親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Lotte 百貨是不同Lotte Mart 的,Lotte 百貨在明洞及Lotte World (蠶室站),而Lotte Mart 在Seoul Station!

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

今次我主要去滑雪及去掃d新products,不同brands都會掃,skinfood, innisfree, sulwhasoo, nature republic, It's skin, holika holika, beauty credit, etude house...之如此類啦,仲有一定會在watsons & olive young 掃多d超扺嘅paper mast la!
原帖由 縉媽 於 10-12-2 09:58 發表
wai001,

唔該晒! 你今次掃邊個brand 的skin care 用品呀. 睇完你的另一個topic, 我都會去買 innisfree 試吓 (唔該晒你詳細的skin care report 呀)
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

彼此彼此!
Travel agent 已經出埋茶會日期及時間啦!
原帖由 縉媽 於 10-12-4 22:05 發表
我都會在Olive Young 大手入hand cream & paper mask返嚟.

珍珠宮

記得在明洞M plaza樓上4/F daiso 1000won shop(即好似香港吉之島十蚊店)買d好扺嘅零食手信呀!

珍珠宮

D skincare 係有平有貴,總之平到你笑!買得少,番香港一定會後悔!
原帖由 cherrytso 於 10-12-4 20:03 發表
農曆年初二會起行去韓國滑雪溫泉呀...想問吓, 只得我同個女(10歲), 換 hk$5000.00夠唔夠呢....韓國d化妝品, 護膚品 (面膜), 平香港幾多呢...

珍珠宮

在lotte duty free買雪花秀一定係簽卡扺d wor

珍珠宮

我09年summer 先去過黎!!!
除非M PLAZA 4/F o既 daiso $1000won shop 搬o左 or "拾"o左la!!!

原帖由 縉媽 於 10-12-6 10:00 發表
係唔係全層ga! 因我上過 M PLAZA 的WEB 睇過好似無MUG 提過! 我都聽人係BLOG 到提過, 佢附近果2條街好多女士SKIN CARE 買, 我地可以叫老公去 M PLAZA 同D細路仔去E度行, 內裡好似有間賣文具GA SHOP 好多得意文具賣. ...

珍珠宮

click 入以下條link:
http://www.wretch.cc/blog/joe78110/14422442
睇下人地o既介紹啦!!!

原帖由 wai001 於 10-12-11 22:51 發表
除非M PLAZA 4/F o既 daiso $1000won shop 搬o左 or "拾"o左la!!!

珍珠宮

以下仲係韓國觀光公社post 出黎o既資料:
http://big5chinese.visitkorea.or ... _7_5.jsp?cid=980898
仲會有錯咩!!!

原帖由 wai001 於 10-12-11 22:51 發表

珍珠宮

另外,仲有一間明洞區內o既零食鋪,有discount coupon:
http://www.konest.com/data/shop_mise_detail.html?no=3498
可click 入 print 出來!!!

珍珠宮

紫菜&人參糖,只係$1000-$1500won jar!!!
原帖由 縉媽 於 10-12-13 09:32 發表
我見到4/f 只係starbucks, 不過我都一定會去逛吓, 你上次係daiso 買d mug 呀? 零食?

珍珠宮

click 入以下韓國旅遊局website:
http://visitkorea.or.kr/enu/SI/S ... p;nearBy=accom&
指明4/F 依然係有DAISO shop wor!!!

珍珠宮

我26/12 零晨機出發,琴日返o左黎啦!!!
我去o左果幾日都係around 負幾度o左右,只係去雪嶽山公園,同埋在滑雪場比較凍之外,去其他地方都只係凍凍地o者!!!
我地著o既衫同在hk平時15度o左右著o既分別,只係在hk 著薄jacket, 而在韓國換o左著有80~90% o既down jacket 在面+ 冷頸巾+冷帽+厚冷手襪(要織得好密果d不入風o既)or 防水滑雪手襪+打底褲&打底衫(fleece)!!!都冇咩用到暖包tim!!!
不過,我地果團o既guide 話,我地走o左之後,又會跌到負十幾度啦!!!仲之d溫度係高高低低o甘啦!!!
不過,我去依幾days都好好彩,見到天氣不同o既變化!!!
day 1 ~雪嶽山公園~藍天白雲,冇落雪,但好強勁o既大風,凍到好似雪條!!!而當晚落小雪,正!!!
day 2 ~滑雪場~落小雪~去到雪場最top o既位置勁凍!!!
day 3 ~everland & carribean bay ~ 天陰,中午下大雪,凍凍地!!!
day 4 ~首爾明洞~冇落雪~凍凍地!!!
day 5~冇落雪~都係凍凍地!!!
(***大家注意:室內佢地開暖氣,開到好熱好局,千祈唔好在入面著太厚o既打底衫,如果唔係會熱到出晒汗,之後再出户外,凍一凍,仲容易會病啊!!!大家真係要留意啊!!!)

珍珠宮

我個tour係滑雪團,所以都唔係在首爾逗留去到好多地方shopping jar!!!
不過,我在明洞coupon 上指示果間it's skin 買野(精華素好幾枝,cleansing foam,甲油...),買o左around 5萬幾won之嗎,不但用o左coupon 有10% discount 之外,仲有個賿o既長方形公仔化妝袋&睫毛夾送,仲有d samples tim!!!好正!!!
另外,在innisfree 買o左約8萬幾won,都有用到10% discount coupon之外,都仲有送o左不少samples!!!
另外,etude house, baviphat 送o既samples 一般啦!!!
仲有重頭戲,緊係在lotte 百貨9/f duty free shop,雪花秀 counter 買雪花秀啦!!!用白金卡有10%discount wor!!!

珍珠宮

same as me!!!
不過,果好幾日,一定要加打底褲,先至夠暖!!!
原帖由 gordon 於 11-1-1 22:42 發表
depend on how strong you are. 我係玩雪 + ski 果日先改穿雪褲+雪靴. 羽絨就全程都穿, 但仔仔就全程都穿 north face+fleece內膽就ok.

珍珠宮

行明洞街shopping, 我都只係穿打底褲+jeans jar!!! 都ok,唔係想像中o甘凍架!!!

珍珠宮

最新報料:
2011韓國購物優惠季
http://www.visitkorea.or.kr/cht/MA/MA_CH_9_4.jsp?cid=1158490

珍珠宮

如果係買紫菜/人參糖/紅參糖類似依d o既手信零食,最近就係可在明洞M Plaza 4/F o既 Daiso $1000won Shop 買啦!!!
如果,係自由行,又或者係join tour 有多餘時間可行夜街的話,一係可打的/坐metro(地鐵)去 seoul station, 果度有間 lotte mart, 買d 野ok 唔貴,價錢好大眾化架!!! 我之前果一次在前年暑假去,另外岩岩依一次係聖誕假去,兩次都有去到 seoul station 果度果間 lotte mart啊!!!seoul station 果度果間 lotte mart 係開到半夜12:00架!!!

首頁

尾頁

跳至