夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

又一個自以為事同自大嘅蠢女人.....世界之大, 吾通D第三者只識得同人老婆比較, 佢哋眼中係咪以為只係後生過人哋老婆少少, 咁就係贏咗個男人同全世界呢....? (眼界好淺窄...)
D第三者有無用個腦或者用個心去睇吓....究竟男人個內心點睇佢太太呢...? 好似以前攪我EX個女人咁, 佢跟本吾知我咩底蘊(外表, 學歷, 思想, 性格, 優點), 佢只憑男人嘅謊言去認為我呢個女人一定差過佢, 哈....幾白痴...! 我個EX其實咪又係食免費餐....佢話:"有個女人送上門, 又話我最好, 又講到幾愛我...吾通我一嘢BAND埋去, 話比佢知最愛老婆, 你吾值得令我放棄我老婆咩..., 如果咁講就無得玩落去啦...."! 可想而知...我個EX當佢係....SHIT啦...!
仲有, 我相信所有男人都吾會同第三者講, 佢哋平日同老婆有幾好, 例如: 尋晚同老婆做完愛, 大戰幾多回合; 又或者點樣氹個老婆.....吾通話比你知咩....! (我個EX以前有第三者時, 佢嘅次數仲多過以前同居..., 又轉晒保險受益人比我, 又比幾十萬我....!)呢D嘢第三者又會吾會諗吓, 個男人內心如果最愛係第三者, 咁做果D嘢保住個老婆做咩.....得閒得滯咩.....!
不過以我經驗去睇....只要個男人一日未反轉豬肚, D第三者都吾會死心.....! 吾緊要啦....所有第三者都以為自己大把本錢, 大把青春, 繼續啦; 不過我想講, 只要你吾死, 你都會去到二十, 三十, 四十歲....., 你哋慢慢比時間洗禮, 比多D經歷自己, 消耗多D光陰, 製造多D報應比自己, 我寫包單, 你將來一定可以令自己明白"它朝君體也相同"係咩意思....! 一路好走啦...第三者!

男爵府

對與錯,好簡單,你問下自己,如果自己個女係咁樣,你會唔會心痛肉赤?

對自己好啲,唔好淪為後備,益左個對老婆不忠,對自己不義的男人!

複式洋房

環保接龍勳章

jsc.chan
我知道你的心態,你要盡量表現你的好,來等一段漫長的歲月,等佢地感情轉淡,你就乘虛而入,所以你唔想比佢老婆知,因為你知道而家佢地感情仍然要好,你驚如果而家穿煲,佢會要佢老婆唔要你,你就人財兩空,所以你而家一直等,仲要表現得好好,大方得體唔計較,等佢覺得你仲好過佢老婆,你就得米,哈哈哈,你唔好話比我聽你唔係咁諗,我實在太過清楚同了解你,不過我話比你聽,你係唔會等到架,嘩架架架架架

禁止訪問

男爵府

我親眼見過一個case,係我的男同事

男人四十歲倒,結左婚十年八年,但我地全部都知佢有個女朋友,都拍左成四五年嘅,當時個女仔大概廿五六歲。男人基本上每晚都係同女朋友一齊,出去玩亦係帶住女朋友,老婆就喺屋企。個老婆明知佢有第二個女人架,嘈又嘈過,喊又喊過,但始終都無離婚,亦無再哭哭鬧鬧。
男人唔肯離婚,應該話,佢唔肯主動去離婚,即係如果個老婆話要離婚的話佢會,但要佢做衰人佢就唔做。個女朋友亦無話要求有名份,情況就好似好多秘密情人咁。
過左三兩年,即係個男人同個女朋友一齊左差唔多七八年,當中有好多次離離合合,但都分唔成手,但感情就開始淡,因為始終係三個人之間的關係,就算成日陪住,個心始終硬住啦。
最終,個男人離左婚,但亦無同個女朋友一齊。
因為,佢識左第二個女人,覺得好愛好愛。
但唔好忘記,想當年,佢都好愛好愛佢老婆,愛到就算自己唔信婚姻制度都娶佢。
佢亦好愛好愛之前個女朋友,愛到就算對住個老婆,都夠膽死同個老婆講「我好掛住佢呀!」
而家,佢又好愛好愛呢個女人...
咁,到底邊個先係佢最愛呢?
祝各位第三者早日清醒,好好愛惜自己!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 dbbp 於 10-11-28 23:34 發表
我親眼見過一個case,係我的男同事

男人四十歲倒,結左婚十年八年,但我地全部都知佢有個女朋友,都拍左成四五年嘅,當時個女仔大概廿五六歲。男人基本上每晚都係同女朋友一齊,出去玩亦係帶住女朋友,老婆就喺屋企。個老婆明知佢 ...

個男人未離婚, 同出邊個女人一齊覺得有激情, 新鮮感, 又有偷ge快感, 離左婚lo,咪開始悶又冇刺激感咪揾過第三個~~

系d第三者成日自以為自己系個男人最后一個女人之麻~~

水晶宮

回應86# dbbp

多謝你提供的case,它是其中一類很typical的婚外情個案。

"祝各位第三者早日清醒,好好愛惜自己!"
Yeah!同意。其實我亦想再伸延地說:各大婆們(女人們)也請清醒,好好愛惜自己!我們女人的最終幸福和快樂是來自自己掌握之中,而不是靠一段關係或一個男人。好好生活、好好愛自己、好好enjoy和珍惜你天賦擁有的!

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 jsc.chan 於 10-11-27 11:45 發表
我都係第三者,但我唔認為係我地錯,我地真係鐘意對方,只係timing問題, 佢係我上司, 第一日見工我就對佢印象深刻, 因為佢高大靚仔, 我承認我有主動, 但如果佢唔鐘意我根本就唔會發展到!佢大我好多不過佢好追得上潮流,佢 ...

你記住今日所講的說話,幾年後再睇返,到時你就知係咩一回事.算啦,而家勸你都聽唔入耳,希望你早日清醒,回頭是岸呀.

大宅

原帖由 friendclub2000 於 10-11-28 19:01 發表
其實,有時侯真係唔明白咩叫緣份.人地話有緣既人會在一起,無緣既會分離.婚姻,有DI人可以一齊直至白頭到老...有DI快則結婚後冇幾耐就出黎玩女人OR識男人,到最後雙方都分開, ...

妳只係將愛情複雜化, 轉牛角尖, 以緣份來美化孽戀, 那些是罪孽而不是妳口中既緣份呀!

妳知道婚姻是甚麼嗎? 婚姻才是最終的緣. "百世修來同船渡, 千世修來共枕眠"

結婚代表承諾, 其實簡單不過. 我問妳, 如果妳同人做生意簽咗約, 之後不停咁尋找更好 offer 而不停咁萎約, 唔通妳又去解釋佢去尋找緣份咩? 那只是他冇誠信, 不停找籍口 去傷害其他人, 是自私既人希望以 "緣" 去減輕佢既 "孽", 明未?

社會日漸道德倫亡, 正確既道德觀不停給人歪曲. 有人話 "一紙婚書唔代表咩", 在我黎講, 一紙婚書仍然重要. 如果妳唔認同婚姻制度背後既意義, 妳絕對有權選擇唔結婚而去不斷追求緣份, 因為一定有更好更有條件既異性.

但結得婚既, 希望遵守規則, 若不認定她/他是最終既唯一, 咁就唔好結婚啦, 害人害物.

人大了, 越發覺以前後生時所追求既所謂激情, 其實係最低b既愛情, 激情只是短暫罷了. 我開始明白, 平淡既細水長流﹑無私付出, 才是愛既昇華.

有望妳看得通.

大宅

jsc.chan,

妳可能會覺得我地依道 d 人唔明妳, 但係我地比得 advice 妳, 其實我地先係最明白妳既一批人, 我地有經歷, 知道最終受傷既會係妳, 會好痛心妳做緊一 d "損人不利己" 既事. 妳而家有好多反駁唔認同都只因為妳 "當局者迷".

我再講大道理妳都唔會聽架喇, 妳就當我好人, 送條 link 比妳, 真係去睇吓. 我見到依個 blog, 應該會幾切合妳心情. 希望妳真的會愛惜自己, 可以回頭既.... 盡早.

http://hk.myblog.yahoo.com/cabby_leung/article?mid=10

公爵府

醒目開學勳章

回復 91# rainbowhere 的帖子

無用! 佢呢d人都不會反醒, 根本就自以為事, 等天收! 呢個世界夠有好多人都比男人呃不知不覺地做左第3者, 咪又係要抽身, 佢呢d 明知仲要訓身,根本就係自己傷害自己

男爵府

其實大大部份男人出面點玩都好, 都吾會林住同老婆離婚, 呢d係男人之間公開既秘密.
jsc.chan 你無謂係到同我地呢班男人"肯"明媒正娶, 既老婆爭論呢個無聊問題. 你問返你d已結婚既男性朋友好過啦.

男爵府

醒目開學勳章

http://hk.myblog.yahoo.com/cabby_leung/article?mid=9&fid=-1&action=next

你post嘅blog link,
嗰個blog主同有婦之夫一齊原來已有八年!!!
OH~賣桔!
我唔明白佢點可能理解唔到,
如果個男人有一刻真係愛佢,已經唔會拖拉咁耐.

原帖由 rainbowhere 於 10-11-29 10:31 發表
jsc.chan,

妳可能會覺得我地依道 d 人唔明妳, 但係我地比得 advice 妳, 其實我地先係最明白妳既一批人, 我地有經歷, 知道最終受傷既會係妳, 會好痛心妳做緊一 d "損人不利己" 既事. 妳而家有好多反駁唔認同都只因 ...

別墅

jsc.chan :

其實我明白你感受.. 我亦非常佩服你能同那個男人咁多年..

以前我都試過做第三者,我會在日曆上 mark 下佢陪了我多少天...如果陪我多 d ,我就會好開心,因為我嬴了

但不用半年,我就已經知道,無論我嬴了幾多次,原來我那個 "半邊情人" 係絕對唔會同佢女朋友分手,佢只能對我講:一個係好情人,一個係好知己,好難取捨

我開始介意佢有幾重視我、幾關心我,我發覺我唔能夠同另一個人分一個男人,我好介意,我亦好介意呢個 "半邊情人" 親口對我講,"一個係好情人,一個係好知己,好難取捨"

最 hurt 既係... 佢同我講,佢對我地 2 個女人都覺得好內疚,所以佢每晚都會祈禱,求神寬恕佢,求神幫我地 2 個女人...

oh my god... 你做錯野... 居然係向神 say sorry !! 而唔係對住當事人 !!

所以我決定離開 !!

子爵府

回復 90# rainbowhere 的帖子

'妳知道婚姻是甚麼嗎? 婚姻才是最終的緣. "百世修來同船渡, 千世修來共枕眠"' ~ rainbowhere

我覺得 rainbowhere 講的才是我感覺到的浪漫、激情。一生、一性伴侶、不離也不棄、只有死才可分隔二人。 這一句觸動到我的情感。 好感動喔!

使我瞳景著我與我老公的愛情:“認定她/他是最終既唯一,....... 平淡既細水長流﹑無私付出, 才是愛既昇華. ” ~ rainbowhere

我的夫妻之意義是跨越一紙婚姻書的界限。夫妻之意義 is not limit to but beyound 一紙婚姻書的. 換句話說,即使沒有一紙婚姻書成婚,如果二人有性行為,那就已經等如有了一紙婚姻書的意義,在神面前簽了婚姻的約,那一紙婚約 就算 不在人的手裡,但已經在神的“眼裡”。 任何在這二人以外行的性交行為就是“姦淫罪”,除了其中一人死後而發生的第二個性交才不算“姦淫罪”。

注意:我所指的針對是行為,而不是針對人。神是什麼罪都可以赦免我們人的,條件是我們真心的悔改,真心回頭. 我所謂的“回頭是岸”。

舉實例:我認識的 X君,雖然與那未婚妻還沒有 一紙婚姻書 的約,但據其未婚妻說二人已經以身相許了(有性交),這在我的神的“眼中”已是夫妻了,已起碼成立了人為的一紙婚姻書 的約。

可是,X君 背棄了這約而追求另一個"約" . (此是否事實:他倆之間是誰先要解約呢?我是沒法知的,我在此只做個假設。)

Anyway, 此事,在我的神來“講”已經是“姦淫罪”。 至於我自己,我已為我所有犯過的罪真心的悔改,所謂的“回頭是岸”。而且憑著聖經的話語,神的應許,我相信神已經原諒了我的罪,即使是“姦淫罪”,我的神也因著我的主耶穌基督的緣故而原諒了我。我得以無愧地面對我的神。 可以無愧疚地做人。立志想行我的神“眼裡視”為正的路。當然我只是基於人生不同時候對聖經的理解為指南了。

他日如果 X君 也 為他所有犯過的罪真心的悔改,奉耶穌基督的名求神原諒他,所謂的“回頭是岸”。我相信神 一定會原諒 X君 的罪。 他應該可以無愧疚地繼續做人。那日,我也會替X君高興。

我不繼續描我從讀聖經裡所得的想法了,越描越黑,而我又不會有時間再打這麼多字來回應讀者們。

總0既來說,我完全同意 rainbowhere 的對愛情的看法,只是我的看法還 beyound. 所以,連處男、處女的婚前性行為都不贊成做,因為唔知對方會唔會同自己結得成"婚" 。講話會都唔好信,一定要 人為的 一紙婚姻書 成立得到先為真。 起碼離婚都有贍養費嘛。 被人騙了做 29,離開了贍養費就一定無行了。

至於婚後人的軟弱,系都要搞個 婚外性行為 就真系 ,我想無人可以估計到。 是人都曾幾何時高估了自己不犯“姦淫罪”的能力。

至於基督徒都會犯“姦淫罪”:我想其一也是:高估了自己不犯“姦淫罪”的能力。

其二是:還沒有讀到在聖經裡“姦淫罪”的定義。

三: 又或者與我的理解有不同吧。

Anyway, 他自有他的神來慢慢 以聖經的話語教導他,使他會漸漸地因心意更新而變化。 我不用抱打不平。

子爵府

回覆 95# 125longlong 的文章

我從聖經裡認識的神是:如果我們只得個內疚的心是不夠取得神的寬恕的。

神對我們的要求更高,是一顆悔改的心。舊事已過,做錯了的,知道錯在哪裡,還要知道日後正路在哪裡。你幫了他行了正路,二者只可有一。

我希望他有日會知聖經裡的神指示他的正路。

我鄧他那知己女朋友遭殃。mouth:

我慶幸你早走早着.

大宅

我以過來人身份勸 js.chan,如果個男人真係愛你,點解仲唔離婚,光明正大同你一齊?你覺得自己得到了,其實都不過係偷偷摸摸,在暗的情人。我以前做第三者的時候,曾經有幾次,個男人同我食緊飯,佢老婆急CALL話要同佢食飯/要佢返屋企,佢即刻一支箭走返去屋企,我慢慢知道如果繼續落去,我只係一個唔見得光亦唔可以要求什麼,到死個日都係做一個秘密情人。你以為自己勝了,卻原來呢一世都自欺欺人

別墅

原帖由 ndw 於 10-11-29 14:09 發表
我從聖經裡認識的神是:如果我們只得個內疚的心是不夠取得神的寬恕的。

神對我們的要求更高,是一顆悔改的心。舊事已過,做錯了的,知道錯在哪裡,還要知道日後正路在哪裡。你幫了他行了正路,二者只可有一。

我希望他有日會 ...

那時我見到他是無悔改之心,如可三人同行就最好,但我不能接受,亦知道他的女朋友會很難受,他說他女朋友從不知道他外面有我,但我知道,呢個世界係有因果..

如不放手,我只知道我從沒有快樂過..我不喜歡偷 !

放手後我再拍了幾次拖,雖然最後都係分手收場,但那種理直氣壯既感受,是第三者不能擁有

如果是第三者,但仍有理直氣壯既感受,我估這個人已是 "是非不分,豪無廉恥"

別墅

似乎事實是,原來很多人都做過第三者.. 但不是代表你可以做第三者

第三者不是一件好差事,如你是認真跟一個男人一起

第三者身兼多項功能:要比元配特出,床上技巧有一手 (男人真的很膚淺,有得第三者,除了真的有感情發生,亦好多時離不開一個 "性" 字),比元配更善解人意、細心、關心、忍耐、容忍........

記住,男人真的很膚淺......

首頁

尾頁

跳至