跳至

首頁

尾頁

別墅

bb出左世20日人仔,但係呢幾日飲完奶都唔訓,搞到我冇得休息好辛苦呀

大宅

我個仔都係呀...俾奶咀佢食,食左幾下又喊,點TUM都唔訓...抱到手都軟..

子爵府

係咪唔夠奶奶丫?
我亞囝都係架... 一唔夠訓就知佢唔夠奶奶.. 再開多1安度.. 食度一半就訓! ^^

大宅

爸B勳章

BB飲完奶唔肯訓教!!!

我阿B佢都係咁, 不過多數佢係唔夠奶食, 我係俾人奶 (又有機會係著衫多過熱, 或者有D嘢佢唔鐘意(eg. 佢唔鐘意d被蓋住著腳, 唔鐘意件衫仔等等.....), 所以你要耐心觀察吓先得.

子爵府

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

我個囡都係咁, 多數抱佢一陣加行吓,佢就會開始瞓

複式洋房

我個囝要抱..仲唔比人坐..要行來行去...

大宅

yes, 我都覺得係唔夠飽, 所以喊/唔瞓, 我個仔都係咁, 佢喊, 以為佢眼瞓, 抱佢抱到佢瞓著, 一放落床又喊過, 之後開多2oz比佢, 佢就瞓得好好, bb要求好簡單, 食得飽就瞓得好, 大家都要努力呀~

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我之前幾日都係因為咁而好depressed, 但後來我媽咪見我咁, 就黎我屋企, 幫我睇BB, 佢話我比唔夠衫BB, 同埋可能BB唔夠飽, 之後加左奶, (2oz->3oz)同比多件衫BB, 就好好多啦!!!, 起碼無成日喊, 但有時夜晚都係唔肯訓, 但我無理佢, 放佢係床仔, 自己玩一陣就訓啦, 大家加油呀!!!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

醫生都話咁細個未懂扭抱,通常都係唔夠奶

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

但我問過健康院啦, 頭一個月都係最多比4oz一餐, last 4個鐘再餵, 唔好不停加奶呀, 如果唔係, 好易變大隻B呀
每日望住佢哋就充滿力量啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

4OZ??

我去過健康院,d醫生都係話bb因人而異,無話要食幾多。

我睇罐奶粉包裝建議,佢話bb 係4-8 周要食4oz, 每日5-6次。

bb由出世都係每3hr食一次(由初初2oz到now 要食4oz),我唔知要点,先可以adjust到4-5hr食一次。

同埋都唔知点去戒夜奶。我現在半夜起身,整奶粉的動作好慢,bb cry到插天咁....唉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

係....我媽話要4個月先好抱bb....免佢扭抱。

有時見佢cry到唔瞓都唔知点算好。唯有陪佢到下餐佢really想食/肚餓的時間。

原帖由 Queeniebaby 於 10-11-2 00:32 發表
醫生都話咁細個未懂扭抱,通常都係唔夠奶

別墅

而家我俾3 - 4安奶bb飲,3 - 4個中一餐未夠中既話我會等到差唔多先俾佢飲,夜晚個餐係10點至12點,有時bb飲完佢訓左我會一齊訓,等佢肚餓先會再俾佢飲,而家飲完11點或12點個餐佢可以訓到 4 - 6個中

大宅

我b都係成日唔訓,抱又喊唔抱就喊到面都紅曬,我都唔知點好! 已經3-4hrs餵一次奶咁都唔夠,咁係唔係要加奶,但bb剛剛一個月大,我唔想佢變大肥仔呀~

珍珠宮

虎到金來勳章

原帖由 盧BB 於 10-11-12 02:20 發表
我b都係成日唔訓,抱又喊唔抱就喊到面都紅曬,我都唔知點好! 已經3-4hrs餵一次奶咁都唔夠,咁係唔係要加奶,但bb剛剛一個月大,我唔想佢變大肥仔呀~ ...

係咪太熱OR太凍呀? 你試下用包被包住佢啦.

大宅

我有留意佢是否太熱/太凍的問題,但又不關事,仲之佢就好中意夜晚發脾係咁喊,攪到我地冇得訓,唉~~

複式洋房

我BB都唔肯訓,最慘係夜晚

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

比肥仔水佢得唔得呢?我懷疑阿女係肚仔唔舒服

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

比肥仔水佢得唔得呢?我懷疑阿女係肚仔唔舒服

複式洋房

唔夠飽?
要換片?
鼻塞透氣唔舒服 ?
梗有一樣嘅,細心觀察,我 BB 初時都係咁,搞掂就有覺好瞓 !
但係我個B 好快就叫肚餓,一餐食多少少又食唔落嘔奶,焗住都係要成日起身...

首頁

尾頁

跳至