論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個姐姐係一個本地韓國家庭2年約,之後新僱主10日就炒(原因係有錢佬靠秘書請左個工人,請左返黎又覺得6個工人太多),兩個前僱主我都有打過去,問過真係無問題先請,第一個僱主都係大讚(我聽到佢d英文有明顯韓國人口音,確定唔係扮既~)宜家黎左4個月,整體有80分以上。
如果當初無得打比僱主,我一定唔會請~

大宅

post her name,maybe Bk mami use it b4(maybe me)
原帖由 cacanov06 於 10-10-26 15:33 發表
我屋企個賓姐黎左差唔多2個月, 每日都有野唔記得做, 包括steam fish唔記得買spring onion(已有3次), 每日個水壺都只有好少水, 成日唔記得沖水, 煮意粉唔記得肉同雜豆, 做野欠缺主動, 屋企成日好多dust, 叫佢抺佢先至 ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有些AGENT真係好無良...
原帖由 118528 於 10-10-26 17:23 發表
我 8 月時都比個 locoal 斷約印 in 過,
我唔想 in 但個期無咩工人, c6 又比壓力我,
所以前後成家人連同 resign ge 工人都比佢 in,
我都 ok, 但佢不簡我 (可以有 2 個仔 & 6299 成日入黎, 佢講明唔 like),
agent 話 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 carol878 於 10-10-26 17:03 發表
斷約工人一定唔請,ref letter 我唔係好信, 就算顧主真係打嚟同我推薦我都唔信,點知係咪真係佢顧主(除非個顧主我識得).啲AGENT+工人太多古或野所以寧擇海外都好過博. ...

就算係海外, 都好難講, 因為有啲係斷約返去換個護照再申請過嚟, 僱主真係無從知道佢啲o既history, 好希望香港能有個外傭資料庫, 好等僱主喺聘請佢哋時多啲掌握資料, 唔係任得佢哋同agent up, 僱主就俾人呃!

大宅

畀面勳章

我都剛剛炒了一個, 做了1.5年, 頂唔順炒左, 不過我都有俾ref letter + my contact no., 等下一手識打俾我問.

樓主, 斷約工人唔好請(我己試過2次), 有疑惑更加唔好請.

大宅

樓主,我都係啱啱抄咗個工人, 佢仲有4-5個月就到期, 同埋我個仔係1.5yr, 同你講既好似, 你最好post佢個名出黎比其他bk mami 認吓, 可能幫到你.

但希望唔係我件極品! 我同agent講, 唔好將佢介紹比人喇, 唔好再害人, 但agent有錢點會唔賺!!

莫講話斷約, 就算完約都未必係好嘢, 係好既, 為咩唔同佢續約呢?? 一定有問題啦!
同埋, ref letter呢家嘢都唔知真定假, 你都無辦法去證實.

男爵府

better to call the previous employer... i interviewed a斷約工人 (got fired after working for 1yr & 7 months) couple months ago.

I was happy with her during the interview and she got reference letters and even got ex-employer's number (a Westerner).

I called.. and comments were great from the employer in regarding her performance and personality... until i asked about her honesty and load matters...... the truth was disappointing ... but the ex-employer still not too negative as there is no actual evidence.

So... you have to be careful coz' different employers have different standard.

原帖由 cacanov06 於 10-10-26 15:33 發表
我屋企個賓姐黎左差唔多2個月, 每日都有野唔記得做, 包括steam fish唔記得買spring onion(已有3次), 每日個水壺都只有好少水, 成日唔記得沖水, 煮意粉唔記得肉同雜豆, 做野欠缺主動, 屋企成日好多dust, 叫佢抺佢先至 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前我個agent又係介紹一個做咗1年斷約的工人俾我, 又係話哩個唔係嗰啲做咗好短時間斷約的, 應該可以的, 我心諗, 做咗1年先斷, 又係唔妨好, 僱主一定忍乜咁忍佢到終於頂唔順先炒佢.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 AndyRain 於 10-10-26 15:38 發表
若我工人真係做得好, 我好樂意放我既電話係封ref letter度, 向下一手準僱主推介佢的.

你自己小心啦.

我之前個陽光賓寫封ref letter叫我簽俾佢,我係佢面前睇完撕爛佢,因為寫得太行,淨係幾時至幾時係我度做工人,工作內容包括D咩家務等...

我跟手用電腦打過封堅野,內容係大讚佢做事、對小朋友及僱主等無微不至,性格溫婉純品,工作認真誠實等等,仲特別留晒電話及E-mail add等,我同佢講,如果見工時新僱主需要搵我,24小時隨時歡迎打電話俾我,因為我比佢評分係120分!

大宅

好媽媽勳章

多謝咁多位MAMI意見, 我終於都請左個斷約工人, 因為:
1) 個前僱主肯打電話俾我, 同我講佢D野, 佢並唔係做左D咩錯野而要炒佢, 係因為佢某些私人理由
2) 個工人雖然唔算表現好好, (好好的話, 就renew佢啦), 但係佢都算ok, 起碼有差唔多2年在港經驗
3) 我請呢個工人只雖俾$500, (呢個agent2年內可換斷約或海外工人, 只係俾$500手續費), 海外我又覺得我信唔過, 好似隔山買牛咁!
4) 因為我係全職媽媽, 如果請個完約工人係好難會有人肯做, 仲要睇2個 (出年3年小b出世)
5) 我實在頂唔住屋企呢件賓姐, 每日都有野要你丙佢, 佢好似真係想你炒佢咁, 佢咪又係完約工人, 咁又點呀! 一樣咁差, 所以斷約同完約都係冇咩分別, 請工人只係講運氣!

大宅

我工人的前僱主都讚到個工人好好(做咗9yr)咪又係不知所謂.同小朋友返學搭車,工人行安全島,呀仔行馬路都唔拉呀仔返安全島.同佢講仲話冇車.第二朝再同佢講都係話冇車呀太太.都係睇你好唔好彩.

男爵府

其實斷約唔一定係工人差, 完約又唔代表工人好, 真係講運。我而家個姐姐, 都係斷約的, 但我agent推介"呢個妹係好野黎", 咁我信個agent, 就請左。做落姐姐真係幾好囉, 雖然唔係100分, 但都有90分, 最欣賞佢做野make sense有分寸。最近我生左妹妹, 佢又揍得bb好好, 剩係呢樣, 我已經好多謝佢。

祝你都無揀錯, 請個好姐姐。

原帖由 cacanov06 於 10-10-28 14:00 發表
多謝咁多位MAMI意見, 我終於都請左個斷約工人, 因為:
1) 個前僱主肯打電話俾我, 同我講佢D野, 佢並唔係做左D咩錯野而要炒佢, 係因為佢某些私人理由
2) 個工人雖然唔算表現好好, (好好的話, 就renew佢啦), 但係佢都算 ...

首頁

尾頁

跳至