自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB經常用手擦眼、鼻及'找'頭怎麼辦?

請問各位MAMI,我BB一發'蚊'及sleepy,她就會用手擦眼、鼻,最衰就是用手'找'頭,因怕她'找'傷自己,我都不知是否她的慣性,仰或是她真的很'痕'才這樣,請問各位MAMI有什麼意見?怎樣才可以杜絕這習性?

請各位俾些意見﹗謝謝﹗

別墅

Re: BB經常用手擦眼、鼻及'找'頭怎麼辦?

Sanna............

my BB too,,,,,,,,,,terrible,,,, he already 7 months la
how about your BB

複式洋房

mama kitty:

我的BB已差不多11個月,真的十分TERRIBLE,因為又怕佢自己'找'傷自己,又不知她是否'痕',真的不知怎樣辦

Sanna

大宅

唉!我個B都係咁啦!唯有比佢戴手套仔囉!不過而家天氣咁熱,阿B都會好慘

大宅

我個B都係就快11個月,由出世到依家,無一日唔抓頭同塊臉,唯有密o的同佢剪手甲啦,手套佢7個月已經識得自己扯開,認真無佢乎!!

複式洋房

原來妳們都有我的煩惱,但係是否真的沒有其他辦法呢?其實我們已盡量同她剪手指甲,但要待佢訓了才可以,有時怕佢未訓得'唸',又不敢同她剪,她都快11個月,仍然是這樣,而且還要抱及搖一些時間才可以入睡,真的很頭痛。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唉!我大囝都係,呢個習慣到現在都有,都已經快五歲. 一想睡就"找"頭.最慘重要您幫佢"找"背脊.
依家連個細10個多月都係一樣,真係奇怪.只有勤d剪手指
甲.
錢多錢少,够吃就好。人醜人美,顺眼就好。
人老人少,健康就好。家窮家富,和氣就好。
老公晚歸,回來就好。老婆唠叨,顧家就好。
孩子從小,就要教好。博士也好,賣菜也好。
長大以后,乖乖就好。房屋大小,能住就好。
老板不好,能忍就好。一切烦惱,能解就好。
堅持執着,放下最好。人的一生,平安就好。

複式洋房

JENNY:

其實我很好奇,BB這樣做是否習慣或是因為'痕'呢?

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得初初係痕,但最後變成習慣.唔找過睡唔著.好明顯我大仔就係,一睡落床,就話個身痕.真係 :-( :-(

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我個b就來歲半啦.. 都係咁.. 佢每次咁我就用濕毛巾幫佢抹.. 同佢講吾好r囉.. 我幫佢r一陣.. 比張被佢濫住.. 咁就得架啦.. 或者唱下歌仔分散佢注意力都得既

大宅

哎呀 我個女都係0甘
我而家就煩緊佢咩事
之前睇中醫 話佢眼熱 成日擦眼 擦到又紅又腫
好似俾人打腫左隻眼0甘
想同佢睇醫生 但唔知睇咩好LOR
佢真係好大力0甘擦眼GA :-(

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

哎呀~ 我個B女都係0甘(現在1個月大)
我就發現佢想訓覺就會咁~
唔知妳O地情況係唔係 ,
我就同佢戴咗手套
前面是絕路~希望在轉角

複式洋房

咪係,佢真係好大力擦及'找',整塊面又紅,又怕佢整傷自己,見佢好似就來1 year old,都好似無好轉,又容易發'紋',真頭痛。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mimichong 寫道:
哎呀~ 我個B女都係0甘(現在1個月大)
我就發現佢想訓覺就會咁~
唔知妳O地情況係唔係 ,
我就同佢戴咗手套

我兩個臭B到大D識自已除手套時,就唔WORK.

複式洋房

係呀﹗大些他們會自己除的。

大宅

我個b係差唔多
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

複式洋房

唉﹗我都無我個女符,她想訓時'找'頭、'抓面',但唔俾佢這樣做,佢又喊,佢訓覺好似同佢打仗,真的不知到幾時才可以自己安然入睡。而且佢又容易'紋','紋'又抓又'找',真的不知怎算。

[quote]
瞳 寫道:
我個b係差唔多

首頁

尾頁

跳至