在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人係一路做一路搵shipping工,分享一下,

我由4月搵到而家,見

別墅

Re: 有冇人係一路做一路搵shipping工,分享一下,

hi peggysuhk,

我就冇一路做一路搵shipping工,但我同你一樣係公司做到無心機,因為公司早排已經裁左一大班人,現只餘下十多個同事在公司,而我個 shipping dept. 由兩年前開始到現在都是得我一腳踢。 但我知道請shipping既公司通常都唔會等一個月o架,而且請得都係嘜都要識,如開LC、英文(因direct 覆客人e-mail)、普通話(與國內廠戶聯絡)、要O.T.(這點一定要)等。 我現在只等待公司是否做完手頭上所有單就倒閉,如是的話將會在今年內結束才可搵工(因會有譴散費賠償),故暫時只能等待。

咁你而家做緊呢份shipping工屬什麼類別呢? 我公司做製衣的

子爵府

唉‥‥ My colleague resigned and she will leave my office next month. I think that I need to follow up her job again! It's quite busy. :-(

If you're interest this post and want more details, please PM me. I might help you...

子爵府

仲有, 除佐要識呢d野之外, 如果公司有 merchan. 仲死, 佢見你識, 仲要你開埋 po, sales contract, 由頭跟到尾, 最慘有時 d LC 講到無零兩可, 你千其唔好打錯字, 唔係就有 DISCREPANCY, 就算你打啱晒, 銀行又是但 TICK 你一樣, 今次OK, 但係下次銀行又第二個人睇你份單, 又可以挑你第二樣野, 又 DISCREPANCY, 你知啦! 一收唔到錢, 你頂頭個大老闆 塊面黑過 獲 lo, shipping 呢行真係好難做, 人工又 un到你唔信!

子爵府

包B,

Maybe, you can work in a trading company which is better. I'm the one to work in a trading company. I don't need to handle full set of documents, but I need to take care the company's system & pay attention to check the documents. Moreover, I don't need to work overtime.
Salary is not so low & have a high bonus...
Perhaps, some shipping company is not good enough.
?-(

首頁

尾頁

跳至