跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: "慧兒雅聚"之大仔大女俱樂部

poohpooh1668,
我個人認為BB多唔多講野好視乎平時多唔多人同佢講野, 可以每日帶俊俊去公園/CLUB HOUSE玩, 佢地都鍾意"毛"仿D哥哥姐姐, 相信會有一定幫助.

至於做唔做大仔, 可以等讀左N1先至決定. 我有個friend個仔返學之前係唔同人講野, 但返學後你想佢停5分鐘都唔得!

子爵府

返n1係1月既事,我諗都過晒interview喇,如果考到心儀既就讀,唔係就可能遲一年
coconut 寫道:
我個人認為BB多唔多講野好視乎平時多唔多人同佢講野, 可以每日帶俊俊去公園/CLUB HOUSE玩, 佢地都鍾意"毛"仿D哥哥姐姐, 相信會有一定幫助.

至於做唔做大仔, 可以等讀左N1先至決定. 我有個friend個仔返學之前係唔同人講野, 但返學後你想佢停5分鐘都唔得!

別墅

若果你有意思比俊俊做細仔, 咁就要行定出年8月入K1果條路, 到時俊俊進度理想都可以即刻讀K1吖ma! 決定就當然可以讀左N1先啦!

子爵府

所以都照報左先啦,可能有日佢一起身口若懸河咁講野呢 (發夢 )
coconut 寫道:
若果你有意思比俊俊做細仔, 咁就要行定出年8月入K1果條路, 到時俊俊進度理想都可以即刻讀K1吖ma! 決定就當然可以讀左N1先啦!

大宅

coconut,

我姪女將會於九月返創價,我都考慮報,
其他九龍塘的有考慮嗎?

coconut 寫道:
longleg,
係咩?!
我暫時只係報左大埔st. paul., 不過都睇緊其他!

別墅

longleg,
我都打算repeat K1果年比Justin轉去九龍塘, target係根德園/St. Cat.

洋房

Hi longleg,

I also plan to enrol my son to 創價 for K1 in 2006. I send him to playgroup three times a week now, and hope he can adapt to school life earlier.

[quote]
longleg 寫道:
coconut,

我姪女將會於九月返創價,我都考慮報,
其他九龍塘的有考慮嗎?

[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10714;112/st/20031224/n/my+boy/dt/12/k/141d/age.png[/img]

大宅

hi 三家姐,

聴聞都有好多家長喜歡創價,都會有好多人報名,希望大家好運啦!

別墅

longleg, 三家姐 and All,

香港創價幼稚園 Hong Kong Soka Kindergarten

網址:www.soka.edu.hk
學校類別: 非牟利
辨學團體: 香港國際創價學會
幼稚園資助計劃: 已參加
創校年份: 1992
校訓: 堅強, 正直, 活潑
校車服務: 有
家長教帥會: 有

最低入學年齡: 2歲8個月
報名日期: 約10月
入學面試: 面談

學費 (全年11期): HK$1429
書簿費: 約HK$1500 (全年)

教師人數: 34
外籍教師人數: 4
帥生比例: 1:10
主要教學語言: 廣東話
其他教學語言: 英文, 普通話
教學模式: 活動教學
學制: 半日制

校園面積: 1455平方米
課室數目: 11個
特別室: 唱遊室, 體育室, 圖書室, 教學資源室
其他特別設施: 自由活動區, 視聽器材, 隔聲設備, 多媒體設備
一般升讀小學: 官, 津小學

Source from 選擇幼稚園, March 2005, Apple Daily Ltd.

大宅

Dear all,

香港創價幼稚園http://www.soka.edu.hk

派表日期(申請06/07學年入學)
2005.10.24-2005.11.05

收表日期(申請06/07學年入學)
2005.10.24-2005.11.05

子爵府

想問下大家, 點樣分大仔定細仔呀? 我比朋友搞到我自己亂晒, rachel係31/12/03出世, 咁如果跟03年既bb一齊讀書, 係咪叫細仔呀? 跟04年出世既小朋友讀書係咪叫大仔呀?

大宅

rclamlam ,

妳講得

子爵府

rclamlam,
If Rachel studies K1 in Sep. 2006 (she is 2 years 8 months old), she will become "small girl" while studies in Sep. 2007, she will be the "big girl" (she is 3 years 8 months old). There is no relationship whether she studies with 03 bb or not as some 03 bb will study in 2006 and some in 2007.
rclamlam 寫道:
想問下大家, 點樣分大仔定細仔呀? 我比朋友搞到我自己亂晒, rachel係31/12/03出世, 咁如果跟03年既bb一齊讀書, 係咪叫細仔呀? 跟04年出世既小朋友讀書係咪叫大仔呀?
妹妹1歲la~

子爵府

Holmanma,

我想確認下我既諗法姐, 我都係同rachel報左06年9月讀pre-nur, 即係2007年9月先讀k1.

別墅

rclamlam,
Holmanma 同 CarmenYsm 講得冇錯!
所以如果Rachel係2007年9月讀k1, 佢就會係大女! 因為佢將會3歲8個月大.

大宅

請問這裡的媽媽
是不是都想子女做大仔大女
我都是咁諗
所以現在是報幼稚園高峰期啦
我住青衣的
大家有無好的幼稚園介紹給我?
san :-P

首頁

尾頁

跳至