論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新嚟嘅賓賓人仔細細但好大食.之前食飯她自已分開食時"食送"就預留大份及最好嘅.整意粉時就故意最後先裝俾自已,咁啲配料就自已要哂.嚟咗一個月就重咗幾磅.
依家我要由我來分"食送",但又覺得好似有啲過份.有朋友重話我無良顧主 ....

水晶宮

由女主人分送,又無話唔比送佢食,點算無良?
我叫我工人自己夾起先,佢有時無夾,都係食我送尾乍,我都唔覺自己無良呀.

男爵府

原帖由 Blue-Diamond 於 10-11-20 15:40 發表
新嚟嘅賓賓人仔細細但好大食.之前食飯她自已分開食時"食送"就預留大份及最好嘅.整意粉時就故意最後先裝俾自已,咁啲配料就自已要哂.嚟咗一個月就重咗幾磅.
依家我要由我來分"食送",但又覺得好似有啲過份.有朋友重話我 ...

每餐都係我分餸比工人. 每道餸都會比d佢,湯及飯任佢飲任佢食.

我唔會對自己咁無良,工人剩下既先比我.......

禁止訪問

男爵府

我以前個印姐又係0甘,半隻雞夾起雞肶雞翼,一斤菜夾起半斤俾自己,最終都係由我夾俾佢,白飯任食,湯1-2碗,總之食得佢飽,如果由佢夾,我諗佢覺得僱主先係佢工人!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 Blue-Diamond 於 10-11-20 15:40 發表
依家我要由我來分"食送",但又覺得好似有啲過份.有朋友重話我 ...

Of course not. Who are the boss??? 食飽佢咪得啦! 你又唔係餓死佢. 你支人工比佢, 仲要食佢唔鐘意嘅野? D人講風涼話, 拍吓個8月15. 我夠話要當個工人係貴賓, 服侍返佢轉頭. 欏來講嘅.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係喎,工人由第一日起,巳經係由僱主分開餸比佢,唔比佢自己夾...
個人覺得完全沒有問題...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BTW,話你個D朋友,自己本身有冇請工人架??

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 wcpcelia 於 10-11-20 20:53 發表

我都想知.

象牙宮

由雇主來分"食送", 你朋友重話我 ... ?[/quote]
你朋友連自己身分, 角色都不清楚呢?
身為雇主如果連自己身分, 角色都不懂, 最好不要請外傭了. 不如學返做好自己的角色先. 怎做媽咪, 做媳婦, 做人地老婆, 做雇主!
** 酒樓都常見過好多媽咪們, yan/bun 先吃, 剩下的自己才吃. 有問題的是雇主而不是外傭!!! 要菅好你的工人; 幼童, 首先由尊重妳自己開始.

我家永遠是客人/家人先吃, 外傭后吃. 有的'食送', 外傭有分, 有的就冇分!

大宅

我都想問, 有d朋友未試過請工人係唔會明

同埋好睇工人有無品, 我果個菲姐會自己夾起, 但好有規舉, 我地仲覺得佢攞得太少.

但如果佢亂黎, 我都會由我地分

原帖由 wcpcelia 於 10-11-20 20:53 發表

男爵府

瞓得好勳章

我家姐姐第一日黎,佢就巳經同我地同枱食架啦,但一個星期後,我同先生都要返工所以3個人各自食飯,首先係我先生食先,跟手姐姐幫我整個飯盒,再留起飯餸等我放工返黎食,咁最後D飯餸架啦,佢幫我整既飯盒/晚上D餸,D餸/肉次次都俾好多我.佢自己就好鍾意食D手腳(雞).不過我屋企D餸既份量都係我控制架,因為係我日日買餸返黎俾佢整,好多野都會係我預算內.~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔怪得工人話我對佢唔好啦, 原來由僱主分餸俾佢哋都叫無良, 縱得佢哋咁嬌!

洋房

我覺得唔係過份. 最多佢唔夠的話再俾佢

男爵府

好媽媽勳章

我己前都係工人自己夾餸既,後嚟我發覺個個都係開頭夾少少,同好有分寸,但係慢慢就唔靚唔夾,最後而家由我夾比佢地,每日一碟樣樣有啲,佢LIKE 唔LIKE 佢既事.有得食仲想點,樣樣夾件正既,咁你做埋太太啦. 不過佢地都唔豬,將啲好既盡量放係面等我一夾就夾到.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

me too,
唔係喎,工人由第一日起,巳經係由僱主分開餸比佢,唔比佢自己夾...
個人覺得完全沒有問題...

水晶宮

ok la
but my maid is eat with me
we eat together
( she is good )

we just like same family

公爵府

回復 10# 333s 的帖子

唔駛叫講到係唔尊重自己掛!!
我出街食飯都會叫工人快快手食左先,然後湊BB. 如果無預佢食就會叫佢係屋企食左先. 空住個肚睇人食飯好辛苦架.

我雖 然我無分餸比工人, 但如果個工人過份,我都會自己分番, 限定用量.

公爵府

我都係每樣餸分返D俾佢, 總之夾埋都有出面一客飯咁SIZE, 實食得佢飽, 可來刻薄?? 我唔比佢自己夾因為佢成日夾好少就真, 3樣餸永遠唔會夾晒, 叫佢TAKE SOME 成日都話 "OK LA, ENOUGH LA MUM.." 結困都係我分俾佢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至