興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

在此聽過高手話有一隻叫「花生x (唔識打)」既肥料好好,於是在花墟買左一袋。

前日返家,聞到垃圾味,以為係樓下垃圾站發出既臭味,不以為然。

第二朝細問,原來姐姐落左d「花生x」落植物度。佢話好臭,直頭係鄉下d雞屎發酵左既味!!!

我都唔明,一開已經聞到惡臭,點解仲要放落去。

現在我唔捨得掉左d植物,但又頂唔住d臭味,點算好呀

請問有無d方法可以解臭?

有無人可以話我知要臭幾耐?
謝謝

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

用少少泥蓋面,放係通風位,早晚淋水。

臭味兩、三日散。

大宅

用泥覆蓋應不臭, 如果是dry, 應有香味, 可能是濕左,現在將成袋花生麩放進泥裏撈勻再用泥覆蓋。 遲一d, d泥就會變肥泥!
原帖由 叉燒媽咪 於 10-10-10 23:57 發表
在此聽過高手話有一隻叫「花生x (唔識打)」既肥料好好,於是在花墟買左一袋。

前日返家,聞到垃圾味,以為係樓下垃圾站發出既臭味,不以為然。

第二朝細問,原來姐姐落左d「花生x」落植物度。佢話好臭,直頭係鄉下d雞屎發酵左 ...

大宅

我以前住村屋成日買來種菜OR花,好好用呀!
我去賣菜種的店買好乾爽同有花生香味好正嫁!
我一直買散裝,用一斤買一斤好方便。

侯爵府

好媽媽勳章

多謝各位~

香.... 我真係一d都聯想唔到..... 佢乾既時候係香, 但濕左會變超超超級勁臭? 定係花園街個亞姐欺騙我,比袋雞屎我…

我今日收工拿拿臨去日本城買左袋泥, 聽朝放上去,希望可以早日有清新空氣

再一次多謝各位。

原帖由 chris_lo 於 10-10-11 13:50 發表
用泥覆蓋應不臭, 如果是dry, 應有香味, 可能是濕左,現在將成袋花生麩放進泥裏撈勻再用泥覆蓋。 遲一d, d泥就會變肥泥!

大宅

正常是有花生的香味, 如果有嗅味, 貨品是有問題的。
原帖由 叉燒媽咪 於 10-10-11 22:58 發表
多謝各位~

香.... 我真係一d都聯想唔到..... 佢乾既時候係香, 但濕左會變超超超級勁臭? 定係花園街個亞姐欺騙我,比袋雞屎我…

我今日收工拿拿臨去日本城買左袋泥, 聽朝放上去,希望可以早日有清新空氣

再一次多謝各 ...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

本身買番黎係唔係有香味同乾身架? 您係唔係落得太多? 花生麸本身係未經發酵,係加入泥後有水先發酵,所以如果落太多就會AU臭,同埋發酵時會產生熱等問題。

http://www.lcsd.gov.hk/green/b5/organic.php

上面條LINK請睇3.1

侯爵府

好媽媽勳章

我都唔知呀, 因為係成pack買返黎 & 開既時候我唔在場.

姐姐話今朝放新泥上去既時候, 見到d肥料+泥入面有好多蟲, 好嘔心, 所以鏟走左d肥.

召藥師, 多謝你~ 我好耐無上bk, 一上黎問野, 你依然係甘好人, 分享你所知既一切

當然, 其他mami都好熱心, 好好人. 謝謝!

原帖由 召藥師 於 10-10-12 17:55 發表
本身買番黎係唔係有香味同乾身架? 您係唔係落得太多? 花生麸本身係未經發酵,係加入泥後有水先發酵,所以如果落太多就會AU臭,同埋發酵時會產生熱等問題。

http://www.lcsd.gov.hk/green/b5/organic.php

上面條LINK請睇3 ...

侯爵府

好媽媽勳章

我估都應該有問題啦.... 下次我會用返黃豆渣... thanks!
原帖由 chris_lo 於 10-10-12 16:08 發表
正常是有花生的香味, 如果有嗅味, 貨品是有問題的。

超級版主

原帖由 叉燒媽咪 於 10-10-12 11:15 PM 發表
我都唔知呀, 因為係成pack買返黎 & 開既時候我唔在場.

姐姐話今朝放新泥上去既時候, 見到d肥料+泥入面有好多蟲, 好嘔心, 所以鏟走左d肥.

召藥師, 多謝你~ 我好耐無上bk, 一上黎問野, 你依然係甘好人, 分享你所知既 ...

大家互相幫忙0者

生得蟲,即係好營養,如果唔想浪費,一係成包叮吓佢(如果唔怕整污糟個微波爐),又或者燒/炒/焗下佢,殺哂d蟲卵。

首頁

尾頁

跳至