在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

女女隻手仔生濕疹..

我女女3歲啦,佢隻手仔有好多白色粒粒既野,醫生話係濕疹,我好擔心呀,我好驚會攪到成面成身都係,請問咁多位媽媽知唔知有咩辦法可以預防呀,會幾時先好番唒ga,佢既身體一向都幾乾 :-(

複式洋房

Re: 女女隻手仔生濕疹..

前幾日我看到有報紙寫, 要用bath oil 同BB 洗澡, 可預防同改善濕疹情況, 市面上的bath foam 或 soap 都不應用, 我都買了給我個bb 用, 都覺得有效, 不過都唔平 ga, 係 manning 最平500ml 都要$70 一支, 不防考慮吓
:-P :-P :-P :-P :-P

複式洋房

我仔仔都係哦, 醫生開葯膏比佢擦, 不過e生話好小事,唔痕就唔好擦, 成個星期都仲未好.

大宅

ken99,你bb幾大呀,如果好細就慘啦,係咪好嚴重呀,肯定好辛苦,我女女由細到大都係用緊seba沖涼,都幾乾ga,沖完一定要搽cream,係呢,想問下你係用咩牌子既沖涼呀,如果係有效既,都要用啦,鬼叫佢係我既心肝命綻咩......... nice to meet you

大宅

風琴,醫生開既葯膏,唔好搽呀,有類固(純),d皮膚越搽越簿,

複式洋房

瑤瑤豬
個醫生冇同我講, 只係叫我少D搽..我暈..多謝你話我知.

子爵府

瑤瑤豬,

唔好同囡囡用花酒洗白白,用浸浴,浸10-15分鐘,等d水份可以入到去皮膚,囡囡會舒服d同埋會快好d。

藥膏雖然係有類固醇,但成份好少,所以搽少少係無問題嫁,所以唔駛擔心。

複式洋房

瑤瑤豬

我個女歲半, 用緊Oilatum 的 bath oil, 呢個係manning要$1xx, 500ml, 我問佢地的藥劑師, 呢個牌子同其他bath oil 有無分別, 佢話無, 只係牌子問題, 所以多買了另一隻平D 的bath oil, 約$70, 500ml.

我看了一些資料話, 有濕疹是不應浸浴 !!?? 但用bath oil 就可以同應該要浸了

民房

我是路過的, 大家試下用金銀花+白菊花褒水比BB浸浴, and then rub lot lot of lotion/vaseline. Especially vaseline, lot lot, it is really good for 止痕.
There is a 無類固醇藥膏 named "protopic", quite expensive, but quite good and it is safe !!

大宅

多謝幾位媽媽俾既意見,我都聽過用金銀花+白菊花褒水比BB浸浴,好似話對D皮膚幾好ga,一時醒唔起tim,thx

大宅

ken99,你女女咁細個就有,肯定好辛苦啦,會唔會好嚴重呀,醫生有無話會好番唒呀,咁你覺得用緊0個2隻,邊隻好呀.......

複式洋房

暫時仲係用緊Oilatum 呢隻, 另一支尚未用, 但情況已改善了, 醫生只會比濕疹藥膏, 不過已沒有用了, 我想多數都係遺傳, 因為我老公都有濕疹 , 你個小朋友幾大呀 ?

大宅

我女女3歲啦,佢係冬天既時候都用過Oilatum既( )膚油,都ok ga.......我見到女女隻手仔咁樣都想喊,諗唔到會發生係自己身上,仲要係女女到,好驚佢會好辛苦 :-(

珍珠宮

2021勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

用豬油膏冲涼啦!It's very good!

大宅

下..........豬油膏?咩黎ga

複式洋房

豬油膏 ???????

我都係覺得bath oil 方便D 啦 !

男爵府

環保接龍勳章

早幾日聽
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

戒奶?我女女一定唔制啦,佢唔食奶唔很訓覺ga

大宅

ken99,你知唔知QV kids 既bath oil 好唔好用ga,我係萬0唔見你所講既$70,500ml 既bath oil ,可以下係邊隻牌子嗎.......

複式洋房

瑤瑤豬

叫 'DermaVeen', 你要去D 有配藥部既 Manning /watson 先見到, 因為佢地不是放係BB 食用品處. 係放在配藥部. 至於 QV 就未用過, 你可以問吓個藥劑師, 不過我想都只係牌子不同, 其實 Oilatum 有sample 取, 我都係用過佢地既sample之後才用, 不如你試電佢地, 取支 sample試下先, 覺得ok先買.

首頁

尾頁

跳至