸孕婦的"殖民地".... 重要加我地稅去維持"殖民地"的開支!
[/quote]

侯爵府

我都係會去返政府生,d錢用黎補身&買野俾bb好過;係醫院只係住幾日唔係住成世,我生完留院住左5日,都只無幾百蚊,所以留d錢黎俾自己同bb好過啦,bb出世後,會用好多錢架!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都同意, 留返啲錢俾bb&自己補身好過!

男爵府

好媽媽勳章

我會選擇私家

洋房

如果你既15萬saving 並唔係難儲, 即2, 3 年儲到既, 咁當然去私家, 但你話如果你要8, 10 年先有15萬, 咁你就要3思

私家醫院生仔同公立根本無得比, 重點唔係醫護人員attitude, 而係你唔需要比d實習醫生/姑娘黎做白老鼠.
唔單止自己要take risk, bb都係一樣, 你唔見上幾個月不斷有公立既兒科爆發各種病症咩 ?
呢方面我唔會搏自己好彩.

再講attitude,忍幾日就過? 我真係唔得, 生bb係我一生既大事, 我唔會想有任何唔開心既事發生.
真係留番d錢買lv好過 ?? 我同bb 既尊嚴唔係一個lv 可以比得上

你試過係私家生, 就唔會再想返公立.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我會揀政府生,留返d 錢買下野好過!

大宅

我會揀政府生,因為生仔的痛楚始終係自己受,跟在政府或私家生無關,加上政府有婦產科和兒科醫生24小時on call和醫療儀器亦不遜於私家。

而15萬我會留返做BB的教育基金。

男爵府

我會揀政府生留返做BB的將來教育用,以現今社會15萬r雖並不是一個大數目,但都要儲的,所以我不要浪費。

依家政府的質素好了很多,而且無論是設備及資訊都是比起私家好多。

http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

別墅

無論點比, 都會係私家好過政府, 如果政府好過私家, d 私家醫院執晒去都得囉.... 問題係佢收費咁貴, 因為人地一個護士對幾個病人, 當然照顧周到, 連陰道都幫你洗埋, 政府一個護士對十幾個病人, 仲有幾個新移民, 忙到不得了~~ 似乎點講都係私家好, 服務好, 環境好... 由產檢, 生仔, 產後都係同一位醫生, 係信心... 去政府, 次次去都不同, 我自己很怕那些男醫生...
點解咁多人都去政府生, 我們是香港人, 去生仔就不會失預算, 呢個就係每個人, 對錢的價值觀問題啦, 所以有人覺得去私家生仔是抵, 有人覺得是貴, 政府的價錢, 平私家百幾倍, 如果私家同政府一樣收費.. 但服務各異, 我想大家都會去私家生了.
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

男爵府

如果你向政府生bb,真係一日有幾個實習醫生/姑娘黎離攪攪你.其它人,我唔知,但係我就覺得好唔舒服,點解無啦啦就有個唔知咩人攪攪你...你話好唔好呀!

民房

merlot 寫道:
如果你既15萬saving 並唔係難儲, 即2, 3 年儲到既, 咁當然去私家, 但你話如果你要8, 10 年先有15萬, 咁你就要3思

私家醫院生仔同公立根本無得比, 重點唔係醫護人員attitude, 而係你唔需要比d實習醫生/姑娘黎做白老鼠.
唔單止自己要take risk, bb都係一樣, 你唔見上幾個月不斷有公立既兒科爆發各種病症咩 ?
呢方面我唔會搏自己好彩.

再講attitude,忍幾日就過? 我真係唔得, 生bb係我一生既大事, 我唔會想有任何唔開心既事發生.
真係留番d錢買lv好過 ?? 我同bb 既尊嚴唔係一個lv 可以比得上

你試過係私家生, 就唔會再想返公立.

我先話係留$比bb, 無道洗先買lv都好, 你咁講好唔公平, 唔通c+生個d先有尊嚴?????????
我只不過話c+生唔值.....我係政府生絕對有尊嚴!!!我從來無話過c+唔好......你咁講......
雲師奶 該用戶已被刪除

男爵府

如果我有 15 萬, 我會去政府生, 因為養起一個小朋友係要用好多錢的,衣食住行,供書教學條數好 "come"計.我寧願去政府生,將 b 錢放晒o向個 b b 身上.(呢 d 係我o既個人意見,仲有我個小朋友都係o向政府生的) ,仲有唔一定遇到 d 唔好o既醫護人員,睇下好彩與否喇..!!
該用戶已被刪除

首頁
12345...6

尾頁

跳至