少年成長

跳至

大宅

2019勳章

女兒過瘦,點樣可以增肥?

昨天,我和女兒到健康院檢查,醫生說她過瘦,必須見營養師。我女兒8月尾就11歲,身高146cm,體重只得 28kg。但她飲食也算正常,只是比較少吃蔬果,請問有無媽咪可提供一些增肥的方法?

大宅

Re: 女兒過瘦,點樣可以增肥?

她在這個時間是發育期間,只要她想吃,要肥不
難,可能在她們同輩間影響,肥是不健康.

現在可多別芝士,麵包之類會較容易肥.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

佢肯唔肯飲奶? 如果肯飲, 買加營素比佢飲啦. 我介紹過幾個小朋友飲, 佢地都比以前肥+實.

洋房

做運動係一個增肥同減肥的好方法, 其中游水仲會好的, 另外打羽球球,兵乓波,跑步乜都得, 但最少要玩30分鐘, 唔計熱身

男爵府

Teresa 寫道:
佢肯唔肯飲奶? 如果肯飲, 買加營素比佢飲啦. 我介紹過幾個小朋友飲, 佢地都比以前肥+實.

同意

大宅

2019勳章

多謝大家意見, 我女兒每天都飲奶做早餐, 不過是鮮奶或朱古力奶, 有做運動, 晚餐3/4碗飯+2碗湯, 但每年細一個碼. 我會買加營素比佢飲, 希望有幫助.

別墅

Teresa, yinyin,

請問大人飲有無幫助 ?

yinyin 寫道:
[quote]
Teresa 寫道:

同意[/quote]

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

-----------------------------------------------
Paklamma 寫道:
Teresa, yinyin,

請問大人飲有無幫助 ?

------------------------------------------------

真係唔知wo!!! 大人飲大人既加營素, 通常係大病/手術過後食唔到野要靠飲流質至飲. 如果要增肥, 可以好似人地gym recommend o個d咁, 飲super protein powder.

男爵府

我個仔都好瘦,同埋面青青(前一派病左),我俾咗養陰丸佢食,面色好咗.長返小小肉.

大宅

我細個嗰陣瘦到得排骨,後來醫生叫媽咪每朝煲兩盒屋仔奶,然後加蛋,其實即係牛奶蛋花,過咗幾個月之後就開始長肉啦!

大宅

crystaltochan:

請問你給那牌子的 '養陰丸' 你仔仔食?
小朋友食會不會燥?
God Love Us

男爵府

囡囡飲加營素都係無乜肥到,我知舅母就用鮮奶滾生魚俾佢仔飲一排果然有效,不過我重未試過煲......

男爵府

過瘦可以食魚肝油

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我個仔由細到大都係食加營素, 鮮奶滾生魚亦都試過, 依然奀仔一名, 我覺得佢天生你咁細粒, 佢無事無幹我已經or 呢吉帝.

跳至
熱門主題