懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽媽試過突然BB在肚裡死亡, 請分享一下感受

我剛剛6月頭去廣華檢查, 姑娘發覺BB無左心跳, BB差唔多6個月大喇, 當時我不停喊, 好彩我媽咪在我身邊, 跟住就call我老公黎.... 起初真係好難接受, 成個人崩潰, 親人既支持係好重要, o係呢段日子有我老公同我媽咪照顧我, 陪伴我, 到而家我先可以復原得咁快, 食番d補野, 同養好身體再迎接我同我老公既BB
:-P
Love You Baby

大宅

Re: 有無媽媽試過突然BB在肚裡死亡, 請分享一下感受

姑娘係唔係照超聲波發現? 有無醫生再檢查? 多點休息同養好身體. 你地一定好快再有bb. 不過最好起碼半年後先, 等子宮好好復完. take care. :lol:

男爵府

星期一朝有一次去toilet 時, 見紙巾有少許粉紅色, 之後頭先返到屋企, 去完toilet, 有一兩點啡色分泌.

兩個禮拜前, 我睇另一個醫生, 佢就話我個胎唔似有6個星期0甘大.

星期二朝睇0左第二個醫生, confirm 個bb無0左0拉.

醫生睇0左我之前US張相, 再同我做0左一次US.

佢初初同我講話個水囊個SHAPE唔係好正常, 因為我0個個唔係墮圓形0既.但係就照唔到裡面有野.後尾佢就叫我去多次TOILET後再照多次.係我去TOILET 0個陣, 佢已經同我HB講個BB已經應該無0左.

到我再照0既時候, 佢就再好仔細0甘周圍照比我0地睇.同我0地RECONFIRM照唔到有野.

0甘我就問佢個BB呢?佢就話個BB應該係5星期0個陣已經無再自然增長, 到而家個水囊裡面只係得番0的胎水.個BB已經ABSORB或沖散0左.所以就照唔到.呢樣野係我最接受唔到0既. 我搭的士去睇醫生0的陣, 0岩0岩電台就播海嘯180, 講番海嘯遇難者家屬0既心情.

當我知道個BB連一0的野都搵唔番0既時候, 我0既心情就好似海嘯搶0左小B0甘.:-(

擒日朝已經做完手術, 而家已經係屋企休養緊.

一切都好順利, 唯獨入院(St Paul) 時, 諗住都係住番普通病房...點知~~~

lift 門一打開, reception 兩邊有兩幅畫.背景係米黃色0既, 上面各畫0左幾個好得意0既bb公仔....

原來醫院安排0左我住產房0個層....

當時, 我真係忍唔住, 0的眼淚已經不停0甘留....

我同我老公, 初初都唔想要, 成日話唔生, 我奶奶都無我0地辦法. 到我0地努力0個陣, 我老公都係話我想要就同我生, 都無話佢想要.

但係當佢知道我有0左呢短短一個月 - 我係有0左一個月已經知道bingo, 佢由只係關心我, 到開始關心bb, 成日諗第時有個bb似佢會好得意, 又話如果生0左仔定女都好, 都要教佢打乒乓波.到星期二佢發現bb無0左,佢差0的仲傷心過我...

當時, 我都只係擔心bb 0既安危, 反而佢要擔心我0地兩個....

不過, 最好都係30歲前生0拉, 唔係就會好易有我呢個問題 :-(
違規簽名-超版代刪

男爵府

winnie_218

唔好意思, 我覺得你一定比我更傷心.

我同BB只係共處0左個幾月, 已經0甘傷心.

在於你0既處境, 傷心是必然0既.

希望你可以盡快忘記過去, 養好身體, 重新努力.
winnie_218 寫道:
我剛剛6月頭去廣華檢查, 姑娘發覺BB無左心跳, BB差唔多6個月大喇, 當時我不停喊, 好彩我媽咪在我身邊, 跟住就call我老公黎.... 起初真係好難接受, 成個人崩潰, 親人既支持係好重要, o係呢段日子有我老公同我媽咪照顧我, 陪伴我, 到而家我先可以復原得咁快, 食番d補野, 同養好身體再迎接我同我老公既BB

違規簽名-超版代刪

大宅

winnie_218,

我有親戚比你更慘, 佢生完個bb, 有8磅, 第2日無左. 剛剛我第2日去探佢, 一心去睇bb, 一去到見到愁雲慘霧, 原來個bb已經去左, 我個親戚連bb都未抱過, 只係見過幅相, 真係 好傷心. 好彩佢半年後有bb, 依家個仔都9個月了.
所以,希望你早日康復, 身體健康才會易d有bbo家.
*********************************************************************************************************************************************

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點解會敢?? :-( :-(
agnesbibi 寫道:
winnie_218,

我有親戚比你更慘, 佢生完個bb, 有8磅, 第2日無左. 剛剛我第2日去探佢, 一心去睇bb, 一去到見到愁雲慘霧, 原來個bb已經去左, 我個親戚連bb都未抱過, 只係見過幅相, 真係 好傷心. 好彩佢半年後有bb, 依家個仔都9個月了.
所以,希望你早日康復, 身體健康才會易d有bbo家.

大宅

我有朋友試過兩次...
第一次係5個月時...
第二次係過咗9個月時...去檢查時醫生話臍帶"前"頸,
bb"c"咗...
佢唔識做反應,只係call咗佢老公...
真係好慘好慘...
不過好在佢地好堅強,
依家已經有個幾歲既囡囡,
仲好叻添!!!

大宅

唉. 咁多case, 真係令人鼻子一酸同難過. :-( :-( :-(

大宅

peaceaa1122,

bb係開刀生,出左o黎個晚腦充血, 第二日朝早送去公立醫院已經太遲了.
:-( :-(
呢件事都令我要一年後才敢要bb.
*********************************************************************************************************************************************

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

agnesbibi,
:-( :-( 如果在政府e院係未可能會救得番呀?? :-( :-(

大宅

可能係啦.
不過我覺得個bb係個肚已經有d問題, 因為個bb出世時都未掉頭.而個媽媽陀個時好唔舒服, 成日話好緊,因為個肚細but 個b 大, 有成8磅.
總之, 係一個悲劇啦.

大宅

我初初真係好唔開心, 根本就接受唔到呢個係事實, 生左出黎先至開始接受, 我同我老公都好傷心, 我地已經諗緊改咩名, 因為知道係女, 開始諗買咩野俾女女, 但好好彩我有個好老公同好媽媽, 可以快d唔諗d開心事, 大家一齊加油努力
hihicathk 寫道:
winnie_218

[quote]
[/quote]
Love You Baby

男爵府

winnie_218 ,

睇到你的事,真係替你難過,不過都要好好休息.好快就會再有 b b . 加油 ..!!

男爵府

hihicathk,

我都有類似你的 case 發生過,不過係兩年前的 christmas 時, 當時結左婚 3 個月就知道有左.,因為當時胎太細(得5 wks).咁就一知有左就去排健康院睇產檢啦,咁之後到到 11 周到佢就叫我去做一個普查(好似驗唐氏果 d唔太記得,~我唔係 高齡產婦) 咁去照超聲波 ,個醫生照左好耐都覺得有 d唔對版.咁跟住同我兩公婆講話我個 b 唔合比例周數,仲有停左發展(o向 9 wks 時),咁佢就建議我入院做刮宮手術.聽完當時o既心情係點會咁架 .?? 個醫生仲叫我一兩日內做決定.咁睇完之後,我兩坐在門外想了一會,然後才打電話比我媽媽和奶奶講出件事.對我來講係就係唔開心,但我沒有哭出來,哭的反而係我老公.佢仲話點解會咁架.跟住我地就去左睇私家醫生睇下係咪同政府講個結果一樣,如果係只好接受.睇完都係一樣,所以唯有接受.過了幾天就入了醫院做刮宮手術.仲有我會安慰自己,呢個世界係會有汰弱留強.生左出黎唔健康仲弊.所以好快就冇事了, 過左三個月後我又再努力,我而家有個就黎歲半的女女了.所以唔好咁唔開心,好快會再有 b b 的. 好好休息.

大宅

e家最緊要補返好個身體先......
祝~生活愉快.

男爵府

WINNIE_218

我絕對明白呢0的係一個好難止血0既傷口.

好似今朝起身0既時候, 我老公叫我唔好0甘大動作, 因住整到個傷口.

我就同佢講, 最痛最傷0既傷口係個心度.

我初初真係好唔開心, 根本就接受唔到呢個係事實, 生左出黎先至開始接受, 我同我老公都好傷心, 我地已經諗緊改咩名, 因為知道係女, 開始諗買咩野俾女女, 但好好彩我有個好老公同好媽媽, 可以快d唔諗d開心事, 大家一齊加油努力 [quote]
hihicathk 寫道:
winnie_218

[quote]
[/quote][/quote]
違規簽名-超版代刪

男爵府

大家真係身同感受, 真係唔係試過唔會明白0既.

我同自己講, 要喊要傷心都係我休養呢一個禮拜.我開心我之前已經識0黎BK收料同分享, 可以讓我利用呢個地方宣洩一下情緒.

始終係媽咪奶奶及其他屋企人面前, 我都要盡量強忍淚水, 以免令到佢0地擔心.
違規簽名-超版代刪

男爵府

我嗰時都係咁咖~不過你唔好咁傷心喇~ 加油呀..你實可以同bb再一齊咖..放心啦~~
★?我家特破7000位客人喇?☆ [/url] ..+°。照咗喇..肚入面嘅小b係女仔嚟咖..+°。

子爵府

各位姊妹加油呀!我入醫院個時其實有好多人都係咁架!我地最緊要調理好身體,之後再努力啊!

大宅

我都有個類似ga經歷
係四年前,果時我19歲,剛剛同同居男友分咗手(因發現佢是有老婆),點知就係佢走咗兩日知道自己有bb,開頭唔知點算好,更有想過唔要個bb,成日只識喊...
後尾想通了,bb係無辜的,決定要好好咁養大佢,日子一天天過,一路都無問題,但到bb24weeks時,我突然覺得個肚好唔舒服(個肚兩邊痛,痛到死去活來),係一星期裹面入了三次急症室,頭兩次都check唔到有咩事,只係叫我返屋企休息,到第三次,我直頭痛到行唔到路,醫院先要我留院,當時我成身綁晒機,我呀媽話我d皮膚"黑"晒,個個都以為我"唔得",過咗一日先check到bb個頭已經"跌咗落黎",要出世喇,仲差d係病房生,但係醫生話bb week數太少,就算出了世都救唔到,所以醫院唔會派兒科醫生stand by,叫我有心理準備...
結果bb出了世,聽到佢ga喊聲,好似貓仔叫,果一刻我只係識得喊,到姑娘抱佢比我睇時,佢已經唔係到喇.....醫院只當依次係小產...
後來我遇到我老公,而家亦有我地ga小寶寶,但係當想起佢,我都仲係好難過,只希望佢係另一個世界生活得開心,有時亦希望佢可以再次成為我ga寶寶,令我可以再好好咁愛佢...

我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

首頁

尾頁

跳至