論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我屋企個賓姐黎左差唔多2個月, 每日都有野唔記得做, 包括steam fish唔記得買spring onion(已有3次), 每日個水壺都只有好少水, 成日唔記得沖水, 煮意粉唔記得肉同雜豆, 做野欠缺主動, 屋企成日好多dust, 叫佢抺佢先至抺, 話佢又黑面, 佢又唔識同我個仔玩(佢2.4yrs), 我個仔都唔跟佢....佢原先只係hk照顧個5歳到9歳(2個合約), 冇照顧個咁細個, 加上我e+又有左4個月, 出年3月會生仔佬, 我好担心佢唔掂, 對住佢又勞氣...

agent介紹個斷約工人俾我, (佢地2年內炒工人可換斷約或者海外). 佢做左1年8個月, 照顧過1.5yr仔, 個僱主可能係屋企有婆婆照顧加上佢年尾會去外地, 所以唔需要佢, 偏主寫封ref letter好靚仔, 又hardworking, honest, 但係就唔肯俾電話, 即係冇得check 佢真正工作表現! 不過講真, 如果個工人真係有big mistake, 我自己就唔會寫封咁好letter俾個工人囉!

講番個工人, 佢比起我e+個工人樣樣都優勝, 包括個性, 態度, 經驗(佢話哂都照顧個1.5yr).....所以我都唔知點好, 請唔請好呢? 但係斷約始終有d担心, 請各位mami俾下意見....thx

大宅

好媽媽勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-26 15:42 發表
仲爭4個月都唔要埋佢? 仲可以扣埋42日即係要多3個零月就可以令工人完約, 做靚個紀録, 咁都唔幫個工人一把?( 如果工人做得好的話), 係都唔俾佢完約, 咩原因? 俾得咁好的reference letter, 但又唔肯俾電話?

以前我見 ...

這個就係我最concern的問題, 不過佢封信係打出黎, 用printer出, 個僱主係封信上有簽名的. 其實真係好難prove封信係真定假?

大宅

好媽媽勳章

多謝咁多位MAMI意見, 我終於都請左個斷約工人, 因為:
1) 個前僱主肯打電話俾我, 同我講佢D野, 佢並唔係做左D咩錯野而要炒佢, 係因為佢某些私人理由
2) 個工人雖然唔算表現好好, (好好的話, 就renew佢啦), 但係佢都算ok, 起碼有差唔多2年在港經驗
3) 我請呢個工人只雖俾$500, (呢個agent2年內可換斷約或海外工人, 只係俾$500手續費), 海外我又覺得我信唔過, 好似隔山買牛咁!
4) 因為我係全職媽媽, 如果請個完約工人係好難會有人肯做, 仲要睇2個 (出年3年小b出世)
5) 我實在頂唔住屋企呢件賓姐, 每日都有野要你丙佢, 佢好似真係想你炒佢咁, 佢咪又係完約工人, 咁又點呀! 一樣咁差, 所以斷約同完約都係冇咩分別, 請工人只係講運氣!

首頁

尾頁

跳至