單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

公屋點申請?

我係單親媽咪,想申請公屋,貪佢租金便d,負擔得來。請問要幾耐啊?

大宅

Re: 公屋點申請?

我都想知?

複式洋房

去房屋署表 , 之後寄去公屋申請組 ,
要注意唔好超過入息限額 ,
我有朋友都係單親 , 無返工緊社署綜援 ,
佢等四五年左右就派去將軍澳 , 好靚 , 係新樓 ,
其實如果妳們是綜援的就一定可以申請到 ,
如果唔係 , 入息限額要計清楚 !

大宅

我都想知申請綜援and公屋係點申請,pls say for me thx

大宅

THX!點樣可以申請綜援,我只係想領一年左右啊~等BB大D就搵工做啦~

複式洋房

我諗妳可以去社會福利署問 ,
我朋友因為比老公打 , 之後報警 , 社工幫佢攪綜援 ,
我並不知妳們為何單親 , 如果又係比老公打的話 , 我相信可以申請到綜援 & 公屋 , 我聽我朋友話綜援現在只可以到小朋友六歲 ,六歲後就要搵野做 , 唔知妳小朋友幾大呢 ?

大宅

我bb得幾個月大

複式洋房

~Hi kath :

咁細個 BB 就要做單親 :-( “鄧”妳辛苦呀 !
妳老公又係打妳呀 ? 點解係單親 ?
妳明天可以打去社會福利署問下啦 ,
我幫妳問社會福利署個 Hot Line : 23432255
妳可以試下問下呀 !

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

To Kath and mamimaggie :
pls check PM

大宅

我同bb爸爸冇註冊,no 打me is go 滾:-( :-(

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無註冊無得申請單親家庭綜援o架~你有無社工跟緊?若無,你去屋企附近o既社區中心,搵d社工問下,佢地會俾d意見你~
至於點申請公屋,同有無註冊無關係,你去拎申請表,填妥連同需要証件寄就得o架喇~
mamimaggie 寫道:
我同bb爸爸冇註冊,no 打me is go 滾:-( :-(

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我同bb爸爸冇註冊—唔係架!只要你有bb出世紙 &証明到
bb爸爸走左就ok啦!
雖然無註冊但個bb係跟你就得架啦!
mamimaggie:你應該申請左單親家庭綜援先去申請公屋,
因為咁樣無check咁多野,容易d 而且要新界仲好快time。
你去你依家住緊o個到的社會福利處問o下先啦!
再有問題pm 我
fandycheng 寫道:
無註冊無得申請單親家庭綜援o架~你有無社工跟緊?若無,你去屋企附近o既社區中心,搵d社工問下,佢地會俾d意見你~
至於點申請公屋,同有無註冊無關係,你去拎申請表,填妥連同需要証件寄就得o架喇~
[quote]
mamimaggie 寫道:
[/quote]
^.^

大宅

我唔係俾老公打啊~我係未婚媽媽啊~多謝各位mama咁關心啊~

大宅

bb爸爸no走左is at home 我同bb爸爸冇註冊,is ok ma but is me and my BB走 :-(

首頁

尾頁

跳至