單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

看到這裡的單親媽媽, 個個都活得很快樂, 很堅强. 相信子女是妳們的最大動力.

我不是單親. 是單身. 獨居, 沒家人. 晚 女, 沒想過再有姻緣. 但又怕老來孤獨.

儘管感激身旁朋友的關心和支持. 總不成整天苦瓜乾的打擾人家.

此刻人生好像沒有了目標. 對自己完全失去信心. 怕見人. 在復原路上爭扎. 心還是很痛, 很虛弱. 心情仍很沈重. 距離妳們的轄達樂天, 還很遠, 很遠.

妳們有經歷過我此刻的心情嗎? 要爬多久, 才重見光明呢?

可分享一下嗎?

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我都係單身,得隻亞女,我唔怕老來孤獨,講真,有兒有女有老公又點,好多老左都覺悶,覺無人理架啦,有幾多老人院嘅老人家都有係乜都有...你明我意思嗎??
離婚,我一句都無同人呻過,其實好睇你本身點諗,要愁嘅,乜都會愁一餐
知足常樂,開唔開心做人,好睇你點揀,係時候要開竅...
原帖由 (!_!) 於 10-10-29 12:38 發表
看到這裡的單親媽媽, 個個都活得很快樂, 很堅强. 相信子女是妳們的最大動力.

我不是單親. 是單身. 獨居, 沒家人. 晚 女, 沒想過再有姻緣. 但又怕老來孤獨.

儘管感激身旁朋友的關心和支持. 總不成整天苦瓜乾 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

學野....我有段時間學琴....BALLET....星期日成日做GYM.....睇書..睇戲(我係可以一個人去睇戲)..有朋友約邊度都去.....最好係D打波活動....消費唔高時間長又有益身心.....遲下呀SIR攪行山...你都參加啦~~~~

大宅

要爬多久? 有些人很快便爬起來,有些則一生都活在痛苦中,只有妳自己才能決定妳的將來。
其實,我覺得人的一生除了婚姻和子女外,還有很多很多...朋友,嗜好,工作,義工.... 再者,沒有人可以否定將來會有更美好的生活。快些收起個苦瓜乾,換個開心果!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

傻妹...

你睇我好,我睇你好之麻...

子女係我地動力,但另一方面睇咪係我地既重擔...當初決定離婚,望住兩個年幼子女…咪一樣覺得旁惶無助...大家受既痛苦可能唔同,但咪又係痛苦...

要爬多久....就要睇你自己啦...唔想再沉醉係呢份痛苦感覺就快d叫自己企香起身啦,乖啦..

人生除左婚姻重有好多野你可以去感受架,友情,親情...工作…你可以做好多好多野令自己往後既生活變得有意義同精彩架嗎,快點出來比我見番你個開心美女樣啦…

你要努力呀…moon moon永遠支持你..!

複式洋房

我仍在龜速爬行呢. 為何你們說得那麼易, 我做得那麼難? mouth: mouth:

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

傻豬..我地都爬左好耐日子架....而家望番轉頭先覺得好似好快咁炸...

知而行難,好明白,所以我地咪一齊黎同你打氣囉..!

比心機...撐你..!

原帖由 (!_!) 於 10-10-29 13:25 發表
我仍在龜速爬行呢. 為何你們說得那麼易, 我做得那麼難? mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

大宅

我仍在龜速爬行呢. 為何你們說得那麼易, 我做得那麼難? mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

Next year is the year of rabit, then you can run faster ga la.

瑪瑙宮

環保接龍勳章

人生得嗰幾廿年,真係唔應該嘥精神响某d過去左嘅事裏面囉...
因為執着,所以難囉
做人最緊要睇野,諗野正面,咁就開心好多

男爵府

畀面勳章

其實我未捱得過,係捱緊.....無錯最大動力from.我個仔,我個仔的開心就係我的開心, 當辛苦係值得時就不會覺得係辛苦了!同樣道理,樓主雖無 子女,你可以揾d令你會開心又直得做的事,如義工/ 學野......姻緣係上天arrange,可能你會係依d直得做的事揾到知己呢????

翡翠宮

唔知呀....可能我興趣多.....當呀仔仲係BB....一個人帶呀仔去玩好悶....我就愛上左攝影.....好鍾意影呀仔....時間又易過D.....你無小朋友就更加可以多D發展你自己.....比我地有小朋友既更有自主空間.....愛自己多D就唔難架喇.....

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

!_! :

祝你早日撐過!
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

翡翠宮

我已經安排自己x'mas活動喇.....買左胡桃夾子既飛.....舊年仔仔同我睇左一次....希望年年都同仔仔睇.....我就好開心喇.....雖要呢d節日成街都係情侶.....我已經無自憐既感覺喇.......

大宅

哈哈,妳放心妳唔係包尾,我爬得比妳仲慢好幾倍(我連起點都末見到呀),一齊努力啦。

我仍在龜速爬行呢. 為何你們說得那麼易, 我做得那麼難? mouth: mouth:

等待驗證會員

(!_!)

琴日同個朋友傾開計,個朋友同我講咗一番說話,我覺得好適合你聽一聽.
佢話,其實果兩個人而家係好開心,唔會理會周邊的人的感受.即係話你有幾唔開心,幾傷心,佢哋都係唔知,亦唔會感受到的.咁係咪仲要遭質自己.係咪要咁樣唔開心過埋下半世.其實即係唔放過自己.

我知道你已經用咗好多方法去嘗試放低這個人.你好叻女架喇.有時候太過刻意去忘記,反而係難囉.隨心啦.

大宅

我唔係單身,我結咗婚,有仔囡,但我依家好羨慕單身,有得揀,我寧願唔結婚.
嫁得出未必一定好,嫁著個鍚你就係你前生修來嘅福份,要珍惜,如果嫁著個自私精,重要比件第三者你嘆,事件敗露咗仍然唔放手,將歪理講到變真理,剩係識用下半身諗嘢嘅人你咪重死,所以,樓主,如果第時真係要嫁人就記得睜大雙眼,唔好為嫁而嫁呀!!!
唔好成日諗住會孤獨終老,你老咗可能有好多朋友呢?就算結咗婚都會有一個行先架,其實有時朋友重好過同你一齊瞓果位架,比心機,唔好成日苦瓜乾啦!

開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我一個人湊住兩條Q , 根本就無時間無精力去諗其他野, 我每一日都過得好充實架, 因為真係好忙碌. 偶爾會諗下將來既, 尤其係夜深人靜既時候囉, 諗到唔開心時會大喊一場, 不過要細細聲, 唔係會嘈醒兩條Q. 訓醒第二朝又從新出發;

其實好多野都唔到我地去諗, 諗到天花龍鳯又如何? 到最後未必所有野都盡如人意. 最緊要而家活得快樂, 我日日都會大笑架, 好似傻婆咁, 但笑得多個人都開心D~

大宅

畀面勳章

唔好咁啦!爬得慢都唔緊要,大把人陪你!加油呀!一個人都好,得去下街,又無負擔,又唔駛唸仔女,幾爽!

大宅

(!_!)

縱然是龜速也不要氣妥,我何防不是行3 步退 2 步呀 !

記著縱使妳有多傷心, 多痛苦, 人家也不會理會妳的感受,
人家只顧新人笑, 不會理會舊人垂淚。

記得龜兔實跑的故事嗎 ? 只要有恆心持著不放棄的精神,
最終龜也跑贏了。

我很清楚傷痛是如此深沉,在獨自走上療傷的旅途上,妳會退縮、躊躇,現在的妳只能蹣跚地前行。有一天,妳回頭看看這段日子,已不覺是什麼一回事。

人生就是如此.....只不過如此..........趺跌碰碰地過........

快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

大宅

與各位朋友共勉之

人生就像一首歌 唱盡悲歡與離合
良辰美景轉眼過 曲終人散各漂泊
人生旅途多坎坷 超然淡定平風波
春去秋來日如梭 笑看潮起與潮落
撥開層層迷霧鎖 恩怨是非不困惑
世事變幻有因果 名利情場莫執著
朵朵淨蓮出塵荷 徐徐清風盪碧波
清淨無求紅塵客 自在瀟灑天地闊
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

首頁

尾頁

跳至