自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

阿囡嗰間唔開架...我都不知幾想學校搞呀!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

大家都有不同既意見, 其實真係唔想好似爭論咁

我只講開p都可以係為開心唔係為慶祝的~ 只要小朋友開心, 佢唔驚又enjoy扮鬼扮馬既我就覺得ok la. 如果係幼稚園, 佢地返到去都係玩下同食下野姐

原帖由 siulili 於 10-10-12 17:42 發表
開PARTY咪慶祝囉, 唔開心,你會唔會去開PARTY呢? 其實我自己無宗教,唔會介意, 但對於有宗教信仰的人來說,可能真係介意架。 學校要搞,其實自已好唔想仔女去參與,咁可以點處理呢? 同埋呢個都唔係咩正統節日,對於某些宗教來說更唔 ...

伯爵府

我都唔想爭論,之前都講過,係開心才會開P的,我未聽講有人,因為有咩唔開心嘢而去開P傷心囉。 大部分人開P都係會話, 咁開心,開個P去慶祝下啦。 所以我會將開P同慶祝劃上一個接近的等號。

當然, 日日都可以開P,但如果選擇呢一日開P,咁當然會當你係因為開心而慶祝佢啦,唔係咁多日唔選,係要選呢日?

我都重申左,我無任何宗教信仰,學校搞唔搞,對我呢D人真係無乜問題, 只不過我都係身邊有朋友真係基督徒,咁同佢地傾計時得知佢地的感受, 我才對呢個POST作出回應啫。

咁私人搞的派對,我更加唔會有任何爭辯的需要啦。

原帖由 wing 於 10-10-12 17:56 發表
大家都有不同既意見, 其實真係唔想好似爭論咁

我只講開p都可以係為開心唔係為慶祝的~ 只要小朋友開心, 佢唔驚又enjoy扮鬼扮馬既我就覺得ok la. 如果係幼稚園, 佢地返到去都係玩下同食下野姐

...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 maggieymh 於 10-10-12 16:30 發表
係咪e+唔俾學校慶祝?
好多kg 都有, 其實唔係咩慶祝, 只不過係小朋友扮鬼扮馬gathering, 但有d基督教學校講明係魔鬼嘅野, 唔會有function, 學校唔攪, 自己屋企人攪, 都係party一個。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

男爵府

原帖由 醜樣豬 於 10-10-12 17:44 發表
我哋間幼稚園因為係基督教,所以無慶祝哈佬喂嘅~

因為周圍都有halloween飾物,所以會係10月學校開生日會,比呀女帶一d halloween頭飾!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 peggy@_@ 於 10-10-12 18:33 發表

因為周圍都有halloween飾物,所以會係10月學校開生日會,比呀女帶一d halloween頭飾!

唔太誇張都OK架

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囝學校有,囝囝好開心ga.

禁止訪問

畀面勳章

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 CALVEN 於 10-10-12 18:47 發表
我囝學校有,囝囝好開心ga.

so fun

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

其實都係party之嘛.....咁開左halloween party係咪無左生日會呢???

唔係間間都個個月有生日會架,果個月有慶祝會就無左生日會。

咁好似個個月有生日會開心d喎

大宅

原帖由 牛精仔 於 10-10-12 18:30 發表
好多kg 都有, 其實唔係咩慶祝, 只不過係小朋友扮鬼扮馬gathering, 但有d基督教學校講明係魔鬼嘅野, 唔會有function, 學校唔攪, 自己屋企人攪, 都係party一個。 ...

咁講,好多節日都唔係慶祝啦!中秋節gather一齊食下月餅玩下花燈,Christmas開下party唱下聖詩,新年gather一齐拜下年.
咁e d 節日本身有意義,老師/parents在玩/開party之餘亦会解釋節日源頭,記念什麼慶祝什麼.
咁e d 都係+ve的事情.
如果鬼節都應該開party,咁盂蘭節,清明節不如都開啦.仲有愚人節添!
咁birthday party之外,死忌生忌都開好未?
不喜勿插!

男爵府

我仔仔今個月29號開halloween,31日就係仔仔正日生日。哈哈!

首頁

尾頁

跳至