心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

"真係我99對我都仲好過自己個亞媽"
i am the same case with you !!! 我打電話回家,媽媽接電話問我"打來做咩呀?",我話"無事唔可以打來咩??",真係好hurt呀,難道真係要有什麼事/reason 先可以打返去咩????

原帖由 annababe 於 10-10-21 11:28 發表
唯有叫自己唔好太過執著啦!唔係點.....真係我99對我都仲好過自己個亞媽。我99其實都好鍚我老公,但對我姑奶都唔差,間中就打去同佢傾電話,感情好好,見到都好羨慕。

...

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔好講母女,做兄弟姐妹,朋友。。乜都講緣份,唯有睇開D,幸好你99唔錯,咪當自己阿媽一樣囉!

原帖由 edunpx 於 10-10-22 00:07 發表
母女都講緣份~~

大宅

你有無比家用亞媽呀?? 你家姐係未比好多呢?
有時亞媽都幾現實架? 邊個比得多就錫邊個多啲架啦!!!!

同埋係錫仔多過錫女!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 edunpx 於 10-10-22 00:07 發表
母女都講緣份~~

同意..

你巳經好好啦, 話晒你BB出世時你媽咪仍健在, 而且你都識得講你家姐孝順D啦, 唔好計較啦, 佢都照顧左你咁多年, 錫左你咁多年...諗返以前D好野, 珍惜眼前人啦...

~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

男爵府

算啦,都唔係你一個人有甘既情況,我都係一樣,開頭我都好唔開心,報來想通了,只要做好自己既本份,就不用理她對你係點,對你好米當bouns囉,甘樣自己會好過d,對得住自己就可以了

大宅

原帖由 annababe 於 10-10-18 18:03 發表
我媽咪同我daddy都好鍚我家姐,可能佢比較孝順,所以自我家姐生第一個bb時,我家姐都冇出聲我媽咪就義無反顧咁去幫我家姐湊bb亦搬埋去我家姐屋企,而家我個兒甥仔而家已經有3歲幾返緊學。前幾個月我個bb都出左世,主力係我99同 ...

有時我覺得做母女都要講緣份, 後生時我往往想不通, 但 而家年紀大啦, 我只明白到我係做到問心無愧, 就無需太介懐了

男爵府

我媽都係.佢成日話我同佢冇緣,佢成日話我唔關心佢,唔理佢.日日放工返黎,我都想有私人時間做自己野,唔使日日同你傾今日做左D咩.我唔鐘意咁家.佢就話我同佢冇緣.成日打黎催家用,成日打黎叫我加家用.點會有緣.我自己都有頭家呀.
我成日都覺得老豆對我都好好.但係剛剛新年佢比左幾千我弟弟買衫,話唔比我.之後我弟弟就話比D啦,咁佢先比左D我.係我弟弟既一半.
我.....講真,真係心淡了....10隻手指奐點會冇長短.

侯爵府

醒目開學勳章

隨緣啦, 唔好強求咁自己會開心d.

大宅

My Mum and 99 are the same kind and they won't help me. So what! Sometimes we just have to help us by ourselves! Be strong!

禁止訪問

畀面勳章

大宅

唔好唔開心啦....我都係比媽咪冷落架!!
我依家一家三口同媽咪住,我仲係細女...我家姐同細佬都結哂婚
我呀媽對眼度只係錫我家姐同細佬...我個女讀幼稚園放4點幾
我要啦啦聲趕返屋企幫佢煮飯,佢都黑哂口面架!!!!
佢個面口都好難睇下架~~有d咩好野都留比佢2個,而我就咩都冇
真係好心酸架,所以我依家都寄情落去個女度!
希望你都唔好諗咁多啦,之後佢會知邊個係最錫佢既人!
加油加油

大宅

真係唔係个个媽咪都對自已好的.講都冇人信,我係獨女但我媽咪話不可以打擾她的生活而她也不需要我給她錢.我同她都是有緣冇份了.
我重慘啦.我99同我阿媽一样自私從沒有幫我湊細路.最衰我太好生養,重生理孖胎,鬼禁難凑,又唔食又唔罰,日日都嘈到死,就黎連印傭都頂唔順. 還有一个要閙才肯做功課的大仔. 我重要返工才可以養這班細路. 你話死唔死!
唉人地7个大人(爸,媽,99,老爺,婆婆,公公加工人姐姐)凑–个金波羅,而我地就冇人冇物地凑3个百厭到死的細路. 唉....

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

醒目開學勳章

alicealice313 發表於 11-4-16 23:12
我媽媽在我小時候已過身,我都無爸爸疼惜過, 在他心目中我只是一個工人, 每日都有做唔完既家務,直到最近31-1 ...

翡翠宮

畀面勳章

我媽咪都係咁 可能本身我同關係差喇~
所以佢對我同我bb一d關心都冇.

大宅

我媽咪都係偏心,i don't mind,我心底其實孝順佢。

伯爵府

好媽媽勳章

你有奶奶錫都好過無啊! 我連奶奶錫我都無份啊! 算啦! 唔好計較咁多, 免得自己唔開心.

別墅

換個角度諗, 或者你媽咪係放太心你, 太唔放心你家姐, 所以將成副心機放哂在你家姐度。

我見過有 d case,係個男仔嫌個阿媽日日問長問短煩到爆,反而佢家姐就成日同 d fd complain 個阿媽唔理佢....

大宅

自問自己冇乜父母緣.
我喺小二阿媽已經跟佬走咗, 自此我都再冇見過佢, 直到今時今日.
其實妳阿媽唔關心妳我覺得唔緊要嘅, 因為仲有好多親人同朋友關心妳架嘛.
所以妳唔好唔開心, 要加油啊!

男爵府

我家姐大我一年...細個出世無耐就寄住伯伯屋企,到2歲幾要返幼稚園先接返我一齊住
我一直都唔明,佢地點捨得同我分開,佢地話果陣我細,湊唔黎...咁家姐都係大我一年姐...有差幾遠?
細個我係比較百厭比較曳,家姐係文靜D乖D...父母親戚都鍚家姐多D...有時我曳係上黎,佢地會話我係撿返黎/石頭爆出黎,我真係覺得係架...好多時都覺得佢地3個先似係一家人,我好似個局外人咁
到返小學,我小學6年比同學蝦足6年,佢地完全無原因蝦我...我係學校比人蝦完,返到屋企又唔敢同父母講,仲係識話比家姐知...但D情緒屈住屈住,自己都知自己係好曳...父母親戚見我曳,又更加厭惡我...
果陣我曳起上黎,父母會捉我沖凍水涼,拎衣架當滕條咁打我,嬲起上黎會大巴大巴星落我塊臉...但我家姐係從來無受過呢D體罰,仲係得唯一一次,我同家姐一齊唔知做錯D咩,爹地嬲起上黎星左我地一人一巴,星家姐果巴仲比戒指印打到紅左,媽咪見到即刻好心痛上前呵返家姐,仲罵爹地做錯打得咁重手...但佢從來無係爹地打完我之後咁呵返我
之後升到同家姐同一間中學,我脫離比同學仔蝦既日子...係學校比較沉靜,但上堂比心機聽書,好多老師都睇好我...中一至中四呢段時期,我係學校參加camp、做perfect、參加遊學團去台灣、做libarian主席、senior perfect...全部都係得老師推薦先有機會做5...但每次媽咪知道後,只係識問點解我有份,家姐無(意思係竟然係我唔係家姐)
到中五,我係online game識左個男人同佢拍拖(我果陣好天真、好蠢既),又因為呢個男人背景唔多好,我唔想同屋企人講太多,所以拍拖果段時間同屋企人關係好冷淡...係呢個時候,我屋企人先開始重視返我,怕會無左我呢個女...但果陣同媽咪吵起架上黎,佢講d說話係難聽到我唔敢信佢係我媽咪...
拍左9個月左右,開始同當時男朋友成日吵架,屋企人見我成日唔開心,就比較就我.....係果時關係先開始好轉
18歲生日,我媽咪仲買左條好貴既頸鍊比我,我收到時嚇親,無諗過佢會咁買條鍊...(最衰上年唔見左,應該係街跌,之前見個扣壞已經去珠寶店換過扣,點知都係再跌>.<想買返個同款既都搵唔返)
拍左年半拖,終於分手...無正式同家人講,但佢地見我少出街、少電話都開始估到...之後媽咪一直都好就我,除夕果日我忽然話想bbq,估唔到媽咪真係即刻著手搞,果晚叫埋d親戚一齊係屋企樓下bbq...
但我知道佢心底最鍚果個都仲係家姐,佢係重視我多左,但真係要佢選擇,依然係偏心家姐
因為家姐中五果年repeat,我同家姐變左同屆生,一齊升上左中六...
讀預科,就係時候要諗大學...但大學既學費貴,屋企經濟唔算好,更無可能傾得上同時供兩個人一齊讀大學...媽咪就係家姐唔在場時半明示半暗示咁同我講屋企供唔起2個人讀大學...其實我都明既,反正我自己知自己事,本身英文好差,升到上預科都算好彩,我自己亦唔打算一定要讀大學...放榜見自己差英文合格就可以勉強入冷門科大學,反觀家姐仲差頗多分...之後我決定唔哂時間,早d出黎搵野做,搵左9個月總算搵到...而家姐就決定再自修一年,我雖然唔睇好,但亦唔敢反對......媽咪當然係支持佢...
至今,我同屋企人關係都算唔差,但始終比唔上家姐係佢地心目中地位,不過自問我確實無家姐對佢地咁細心...或者都係注定既,而家諗開左都無話怨唔怨

ckat  我睇哂成篇, 我都覺得你諗開左! 一D都無嬲你屋企人!
不過我想知最尾你 家姐有冇讀大學?  發表於 11-5-6 21:51

首頁

尾頁

跳至