母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

any comment on "CHU CHU" 電奶PUMP

如題

複式洋房

Re: any comment on "CHU CHU" 電奶PUMP

HealthYan,

I am using this brand of milk pump right now. It is not a famous brand name. I pump every 3 hours and get 3 oz for 15 minutes. It's not very much. I don't know if it is the problem of the pump or my milk quanity.

However, every time when the pump cannot pump anymore milk, I can still squeeze a little bit by hand.

Most people recommend Medela Electric and Advent Manual Pump. I think they are better than CHU CHU.

複式洋房

Re: any comment on "CHU CHU" 電奶PUMP

我最初都係用CHU CHU,但我就覺我佢似玩具多d,因為pump到手軟都係得好少,pump到好沮喪. 後來換左Medela電泵,泵得快左又多左.

大宅

我從亞囡半個月至今,一直都用緊"CHU CHU" 電奶PUMP,隻右手拿泵,左手擠奶,所以兩隻手好痛好痛(手腕開始到爭位)...右手拿泵痛好多..

(已痛到隻手不能寫字了..往往要老公代勞, 搽左某按摩膏都唔得...)
至於,功能方面, 我都唔清楚是否有問題, 雖然隻手好痛, 仍可15~20分鐘內泵出8~9安.....請問算唔算慢同多呀?

剛剛見這topic..請問唔係個個奶泵都使隻手痛的嗎 ?? 請快話比我知!

複式洋房

嘩,你好勁,泵到8-9安.
anyway,我用電泵隻手一d都唔痛.因為淨係拿著個泵就得. :wink:

複式洋房

Tammyuen : 係呀, 你好勁,泵到8-9安. The most I got is 4 oz only. (2 sides together)

Mandysl : So which one is more noisy? Medala or Chu Chu? I would like to buy a manual one for the use in the office's toilet. So it's not so embrassing and no body know that I am pumping milk.

洋房

其實妳現在隻手咁痛都keep住bf,妳這種精神真叫人佩服,不過妳話泵奶泵到手痛,可能這個牌子係須要自己做放氣這個動作來配合,隻手又要拎住個泵又要做放氣這個動作,好可能就是這樣令到妳手痛,妳試吓泵完一邊再一邊,唔用泵一邊而另外隻手又擠另一邊,試吓兩隻手一起去操作奶泵,睇吓會唔會好D,而我用緊medela呢嗰牌子就沒有這個情况,我覺得好舒服,因為這個牌子真係全自動的,而CHU CHU呢個牌子我都有試過,因為我在B.B Asia到買,佢地可讓我地買奶泵前,讓我們試吓唔同嘅牌子,所以我都有試過呢個牌子,我自己就覺得唔係好啱用,妳試吓轉用medela,因為呢個牌子真係全自動,妳隻手就唔駛再做放氣這個動作,希望妳可以快D好番喇!祝妳早日康復。

複式洋房

咁Medala就嘈d啦! 如果你要靜d, 相信要用手泵,因為用電ga都係會嘈.

大宅

Hi pikyan,
妳說"要自己做放氣這個動作來配合", 唔明白"放氣"的意思, "CHU CHU" 電奶PUMP上有個"按鈕"可將力度稍減的..即是"放氣"嗎 ?

不過, 我一直無用, 因貪快不想時時停下停下地泵奶..

大宅

我好鍾意medela pump,真係好好用,我成日都係一邊pump奶,一邊上網,仲可以打字tim!嘈就嘈d,我o係公司都照用,我係要俾等洗手間的同事知道我pump緊奶,等佢地唔好等我o個格嘛,咁咪仲好!我唔會覺得尷尬喎,餵人奶係好正常,甚至係天經地義o既事,所以俾人知係冇所謂,又唔係嘈住人做野.

洋房

hi,tammyuen
因為CHU CHU呢個牌子只係不段幫妳吸,而想做到一吸一放就要自己配合,所謂配合嘅意思係要自己按住個制來放氣,調較壓力嘅按鈕中間係有個制比妳用來放氣的,個sales話這個動作一定要做如果唔係就好容易弄傷自己。

大宅

呀! 原來是這樣, 我想已弄傷自己隻手啦!
下次泵奶記得改番個手細先.....

唔該晒妳呀! thanks!

大宅

我係公司都係洗手間用30分鐘泵奶,公司只有兩間廁所, 男女各一,對住的,初初都怕我老闆(男boss)在對面時, 有些尷尬,甚至等他出來才繼續, 宜家就唔理"金"多, 最緊要快d完成就得, 什麼人都不怕..
去泵只係問下其他女同事去唔去洗手間先囉....!~~ :lol:

大宅

pikyan 寫道:
其實妳現在隻手咁痛都keep住bf,妳這種精神真叫人佩服,不過妳話泵奶泵到手痛,可能這個牌子係須要自己做放氣這個動作來配合,隻手又要拎住個泵又要做放氣這個動作,好可能就是這樣令到妳手痛,妳試吓泵完一邊再一邊,唔用泵一邊而另外隻手又擠另一邊,試吓兩隻手一起去操作奶泵,睇吓會唔會好D,而我用緊medela呢嗰牌子就沒有這個情况,我覺得好舒服,因為這個牌子真係全自動的,而CHU CHU呢個牌子我都有試過,因為我在B.B Asia到買,佢地可讓我地買奶泵前,讓我們試吓唔同嘅牌子,所以我都有試過呢個牌子,我自己就覺得唔係好啱用,妳試吓轉用medela,因為呢個牌子真係全自動,妳隻手就唔駛再做放氣這個動作,希望妳可以快D好番喇!祝妳早日康復。

B.B. Asia 在那裡 ? ?-(

大宅

我用開avent manual pump, 囡囡巳6個月啦 ! 不過pump到隻手好累, 想買過平d電pump, 見你地comment好似madela好d, 但又貴d, 真頭痛 ?-( 隨了manning外, 那裡買madela會平d ?

洋房

hi,HealthYan
如果妳真未決定甚麽牌子嘅話,我都見意妳試吓先,試吓牌隻牌子好用而又啱自己用,試咗又唔係一定要買嘅!妳可以試吓去B.B Asia 到睇吓,佢哋可以俾妳試吓唔同牌子嘅分別,我自己就覺得佢哋有這個服務真係好好,好方便我地D媽媽,我最初都係唔知邊隻牌子好,估估吓,最後都係D朋友介紹我先知有這間公司,佢哋係旺角彌敦道655號2004室即係匯豐總行隔離,聽佢哋講medela係長期做九折架。

複式洋房

Hi HealthYan!
我初初都覺我Medala貴,但買左之後就覺我值羅. 因為日日用,當慳番d奶粉錢買佢黎用.

複式洋房

各位,

請問大家用各牌子既奶泵泵完奶之後, 用手仲可唔可以擠得出奶. It is because I am using "Chu Chu", 用pump泵到無奶出後,用手仲可以擠得出好多奶.

I would like to know if the same situation happen to Advent or Medala 奶泵.

Thank you.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊